Önkormányzati kisbusz értékesítése


Önkormányzatunk alanyi adómentes, a következők szerepelnek a törzsadatunkban:
– fő tevékenységünk: 8411 Általános közigazgatás
– Áfa-tv. 7. §-a szerint kizárólag közhatalmi tevékenységet folytatunk
– nettó finanszírozási körbe tartozó költségvetési szerv.
Eladásra kerül egy 8+1 fős kisbusz, amely 89 hónapja van a tulajdonunkban, a forgalmi engedély szerint a jármű kategóriája M1 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel, önsúlya 1848 kg, össztömege 3020 kg. A kisbusz tanyagondnoki feladatok ellátását szolgálja, nem kapcsolódott a vásárlásához vagy a járművel végzett feladatokhoz egy alkalommal sem áfa-visszaigénylés. Tárgyi eszközként van nyilvántartva, akként szeretnénk értékesíteni, amely az Áfa-tv. 188. §-ának (3) bekezdése alapján nem számítandó bele az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba, viszont a 193. § (1) bekezdése alapján nem járhatunk el alanyi adómentes minőségben az eladáskor, tehát nettó ár + 27%-os áfával kell a vevőnek kiállítanunk a számlát, amely után áfabevallást kell készítenünk, és a tárgyhót követő hó 20-ig befizetnünk a keletkező áfát? A törzsadatunkban az áfával kapcsolatos információk közül változtat ezen paragrafusok érvényesítésében bármelyik, például esetünkben a 85–86. §-ok felsorolására?
Mi vonatkozik ránk a többi tárgyi eszközünk eladását illetően, ha például eladunk utánfutót, traktort, bútort vagy bármit?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. május 16-án (339. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6017

[…] az a 124. § (1) bekezdésének d) pontja szerint – a 125. § (1) bekezdésének a) pontjában foglaltakra is figyelemmel – nem lenne levonható. Az Áfa-tv. 87. §-ának a) pontja értelmében mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. § (1) bekezdése vagy a 86. paragrafus (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott. A kérdés szerint a kisbuszt tanyagondoki feladatok ellátásra használták, ami az Áfa-tv. 85 §-ának f) pontja szerinti közszolgáltató által végzett szociális szolgáltatásként adómentes, ezért vonatkozik rá az Áfa-tv. 87. § a) pontja szerinti adómentesség. A személygépkocsi-értékesítés szintén adómentes az Áfa-tv. 87. §-ának b) pontja szerint, mivel a beszerzést terhelő áfa nem vonható le az Áfa-tv. 124. §-a (1) bekezdésének d) pontja szerint. Ha olyan eszközöket is értékesítenek, amelyeknél az előző bekezdésben említett feltételek nem teljesülnek, akkor a tárgyi eszköz értékesítése után áfafizetési, számlakiállítási és áfabevallási kötelezettség merül fel, függetlenül attól, hogy a beszerzést terhelte-e vagy sem előzetesen felszámított áfa, illetve, hogy levonták-e a beszerzési áfát, vagy sem. A bevétel azonban nem számít bele az alanyi adómentesség 12 millió Ft-os értékhatárába, tehát emiatt nem válnak áfaalanyokká. Abban az esetben, ha az önkormányzat építési telket értékesít, akkor azt áfásan kell számlázni. Szintén áfás az új és beépítés alatt álló ingatlan értékesítése. Újnak az az ingatlan számít, amelynek – első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy – első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de a használatbavételi engedély véglegessé válása, vagy a használatbavétel tudomásulvétele, vagy az épített környezet […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.