Szakfeladat

Kérdés: Az önkormányzat a gimnázium kezeléséből a közszolgáltató intézmény kezelésébe adta az 1400 adagos konyháját alaptevékenységként (más alaptevékenységünk strand, temető, sportpálya-üzemeltetés, takarítás, zöldterület-kezelés stb.). A konyha ellátja az általános iskola, a gimnázium, a kollégium, az óvoda és a szociális otthon étkeztetését. Eddigi információnk szerint az 562912. óvodai, 562913. iskolai, 562914. kollégiumi étkeztetés szakfeladatokat a szolgáltatást igénybe vevő intézményeknek kell használni (ők szedik be a térítési díjat, és számolják el az önkormányzattal a rezsiköltséget). Mi mint a konyha üzemeltetője egy összegben számlázzuk az intézmények felé a nyersanyag, a rezsi és az áfa összegét. Helyesen használjuk-e az 562920. Egyéb vendéglátás szakfeladatot, melyen az oktatási intézmények, óvoda, szociális otthon, és ezen intézmények dolgozói étkezését számoljuk el, a saját dolgozóink étkeztetéséhez pedig az 562917. Munkahelyi étkeztetés szakfeladatot használjuk? Ha mi csak az egyéb vendéglátás és a munkahelyi étkeztetés szakfeladatokat használjuk, kell-e 6-os számlaosztályt vezetni? Az 56/2011. NGM rendelet 3. sz. mellékletének 2.1.2. pontja alapján kell-e intézményünk alapító okiratában feltüntetni az iskolák által használt szakfeladatokat akkor is, ha mi nem számolunk el rajta kiadást, bevételt?
Részlet a válaszából: […] ...elszámolásra.Az ételt főző közszolgáltató alaptevékenysége ebben az esetben, helyesen, az 562920. Egyéb vendéglátás, illetve 562917. Munkahelyi étkeztetés szakfeladat.Amikor a felmerülés időpontjában nem állapítható meg a kiadásról, hogy melyik szakfeladat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2012. október 30.

Munkahelyi étkeztetés elszámolása

Kérdés: A munkahelyi étkeztetés nálunk nem saját konyháról történik. Helyes-e az elszámolásunk? Bruttó módon végezzük: - megvásároljuk a dolgozóknak (vásárolt élelmezés), - eladjuk (kiszámlázzuk), az alkalmazottak befizetésére könyveljük, - számla alapján elszámoljuk az étkezési hozzájárulást.
Részlet a válaszából: […] ...meleg ebédet vásárolják, és azt a dolgozók amelegítőkonyha feltálalásában az intézmény épületében fogyasztják el. Ebben azesetben a munkahelyi étkeztetés költsége két részből tevődik össze: avállalkozó által szállított étel költsége és a melegítőkonyha rezsije...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. június 7.

Természetbeni étkeztetés adózási szabályai

Kérdés: 2004-ben a természetbeni étkezés 6000 forintig adómentesen adható. Az étkezési térítési díj (nyersanyagnorma + rezsi + áfa) összege x 21 nappal meg kell-e, hogy haladja a 6000 forintot, ha igen, milyen arányban?
Részlet a válaszából: […] ...Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján a munkáltató által a munkavállaló részére étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés keretében biztosított juttatás (ideértve a felsorolt szolgáltatások igénybevételére jogosító...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 6.