Áfával kapcsolatos kérdések


Önkormányzati szerv vagyunk, az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítjuk meg. A lakóingatlannak nem minősülő ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbe adása tevékenységre adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választottuk 2022. január 1-jétől.
1. Önkormányzati rendeletünkben kötelező feladatként meghatározott ellátások elvégzésére (gyermekorvosi ellátás, fogszabályozás, orvosi ügyelet) feladatellátási szerződést kötött. A feladat elvégzéséhez az önkormányzat ingyenesen rendelkezésre bocsátotta ingatlanait, csak a rezsiköltséget kell megfizetniük. Önkormányzatunk továbbszámlázott szolgáltatásként állítja ki a számlát.
2. Hogyan állítjuk ki a számlát adószámmal rendelkező költségvetési szervünknek, ahol szintén az ingatlan az önkormányzat tulajdona, a rezsiköltség pedig a múzeumé?
3. Egyházi iskolának szintén rezsiköltséget kell kiszámlázni?
4. Közterület-használati díj: pl. karácsonyi vásár, őszi hetek stb. áfamentesen kell kiállítani a számlát, vagy ez már áfás bérbeadás? Közterületen (utcán) főút mellett, önkormányzati tulajdonú földterületen hirdetőtáblát helyeznek ki (reklámtevékenység). Ennek mi az áfameghatározása?
5. Tárgyi eszközök bérbeadása hogyan történik?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. március 29-én (321. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5693

[…] ingatlan-bérbeadás adómértékével, 27%-os áfával kell számlázni.2. Ebben az esetben az ingatlantulajdonos és a rezsiköltséget számlázó adóalany személye elválik egymástól. A múzeum nem tekinthető bérbeadónak, hiszen nem az övé az ingatlan, ebben az esetben a rezsiköltségeket továbbszámlázott szolgáltatásként kell számlázni. A továbbszámlázott szolgáltatások esetében főszabályként ugyanolyan adómértékkel kell számlázni, mint ahogy az eredeti szolgáltató számlázott, de ez alól vannak kivételek. Ha a múzeum alanyi adómentes, akkor áfamentesen kell a bruttó összeget számláznia. Ha a múzeum áfaadóalany, akkor az áramszámlán szereplő adókörön kívüli tételeket is bele kell számítani a 27%-os adóalapba. Távhőszámlát 27%-os áfával kell továbbszámlázni, mivel 5%-os áfával csak a távhőszolgáltató számlázhat.3. Az egyházi iskola, amennyiben nem fizet bérleti díjat, csak rezsit, de az önkormányzat helyiségét használja az önkormányzattal kötött megállapodás alapján, akkor az orvosi rendelőkhöz hasonlóan kell eljárni az 1. pontban leírtak szerint.4. A […]
 
Kapcsolódó címkék:        
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.