Pénzintézeti jóváírások áfája


Önkormányzatunk a választott pénzintézettől a következő címeken kap jóváírásokat, illetve fizet ki a bank felé költségeket:
Pénzintézet által felszámolt költségek (terhelés)
– kamat (likvid, beruházási hitel után)
– rendelkezésre tartási jutalék (likvid hitel után)
– forgalmi jutalék, tranzakciós illeték, postai utalvány díja, számlavezetési díj (utalások után fizetendő költségek)
Pénzintézet által jóváírt összegek
– kamat (lekötött betét, illetve egyéb kamat)
Jól gondoljuk, hogy ezen bevételek és költségek áfamentesek, viszont a késedelmi kamat – mely tulajdonképpen egyfajta "büntetés", nem pedig a szolgáltatás ellenértéke – áfa hatályán kívüli bevétel?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. március 28-án (337. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5973

[…] és közvetítése, valamint ezek hitelező általi kezelése. A d) pont alapján adómentes a folyó-, betét- és ügyfélszámlával, fizetéssel, átutalással, csekkel, egyéb pénzköveteléssel és pénzügyi eszközzel kapcsolatos szolgáltatás nyújtása, ideértve ezek közvetítését is, kivéve magát a követelés (kinnlevőség) behajtását. Az előzőek alapján adómentes a pénzintézet által felszámolt költségek (terhelés) közül – a kamat (likvid, beruházási hitel után), – a rendelkezésre tartási jutalék (likvid hitel után), – a forgalmi jutalék, tranzakciós illeték, számlavezetési díj (utalások után fizetendő költségek). Az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének h) pontja alapján adómentes a postai szolgáltatás, de a banki szolgáltatásokhoz kapcsolódóan […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.