Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott adótartozás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Adótartozás - bevallás elmulasztása

Kérdés: A társasági adóról szóló törvény (Tao-tv.) szerinti egyik adóalap-csökkentő kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy december 31-én ne legyen adótartozás. Elmulasztottuk a feltöltési kötelezettség bevallását, illetve befizetését. Fennáll-e ilyenkor tartozás, vagy a bevallás hiánya miatt nincs?
Részlet a válaszból: […]csak ki az igazolást. A feltöltési kötelezettségről szóló bevallás elmulasztását szintén pótolni kell, e nélkül az adóhatóság nem ad december 31-ei állapotnak megfelelő igazolást. Ha pedig a bevallást időközben pótolják, akkor annak kötelezettség oldalát "visszakönyvelik" december 20-ára. Ezek után vizsgálják a folyószámla befizetési oldalát. Nyilvánvaló, hogy jelen esetben a tartozás tényét fogják megállapítani, és nem tudnak nemleges igazolást beszerezni. Ez egyúttal lehetetlenné teszi Önök számára a társaságiadó-törvény 7. § (1) bekezdésének x) pontja szerinti helyi iparűzési adó alapján az adott évben ráfordításként elszámolt összeg adóalap-csökkentő kedvezménykénti igénybevételét. Az Art. alapján adótartozásnak minősül az esedékességig meg nem fizetett adó, tehát a bevallás beadásának vagy elmulasztásának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. február 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1935
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Végrehajtáshoz való jog elévülése

Kérdés: Tájékoztatni kell-e az ügyfelet a végrehajtáshoz való jog elévüléséről? A végrehajtáshoz való jog érinti-e a tartozásra vonatkozó alanyi jogot? Elfogadható-e a tartozás önkéntes rendezése, amennyiben az adótartozás végrehajtásához való jog már elévült és az adótartozást törölték, vagy az adóhatóságnak le kell mondania követeléséről az önkéntes teljesítéstől függetlenül?
Részlet a válaszból: […]elévült. Tekintettel arra, hogy az adózót a törlő határozattal szemben megilleti a végrehajtási kifogás benyújtásának joga, részére a határozatot (végzést) minden esetben kézbesíteni kell. A végrehajtáshoz való jog elévülése a tartozásra vonatkozó alanyi jogosultságot nem szünteti meg, csupán adóvégrehajtás keretében történő behajthatóságát zárja ki. Ez azt jelenti, hogy a tartozás beszedésére az adóhatóság további végrehajtási cselekményeket[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. november 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1230

3. találat: Adótartozás törlése

Kérdés: Egy 1999-ben esedékessé vált adótartozás 2004. december 31-én vagy 2005. január 1-jén törölhető-e jogszerűen, ha az adott ügyben végrehajtási cselekményt nem foganatosítottak?
Részlet a válaszból: […]és 5 év elteltével ugyanazon a napon, vagyis 2004. december 31-én fejeződik be. Ebből következik, hogy az adóhatóság még 2004. december 31-én is jogosult végrehajtási cselekményt foganatosítani a tartozás beszedése érdekében. Figyelembe véve, hogy az ötödik év december 31-én is megilleti az adóhatóságot a végrehajtási cselekmény foganatosításának a joga, a meg nem térült tartozás csak a végrehajtáshoz való jog elévülését követő naptól, azaz 2005. január 1-jén törölhető jogszerűen. Ugyancsak az Art. 164. § (6) bekezdése rendezi a főköveteléstől függő mellékkövetelések (pl.: késedelmi pótlék) elévülését is. E szerint ha az adó, a bírság és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás végrehajtásához való jog elévült, a tartozást terhelő késedelmi pótlékot is elévültnek kell tekinteni. Az elévült tartozások törlésével egyidejűleg meg kell állapítani az elévült tartozás után felszámított késedelmi pótlék összegét, és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. november 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1228
Kapcsolódó tárgyszavak: ,