Céljellegű támogatás civil szervezetek részére


Belső ellenőr vagyok egy önkormányzatnál. Az ellenőrzésem céljellegű támogatás civil szervezetek részére. Az egyik elszámolásnál az alábbiakat tapasztaltam:
1. A pályázó "Civil Gergely" a pályázó egyesület képviselője. Sikeres pályázat, nyert X összeget.
2. Az elszámolásban "Civil Gergely" mint egyéni vállalkozó számlázott a 2020-2021. évre vízfogyasztást, fűtést, illetve olyan terméket (könyvek, könyv-utalvány), ami az egyéni vállalkozásban van. Az is aggályos, hogy miért most számláz a 2020. évről, hiszen most csak a 2021. évre vonatkozó tranzakciók vehetők figyelembe. Nekem úgy tűnik, mintha a közpénzt "átirányította" volna. "Civil Gergely" elszámolása mennyire helytálló? A pályázati kiírásban egyik kérdésre utaló szabályozás sincs.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. április 26-án (322. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5715

[…] magánszemély kapta volna, és a támogatott személynek kell elszámolni a kapott támogatással. Ilyen esetben is csak a támogatás célja szerinti költségek számolhatók el. Ez esetben tisztázni szükséges, hogy az elszámolást benyújtó magánszemély milyen jogviszonyban van a támogatott szervezettel, képviselheti-e az adott szervezetet.Olyan költséget, amelyet más jogviszonyban, pl. egyéni vállalkozóként elszámoltak, pályázati forrás, támogatás elszámolásánál nem érvényesíthető.Amennyiben a támogatott bejegyzett civil szervezettel a vállalkozónak van érvényes szerződése, amely alapján a pályázatban tevékenységet végzett, és az ahhoz felmerült, igazolható, jogszerű költségeit számlázta ki, akkor a számla elfogadható. Az egyéni vállalkozó csak olyan tevékenységet számlázhat, amely a tevékenységi körében szerepel, és az egyéni vállalkozásában nyilvántartott eszközeivel, készleteivel végzi.Az Szja-tv. 3. sz. mellékletének I. 11. pontja szerint "az adózás rendjéről szóló törvény szerinti telephely bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, CB-rádió, telex használati díja azzal, hogy ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet a kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek (nap, m2, m3 stb.) alapulvételével (a közüzemi számlák esetében a házastárs nevére szóló számla alapján is)".Amennyiben bizonyítható, hogy az egyéni vállalkozó a civil szervezettel kötött szerződés alapján az otthonában végzett a támogatási céllal összefüggésben feladatokat, amihez jogszerűen merült fel a víz, fűtés költsége, akkor használatarányosan érvényesíthető, feltéve, hogy azokat a vállalkozásában […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.