Nők kedvezményes öregségi nyugdíja


Intézményünk 1983. 07. 01. óta közalkalmazotti alkalmazásban lévő munkavállalója a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel fog rendelkezni 2023 márciusában.
1. Rendelkezhet-e úgy a munkavállaló, hogy nem él a felmentési idő igénybevételével? Jelenleg nálunk nem szeretné igénybe venni a pedagógus a felmentési időt.
2. Lehetséges-e, hogy a felmentési időt a nyugdíjba vonulás után venné igénybe? Akár a korhatár betöltésére vonatkozó nyugdíjba vonuláskor? Vagy ez egy teljesen abszurd kérdés?
3. Mikortól kell/kellett volna már kiadni a felmentési időt ebben az esetben?
4. A munkáltató csak a felmentési idő felét köteles elengedni (8 hó/2 = 4 hó)? Ez lehet ebben az esetben a legkevesebb?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. február 14-én (335. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5941

[…] jogviszony-megszüntetési indok vagy kötelezettség.Ugyanakkor a Tny. úgy rendelkezik, hogy az öregségi nyugdíj folyósítását – az öregségi nyugdíj kezdő időpontjától, öregségi nyugdíjasként létesített jogviszony esetén pedig a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig – szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban áll (ez azonban magát a jogviszonyt nem érinti).Tehát az is egy lehetőség, hogy a közalkalmazott nő tovább dolgozik a normál öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzéséig, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.Amennyiben az érintett közalkalmazott a nők kedvezményes öregségi nyugdíját igénybe veszi, a Kjt. szempontjából nyugdíjasnak minősül, tehát a munkáltatónak lehetősége van a közalkalmazotti jogviszonyát felmentéssel megszüntetni (de az nem kötelezettség).Amíg a közalkalmazott nő nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, és jogosult a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára, bármikor kérheti, hogy a munkáltató felmentéssel szüntesse meg a jogviszonyát (tehát nem csak akkor, amikor jogosulttá válik a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára, vagy amikor azt megigényli).Felmentésre természetesen visszamenőleg nincs lehetőség, de a fentebb hivatkozott, a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára való jogosultság fennállása alatt bármikor, később is kérheti azt […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.