Pedagógusok számára juttatott ingyenes leves


A képviselő-testületi ülésen jelezték, hogy a felső tagozatos iskolások körében jelentősen csökken az étkezést igénybe vevők száma, illetve negatív jelzéssel látják el az addig szívesen fogyasztott ételeket a gyerekek. Ennek ellensúlyozására egyes alapítványi iskolákban olyan gyakorlatot vezettek be, hogy a tanárok ingyen fogyaszthatják el a levest (csak a levest!), ezzel a magatartással példát mutatva az étel elfogyasztására.
a) Milyen adóvonzata van az így elfogyasztott ételnek? (A tanárok nem a költségvetési szervünk alkalmazottjai.)
b) Ha a mi költségvetési szervünkben (az óvodában) is lehetővé tesszük a pedagógusok számára az ingyenes levesfogyasztást, akkor mi annak az adóvonzata? Illetve mi a helyzet a többi óvodai alkalmazottal (dajka, takarítónő), akik nem pedagógusok? (Az egyenlő bánásmód elve hogyan érvényesül?)


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. április 26-án (322. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5711

[…] juttatás egyik kategóriá-ba sem tartozik, ezért az összevonandó jövedelem szabályai szerint adózik. Amennyiben az alapítványi dolgozók ételét az önkormányzatuk fizeti, és nincs jogviszony az alapítványi iskola tanárai és az önkormányzatuk között, akkor egyéb jövedelem jogcímén adóztatható, a saját dolgozók pedig a bérjövedelem adó- és járulékszabályai szerint adják […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.