Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adószám igénylése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Részben önálló intézmények adószáma

Kérdés: A 2221. kérdésre adott válasz foglalkozik a részben önálló intézmények adószámának lehetőségével. Mi már többször próbálkoztunk önálló adószámot kérni a részben önálló intézményeinknek, de mindig elutasító választ kaptunk. A gond az volt, hogy egy számlaszáma lehet az intézményeknek, ezért ehhez csak egy adószámot tudnak hozzárendelni. Kérem, szíveskedjen segíteni, hogy hol, milyen módon kezdjük el az eljárást!
Részlet a válaszból: […]adóalanyiság másik feltétele hiányzik. Mindazonáltal a részben önálló intézmények adószámának hiánya számos esetben problémát okoz. A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. tv. ("Státusz tv.) 2010-től újraszabályozza a költségvetési szervek fajtáit. A költségvetési szervek az új szabályok szerint a feladatellátáshoz gyakorolt funkciók szerint (a szakmai feladatellátás önállósága mellett) önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek vagy önállóan működő költségvetési szervek lehetnek. Ez utóbbiak nem feleltethetők meg automatikusan a korábbi önállóan gazdálkodó és részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerveknek, ugyanis a fogalmi elemek nem egyeznek meg. A "Státusz" tv. alapján 2009. május 15-ig felül kell vizsgálni a költségvetési szervek közfeladat-ellátásának szervezeti formáját, és a költségvetési szerv irányító szerve az irányítása alá tartozó költségvetési szervet 2009. június 1-jéig köteles a törvény alapján besorolni. A kincstár az adatváltozásokat legkésőbb 2009. június 30-ig, 2009. július 1-jei hatállyal jegyzi be a törzskönyvi szervek nyilvántartásába (az alapító okiratok módosítása alapján). Ezen túlmenően az adószám igénylésére is ún. "egyablakos rendszerben" kerül majd[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2299
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Közös tulajdonú ingatlan bérbeadása

Kérdés: Magánszemélyek osztatlan közös tulajdonában lévő ingatlan bérbeadása esetén mindkét tulajdonosnak kell-e kérnie 7-es adószámot, és a tulajdoni hányad arányában adhatják-e bérbe az ingatlant? Vagy csak az egyik tulajdonosnak kell adószámot váltania, fizetnie a forrásadót és az év végi adóbevallásban megosztott jövedelemként rendezni a keletkezett jövedelmet?
Részlet a válaszból: […]tulajdoni hányaduk arányában terheli az adókötelezettség. A törvény alapján azonban lehetőség van arra is, hogy a tulajdonosok ettől eltérően állapodjanak meg egymással. Amennyiben ilyen eltérő megállapodás nincs, akkor az adófizetési kötelezettséget a tulajdoni hányadok arányában kell teljesíteni
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. február 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 965
Kapcsolódó tárgyszavak: ,