Változás a kataalanyiságban


A katatörvény módosítása miatt az a helyzet állt elő, hogy kisadózó vállalkozóval kötött szerződés alapján a munkák nem készültek el 2022. augusztus 31-ig, a vállalkozó a számlát később állította ki.
1. Kellett volna a szerződést módosítani, vagy elég, ha a vállalkozó közölte, milyen formában folytatja tovább a vállalkozását? (Feltételezzük, hogy változik az adószáma, áfát fog felszámítani, illetve jogutód lesz a nem katás vállalkozás.)
2. Hogyan kell eljárni helyesen, ha előleget vagy részszámlát fogadtunk be a katás vállalkozótól, azonban a végszámla kiállításakor már nem katás? Előzőek maradhatnak áfamentesek, csak a végszámlára számít fel áfát, vagy visszamenőleg korrigálni kell azokat is áfásra?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. november 8-án (331. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5868

[…] követően válik áfaalannyá a vállalkozó – függetlenül attól, hogy egyébként kataadózó vagy társasági adó hatálya alá tartozik. Az áfa alanyi adómentes értékhatára átlépését követően kötelező áfát felszámítani. A szerződésben, amennyiben várhatóan év közben átlépi a vállalkozó az alanyi adómentes értékhatárt, célszerű hivatkozni arra, hogy az alanyi mentes értékhatárt követően a vállalási ár +áfával értendő. Alanyi adómentesről áfásra átlépéskor, mivel ez az ellenértéket érintő módosítás, kell szerződést módosítani.2. A katabevétel megszerzésének időpontja pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okirat esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.Az új kata választásakor az adóalanyiság kezdőnapját megelőző napon megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont megelőzi az adóalanyiság kezdőnapját.Előleg esetén előlegszámlát kell kiállítani. Ha az előleg kézhezvétele vagy a számlán való jóváírása 2022. augusztus 31-ére vagy korábbra esett, akkor ez a bevétel még katás bevétel lesz. Amennyiben a végszámla nem nullás, és a teljesítés napja 2022. augusztus 31-e utáni, akkor ez a különbözet már a választott adónem (cégek esetében társasági adó) alá tartozik.Áfában az előleg átvételének, […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.