Forgalmi érték szerinti adózás

Kérdés: A melegétkeztetésben dolgozó közalkalmazottak részére 4000 Ft/hó természetbeni étkezési kedvezményt ad önkormányzatunk. Ez a kedvezmény jelentősen meghaladja a forgalmi értékhez viszonyított 50 százalékot, ezért külön áfát kell fizetni az intézményben ezen dolgozók után? A kedvezmény összege ezáltal havonta az áfával növelt érték lesz, vagy az áfa áthárítható a munkavállalóra?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú melléklet 8.17. pontja szerint a munkáltató által természetben nyújtott étkezés értékéből legfeljebb havi 4000 forint adómentes.Az Áfa-tv. 22. § (6) bekezdés bc) pontja értelmében azokban az esetekben, amikor az ellenérték a nyújtott szolgáltatás...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. október 28.

Adómentes természetbeni étkezés I.

Kérdés: Intézményünk konyháján dolgozóink igénybe veszik a természetbeni étkezést. Vitatkozunk a térítési díjon. A dolgozó úgy számol, hogy pl. 22 nap x 200 Ft nyersanyagnorma = 4400 Ft, ebből szerinte az ő térítési kötelezettsége 400 Ft. Szerintünk 22 nap x 384 Ft (ami nemcsak a nyersanyag értékét, hanem a rezsit és az áfát is tartalmazza) = 8448 Ft, vagyis a térítési kötelezettsége 4448 Ft. Melyikünk értelmezi helyesen a 4000 Ft adómentes természetbeni étkezés tartalmát?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 69. §-ában foglaltak szerint a természetbeni juttatás értéke saját előállítású termék vagy szolgáltatás esetében a bizonylattal igazolt közvetlen költség áfával növelt összege.A közvetlen költség meghatározásánál az anyagköltségek mellett a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. október 28.

Dolgozóknak nyújtott étkezési támogatás könyvviteli elszámolása

Kérdés: Intézményünk melegítőkonyhával rendelkezik. A dolgozók egy része az étkezési támogatást természetbeni étkezés címén (havi 4000 Ft) veszi igénybe, vagyis havonta ennyivel kevesebbet fizet az étkezésért. Ennek teljes körű (kiadás-bevétel oldal) könyvviteli elszámolása milyen módon történik?
Részlet a válaszából: […] Kiadási oldal:A melegítőkonyhával rendelkező intézmények nem működtetnek ételek készítésére alkalmas konyhát, a fogyasztásra alkalmas ételeket vásárolják, és azt felmelegítik. Könyvviteli elszámolásukban ezt a gazdasági eseményt kell rögzíteniük.1. a) A vásárolt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. április 22.