Távmunkavégzés költségtérítése


Költségvetési szervünk alkalmazottja távmunkában látja el a feladatait.
Az alábbi esetek kapcsán hogyan kell az igazolás nélkül elszámolható költség összegét meghatározni?
a) A munkavállaló a hónapban 10 teljes munkanapon távmunkavégzés keretében végzett munkát, míg 10 munkanapon fizetett szabadságon volt.
b) A munkavállaló a hónapban 10 teljes munkanapon a munkáltató székhelyén végezte a munkáját, 5 teljes munkanapon távmunkavégzés keretében végzett munkát, míg a fennmaradó 5 munkanapon munkaidejének felében a munkáltatója székhelyén, másik felében távmunkavégzés keretében végzett munkát.
c) A munkavállaló a hónapban 10 teljes munkanapon távmunkavégzés keretében végzett munkát, míg 10 teljes munkanapon a munkáltató székhelyén végzett munkát. Ezenfelül a munkáltató által elrendelt, a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőben (szombati nap) távmunkavégzés keretében végzett munkát összesen 6 óra időtartamban.
d) A munkáltató és a munkavállaló részmunkaidőben állapodtak meg, a napi munkaidő az általános teljes napi munkaidő fele. A munkavállaló valamennyi munkavégzéssel érintett napja teljes egészében távmunkavégzéssel érintett nap.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. április 25-én (338. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5992

[…] azt kell vizsgálni, hogy az adott munkavállaló a munkarendje szerinti munkavégzés alapján hány napon (érintett nap) végzett bármilyen óraszámban távmunkát. A fentiek alapján tehát, az egyes esetek kapcsán felmerülő kérdésekre az alábbi válaszok adhatók: a) Fizetett szabadság esetén az érintett napok nem zárhatók ki a munkarendből, azonban ezeken a napokon semmilyen munkavégzés nem történik, a nyilvántartásban ezért ezeket a napokat távmunkavégzéssel nem érintett napként kell figyelembe venni. A példa szerinti esetben, ha a munkavállaló munkarendje szerint az adott hónapban húsz munkanap van, melyből tíz napot fizetett szabadságon tölt, 10 napon keresztül pedig távmunkában végez munkát, akkor az Szja-tv. szerinti havi összeg 50 százaléka fizethető ki számára költségtérítésként igazolás nélkül elszámolható kiadásként. b) Ha egy adott munkanapnak csak egy részében történik távmunkavégzés, az egész napot távmunkavégzéssel érintett napként kell figyelembe venni, vagyis a példa szerinti esetben (10 teljes munkanap a munkahelyen, 5 teljes munkanap távmunkavégzésben és 5 munkanap fele-fele arányban megosztva, vagyis a távmunkával érintett napok száma ugyancsak 10) a havi összeg 50 százaléka fizethető ki igazolás nélkül elszámolható kiadásként. c) A munkáltató által elrendelt, a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőben (pl. szombati napon) végzett munka esetén, […]
 
Kapcsolódó címkék:      
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.