Önkormányzati kisbusz értékesítése


Önkormányzatunk értékesíteni szeretné a tulajdonában álló kisbuszt (nem vállalkozási tevékenységet folytat vele) 6 500 000 forint értékben.
1. Az önkormányzatnak kell-e erről számlát kiállítani, vagy elég csak az adásvételi szerződés?
2. Ha kell kiállítani számlát, adómentesen megteheti azt az önkormányzat, vagy 27% áfát is fel kell számítani a számlán? (Áfaügyben csak az ingatlan-bérbeadás területén van az önkormányzat bejelentkezve áfás ügyfélként.)


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. június 7-én (324. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5740

[…] adólevonási jog nem kapcsolódott, vagy ha a termék tételes levonási tilalom alá esik.A kérdés szerint nem vállalkozási tevékenységhez használták a kisbuszt, ebből következően feltételezhető, hogy áfaköteles bevételük a kisbusz hasznosításából nem származott. Ebben az esetben nem vonhatták le a beszerzési áfát, ezért az értékesítés áfamentes.Az Áfa-tv. 124. §-a szerinti tételes levonási tilalom nem vonatkozik a kisbuszra.Az Áfa-tv. 159. §-ának (1) bekezdése szerint az adóalany köteles – ha e törvény másként nem rendelkezik – a 2. § a) pontja szerinti termék értékesítéséről, szolgáltatás nyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője részére, ha az az […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.