Iskolai étkeztetés térítése


1. Az önkormányzat kötelezettsége, hogy az iskolai étkeztetési lehetőséget biztosítsa. Az önkormányzat ezen kötelezettségének egy kizárólagos tulajdonú gazdasági társaságon keresztül tesz eleget, ami a közétkeztetési tevékenységet végzi. Az étkezési térítési díj szedése a hivatal munkatársainak feladata, a bevétel az önkormányzatnál realizálódik. Az iskolák a tankerületi központ fenntartásában vannak. Az iskolák tekintetében jelentős étkezésitérítésidíj-hátralék halmozódott fel, melynek jogosultja az önkormányzat. Van-e, ha igen, milyen kötelezettsége az iskola intézményvezetőjének az elmaradt étkezési térítési díjak behajtása tekintetében, illetve milyen terjedelmű az abban való közreműködése a fenti esetben? Kötelezi-e az iskola intézményvezetőjét jogszabály arra, hogy az önkormányzatot segítse a hátralékok behajtásában, ha a tankerületi központ fenntartásában van az iskola?
2. Sok vidéki településen élő gyermek is jár iskolába a városunkban. A vidéki önkormányzatokkal szemben élhet-e a város (önkormányzat) megtérítési igénnyel, amennyiben a városi iskolában étkező vidéki gyermek szülője nem tesz eleget étkezésitérítésidíj-fizetési kötelezettségének?
3. A gyermekek étkeztetésből történő kizárása vonatkozásában van-e valami eljárásrend, vagy csak helyi szabályozás az irányadó?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. május 16-án (339. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6011

[…] Törvény nem kötelezi az intézmény vezetőjét arra, hogy a hátralékok beszedésében közreműködjön. Abban a tekintetben lehet felelőssége, hogy betartsa vagy betartassa azt, hogy ellenőrizzék az iskolában, melyik gyerek jogosult az étkezést igénybe venni.A városi önkormányzat a vidéki önkormányzatok felé nem érvényesíthet megtérítési igényt, hiszen az étkezést igénybe vevő gyermek szülője vagy törvényes képviselője kötelezett az étkezési térítési díj kifizetésére. Azonban a vidéki önkormányzat hozzájárulást (támogatást) adhat a városi önkormányzatnak a saját élő gyermekek ellátására tekintettel.A gyermek étkezésből történő kizárására a helyi szabályozás irányadó. Jogszerűen zárják ki a gyermeket, ha nem fizetik […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.