Étkeztetési szolgáltatás adómértékének csökkenése 2018. január 1-jétől

Kérdés: Értesüléseink szerint 2018. január 1-jétől az étkeztetési szolgáltatásokra vonatkozó adómérték 18 százalékról 5 százalékra csökken. Önkormányzatunk munkahelyi étkeztetés keretében biztosítja az étkezést az önkormányzatnál dolgozóknak. Erre is az 5 százalékos adómérték vonatkozik 2018. január 1-jétől?
Részlet a válaszából: […] ...január 1-jével az Áfa-tv 3. számú mellékletének 5 százalékos adómérték alá tartozó szolgáltatásokat tartalmazó II. része egy új 3. ponttal egészül ki. Az Áfa-tv. 82. §-ának (2) bekezdése, valamint ezen új 3. pont értelmében az étkezőhelyi vendéglátásra...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. február 6.

Start munkaprogram

Kérdés: A Start közmunkaprogram keretében ingyenesen kapott az önkormányzat élő malacokat, melyeket le szeretnénk vágni, és a húsokat az üzemi konyhára beszállítani. Milyen kötelező nyilvántartásokat kell vezetnünk, és a könyvelésben hogyan kell szerepeltetni?
Részlet a válaszából: […] ...(tárgyévi kötelezettségvállalás)T 07143 – K 0971szállító számlája beérkezikT 41231, 41331 – K 441, 442, 443a benyújtott számla – áfa nélküli – ellenértékének kiegyenlítéseközgazdasági osztályozás szerintT 143 – K 311, 321, 3311(KTK:...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2013. január 8.

Önkormányzat által termelt mezőgazdasági termékek értékesítése

Kérdés: Önkormányzatunk teljes mértékben támogatásból mezőgazdasági termékeket állít elő. Ha a támogatási részt levesszük, az így megtermelt termékek önköltsége nulla lesz. A megtermelt termék (zöldség) egy részét saját konyhának szeretnénk átadni, a megmaradó részt értékesítjük, illetve szociális juttatásként használjuk fel. A konyhát nem az önkormányzat, hanem egy általa alapított költségvetési szerv üzemelteti.
Milyen áron és hogyan adjuk át az így megtermelt zöldségeket (térítésmentesen vagy számlázva)? Hogyan történik ennek a számviteli, könyvviteli elszámolása?
Részlet a válaszából: […] ... T 4123 – K 251   – Értékesítés bevétele T 321 – K 91221   – Értékesítés áfa bevétele T 321 – K 91923   Abban az esetben, ha a konyhát az önkormányzat általalapított intézmény üzemelteti...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2012. július 3.

Saját konyhás étkeztetés

Kérdés: A 249/2000. kormányrendelet 8. § (9) bekezdésének értelmezéséhez szeretnénk a segítségüket kérni. Oktatási intézményhez kapcsolódóan saját konyhát üzemeltetünk, a hallgatók számára biztosítunk ingyenes étkezést. Az étkeztetésre belső szabályzatban normákat határoztunk meg, és a nyersanyag-felhasználáshoz anyagkiszabást készítünk. A gyakorlatban a két összeg (a norma és a nyersanyagköltség) eltérhet egymástól a piaci nyersanyagárak változása miatt. Az étkezési juttatás adó- és járulékvonzata miatt az adó alapját melyik összeg határozza meg? A norma vagy a tényleges anyagkiszabás szerinti ár?
["8. § (9) Amennyiben az államháztartás szervezete saját konyhát üzemeltet, és ellátottak, alkalmazottak (idegenek) részére teljesít étkeztetést, e tevékenységének (4) bekezdés c) pontja szerinti önköltségszámítási rendjére nem kell szabályzatot készítenie, ha az étkeztetésre normákat állapítottak meg és a nyersanyag-felhasználáshoz anyagkiszabást készít. ..."]
Részlet a válaszából: […] ...forgalmi adóra,szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy ha a dolgozók részére alkalmazott áraránytalanul alacsony, akkor a fizetendő áfa alapja a szokásos piaci érték, azÁfa-tv. 67. § (1) bekezdés b) pontja szerint. Erről további részletek aKöltségvetési...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. október 11.

Természetbeni étkeztetés adózási szabályai

Kérdés: 2004-ben a természetbeni étkezés 6000 forintig adómentesen adható. Az étkezési térítési díj (nyersanyagnorma + rezsi + áfa) összege x 21 nappal meg kell-e, hogy haladja a 6000 forintot, ha igen, milyen arányban?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján a munkáltató által a munkavállaló részére étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés keretében biztosított juttatás (ideértve a felsorolt szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 6.

Melegkonyhás étkeztetés áfája 2003-tól

Kérdés: Önkormányzatunknál melegkonyha működik, ahol saját dolgozóinkon kívül mások is étkezhetnek. Nem vonhatjuk le 2003-tól a felhasznált étel, ital áfáját? Egyik önálló intézményünk, amelyiknek nincs saját konyhája, tőlünk vásárolja a készételt, amelyet térítésért szolgáltat. Ők sem vonhatják le ezentúl a vásárolt étkeztetés áfáját?
Részlet a válaszából: […] ...január 1-jétől kezdődően – a 2002. december 31-ét követő teljesítési időpontú számláknál – nem vonható le az áfa [Áfa-tv. 33. § (2) bekezdés]: élelmiszerek és italok beszerzése; éttermi, cukrászati és egyéb nyílt árusítású...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. február 18.