Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adóhiány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Adóhiány esedékessége

Kérdés: Az adóhatóság elsőfokú határozata szja- és áfaadóhiányt, adóbírságot és késedelmi pótlékot állapított meg. Az szja-megállapítást elfogadjuk, bár nem tudjuk jelenleg befizetni, az áfahiányt azonban - a bírsággal és a pótlékkal együtt - megfellebbeztük. Lehet-e ilyenkor fizetési halasztást kérni a személyi jövedelemadóra?
Részlet a válaszból: […]határozat alapján nem keletkezhetett fizetési kötelezettség, még ha a megtámadás csak a határozat egy részére vonatkozott is. Az adózó folyószámlájára csak a határozat jogerőre emelkedése után kerül fel a megállapított adókülönbözet, így az szja is. (Ha mégis megfizetné azt az adózó, a jogerőre emelkedés előtt a befizetett összeget az adóhatóság túlfizetésként tartaná nyilván.) Fizetési halasztást az adóhatóság csak nyilvántartott adóra adhat. Mivel pedig még jogerőre nem emelkedett határozat alapján nem keletkezhetett "nyilvántartott adó", ennek hiányában fizetési kedvezmény sem adható. Nem kell tehát az szja-t megfizetni addig, amíg a fellebbezést elbíráló másodfokú határozatot az adóhatóság nem közli az adózóval. A közléstől számítva még 15 nap áll[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1682
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,