Szakképzési centrum adózása


Szakképzési centrumunk (központi költségvetési szerv) egyik telephelyén vállalkozói tevékenységet szeretnénk folytatni. Szépségszalon nyitását tervezzük, ahol a végzős diákok az oktatók felügyelete mellett kozmetikai és fodrászati szolgáltatásokat nyújtanának a vendégeknek, gyakorlati időben, tanműhelyben. Később a szolgáltatások körét bővíteni is szeretnénk. Tudomásunk szerint költségvetési szerv vállalkozói tevékenysége során szerzett bevétele utána a társasági adónak megfelelő mértékben kell adóznia, de csak akkor, ha a bevétele több mint 10%-át a vállalkozói tevékenység teszi ki. Ez az informá-ciónk helyes?
Ha adott évben nem kell adót fizetnünk arról kell-e valamilyen nyilatkozatot tenni? Az áfa visszaigényelhető-e a mi esetünkben? A vállalkozói tevékenység során online pénztárgépet fogunk használni. Ezzel kapcsolatban kell-e külön bejelentést tenni a NAV-hoz, vagy automatikusan a beüzemeléssel kapcsolódik a NAV rendszeréhez? A vállalkozói tevékenység indításával, működésével kapcsolatban van-e valamilyen bejelentési kötelezettségünk?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. március 8-án (320. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5686

[…] tekintetében a költségvetési szervet nem terheli az állami adóhatóság felé teljesítendő adóbevallási vagy egyéb nyilatkozattételi kötelezettség.A saját nevében (közhatalmi tevékenységnek nem minősülő) gazdasági tevékenységet végző költségvetési szerv az általános forgalmi adó alanyává válik. Ennek megfelelően a gazdasági-vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó beszerzések áfatartalmát a költségvetési szerv is az adólevonási (áfa-visszaigénylési) jog gyakorlásának általános szabályai szerint jogosult a fizetendő adójával szemben elszámolni, negatív elszámolandó adó esetén a különbözetet visszaigényelni (Áfa-tv. 119-137. §, 153/A. §, 153/C-D. §, 186. §).Amennyiben a költségvetési szerv áfa hatálya alá tartozó gazdasági tevékenységéből származó éves bevétele – a tevékenység kezdő évében időarányosan – nem haladja meg a 12 millió forintot, jogosult tevékenységének egészére alanyi adómentességet választani, mely esetben mentesül az áfafizetési és -bevallási kötelezettség alól, adólevonási jogot (visszaigénylési) azonban nem gyakorolhat.Az online pénztárgép beüzemelése során a készülék beállításakor meg kell adni az üzemeltető által előzetesen igényelt üzembehelyezési kódot, mellyel a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége (AEE) az üzemeltető […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.