Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adótanácsadó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Mérlegképes könyvelői, adótanácsadói képesítéssel rendelkező közalkalmazott besorolása

Kérdés: A közalkalmazottak által betölthető munkaköröket a Kjt. fizetési osztályokba sorolja be. A 257/2000. Korm. rendelet a főkönyvelői munkakört az "F" fizetési osztályba sorolja be. Mérlegképes könyvelői, adótanácsadói képesítéssel, 29 éves szakmai gyakorlattal rendelkező főkönyvelőt hová kell sorolni, mert a mérlegképes könyvelői képesítés felsőfokú szakképesítést ad, amely általában az "E" fizetési osztályba sorolható. A dr. Tálné dr. Molnár Erika által kiadott "Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény a gyakorlatban KJT" című könyvben azonban a következő okfejtés található: "Az iskolai végzettség, képzettség alól a jogszabály alapján véglegesen mentesített közalkalmazottat a mentesített iskolai végzettség szerinti fizetési osztályba kell sorolni." Ez tehát azt jelenti, hogy például a 150/1992. Korm. rendelet 16. § szerint véglegesen mentesített és felsőfokú iskolai végzettséggel nem rendelkező gazdasági magasabb vezetőt az "F" fizetési osztályba kell besorolni annak ellenére, hogy az csak középfokú iskolai végzettséggel és felsőfokú tanfolyami képzettséggel rendelkezik. (10 éves szakmai gyakorlat mellett.)
Részlet a válaszból: […]végleges mentesítés szabályairól. A kérdező a szociális, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazathoz tartozik. A kérdésben hivatkozott könyvbeli példa pedig a művészeti, a közművelődési és a közgyűjteményi területeken foglalkoztatott közalkalmazottakra vonatkozó szabályozásból idéz. Ebben az esetben a szükséges képesítés megszerzése alól véglegesen mentesítendő az a gazdasági magasabb vezető, aki középfokú iskola végzettséggel és mérlegképes könyvelői tanfolyami végzettséggel rendelkezik, és legalább 10 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. Minden egyes konkrét esetben azonban az adott ágazati szabályokat kell megvizsgálni, és azok alapján megállapítani a képesítési követelmények alóli végleges mentesítés szabályait. A szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatra vonatkozóan a 257/2000. Korm. rendelet a képesítési előírás teljesítése alóli végleges mentesítést két együttes feltételhez köti: az adott szakterületen legalább 15 éves munkavégzés, és a Kjt. 37/B. § (1) bekezdés a) pontja szerinti korhatár - azaz 62 év - betöltéséhez[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 195