Kedvezményesen nyújtott intézményi szolgáltatás


A Költségvetési Levelek 334. számában 5918. számon megjelent kérdés-válaszra hivatkozva szeretném pontosítva feltenni ismét a kérdésünket:
Intézményünk (boncolást végző patológiai osztály – kórház) halotthűtést és végtisztességre történő felkészítést végez (szolgáltatás), ami térítésköteles. Amennyiben az intézmény dolgozójának közvetlen hozzátartozója halálozik el, a dolgozó kérelemmel élhet a térítési díj ("piaci" ár) 50%-os mérséklésére vonatkozóan. A korábban adott válasz alapján áfafizetési kötelezettségünk a "piaci" ár alapján van, mivel nem független felek vesznek részt az ügyletben. Az Szja-tv. 1. számú mellékletének az adómentes bevételekről szóló 8.6. e) pontja szerint a kegyeleti szolgáltatás adómentes. A kórház által ellátott halotthűtési és végtisztességre történő felkészítési tevékenység munkavállaló felé kedvezményes összegben biztosított nyújtása a hivatkozott jogszabályi rendelkezésnek megfelel?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. február 14-én (335. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5944

[…] fogalmát, ezért abba értékhatár nélkül minden olyan költség beleérthető, ami a végtisztesség megadásához szükséges. Nem tételes, hanem példálózó felsorolásként kegyeleti ellátásként átvállalhatók a temetéshez kapcsolódó szolgáltatási költségek, így a holttest tárolása, előkészítése, ravatalozás, búcsúztatás, sírásás, hamvasztási díj, szállítási díj belföldön vagy külföldön, ügyintézési díjak, búcsúztatási díj stb. Az Szja-tv. azt sem határozza meg, hogy milyen személyi kör részére nyújthatnak kegyeleti ellátást. A kegyeleti ellátásban részesített személyi kört a saját szabályzatukban kell meghatározni. A kegyeleti ellátás nem pénzbeli, hanem természetbeni juttatás, amiről a juttató nevére szóló számla szükséges. A jelen esetben azonban intézményük nyújtja a szolgáltatást, az adóalany pedig saját nevére, adószámára és címére nem állíthat ki számlát. Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 1.3 pontja alapján adómentes a munkáltató […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.