Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

59 találat a megadott ajándék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Jutalomkönyv elszámolása

Kérdés: Tankerületünk jutalomkönyvet ad tanév végén a jól tanuló diákoknak. A számla könyvelésénél a K3 vagy K4 rovatot kell használnunk?
Részlet a válaszból: […]pénzbeli juttatásokat, valamint a részükre adott ajándékok kiadásait, ilyen például a könyv. Ezen a rovaton az ellátást nyújtó intézmény, az általános iskola mutatja ki az általa ellátott tanulóknak adott ajándékokat, jutalomkönyveket. A tankerület mint intézményfenntartó
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5495
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Jótékony célú ajándékozás adókötelezettsége

Kérdés: Hogyan alakul az adókötelezettség, ha a magánszemély részére egy alapítvány szervez jótékony célú közadakozást?
Részlet a válaszból: […]ajándékozásról okiratot nem állítanak ki, és az egy megajándékozottnak juttatott vagyoni érték a 150 000 forintot nem haladja meg, az Itv. 11. §-ának (2) bekezdése alapján ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettség nem keletkezik, valamint ezt az ajándékozást be sem kell jelenteni az állami adóhatóság felé.Ezen túlmenően, az Itv. 17. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint, mentes az ajándékozásiilleték-kötelezettség alól többek között a jótékony célú közadakozásból származó vagyoni érték megszerzése.A jótékony célú közadakozás fogalmát az Itv. nem definiálja, így ennek értelmezése során a szavak általánosan elfogadott értelméből kell kiindulni. Amennyiben egy személy nyilvánosan, bárki által hozzáférhető módon közzétett felhívás alapján gyűjt adományokat jótékony célra, akkor illetékkötelezettség a vagyonszerzőnél nem keletkezik. A közadakozás ebben az esetben ugyanis nem az ajándékozók számát jelöli, hanem azt, hogy az adakozás lehetősége elvileg bárki számára hozzáférhető, aki azzal élni kíván.A jótékony célú közadakozással összefüggő ajándékozást azonban be kell jelenteni az állami adóhatóság felé. Erre a célra a NAV az AVBA adatlapot rendszeresítette, amely adatlap használata nem kötelező, csak a bejelentés megkönnyítésére szolgál.Abban az esetben, ha nem magánszemély ad támogatást magánszemélynek, akkor az az Szja-tv. 28. §-ának (1) bekezdése szerinti egyéb jövedelemnek minősül. Egyéb jövedelem esetében az adóalapot és az adóelőleget a támogatást nyújtó kifizetőnek kell megállapítania, és ezzel egyidejűleg a juttatás értékéről és a levont adóelőlegről igazolást kell adnia a magánszemélynek. Az egyéb jövedelem után 15,5%[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5487
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Csekély értékű ajándék

Kérdés: Mekkora összegű csekély értékű ajándékot adhatunk 2021-ben?
Részlet a válaszból: […]legkisebb munkabér havi összegének 12-szerese, azaz 12 × 161 000 forint.Az Szja-tv. 70. §-ának (9) bekezdése szerint csekély értékű ajándék a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás. Mivel az adótörvény minimálbért említ, ezért ezt sokan úgy értelmezték, hogy az év elején érvényes minimálbért kell alatta érteni. 2021. február 1-jétől a minimálbér bruttó 167 400 forintra nőtt. Bár a törvény szövegéből ez egyértelműen nem olvasható ki, az adóhatóság[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5419
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Online farsangi nyereményjáték adózása

Kérdés: Roma önkormányzatunk online farsangot szervez. Lesznek előadók. A gyermekek részére pedig egy versenyt hirdetünk. Aki beöltözik, és a legtöbb lájkot kapja, annak ajándékcsomagot (könyv, csoki) vagy ajándékutalványt (élelmiszerbolti) adunk. Az előbbiekben említett ajándékoknak milyen adóvonzata van?
Részlet a válaszból: […]adott nemzetiséghez tartozó gyermekek vehetnek részt a játékban.Az adózással kapcsolatban vizsgáljuk meg a két adómentes jogcím lehetőségét. Az egyik az Szja-tv. 1. sz. melléklet 8.22 pontja, amely szerint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezett rendezvényhez, programhoz kapcsolódó utazás, szállás, étkezés értékének a támogatás összegét meg nem haladó része, továbbá az a juttatás, amelyet az államháztartás - a juttatás forrása alapján akár közvetetten is - valamely alrendszeréből, az egyházi jogi személy forrásából, a köznevelési intézmény vagy a szakképző intézmény saját bevételébőla) a sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló kulturális, sport- és más hasonló rendezvény alkalmával nem pénzbeli formában kap (ideértve a rendezvényhez kapcsolódó utazást, szállást, étkezést és egyéb, a rendezvénnyel szokásszerűen együtt járó juttatást is);b) a gyermek, tanuló a tanulmányi kirándulás, táborozás, tanulmányi verseny alkalmával kap (ideértve az iskolai könyvjutalmat is).A hivatkozott adómentesség nem alkalmazható, mivel nem tanulmányi versenyről van szó.A másik adómentességi jogcím az Szja-tv. 1. sz. mellékletének 8.35. pontja. E szerint a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, az egyesület, az alapítvány, a közalapítvány, az egyházi jogi személy által a lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zárt körű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport-, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5412
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

5. találat: Vetélkedőn részt vevő tanulóknak adott ajándékkártya

Kérdés: Az általános iskolás gyermekek vetélkedőn vettek részt, és ajándékkártyát (drogéria) kaptak. Ez milyen típusú kiadásnak minősül, illetve van utána adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]államháztartás - a juttatás forrása alapján akár közvetetten is - valamely alrendszeréből, az egyházi jogi személy forrásából, a köznevelési intézmény vagy a szakképző intézmény saját bevételébőlb) a gyermek, tanuló a tanulmányi kirándulás, táborozás, tanulmányi verseny alkalmával kap (ideértve az iskolai könyvjutalmat is).Az ajándékkártya utalvány, amely pénzhelyettesítő eszköznek minősül. A könyvelés attól függően alakul, hogy a saját intézményükben tanulók részére adják-e az ajándékkártyát, vagy más intézményben tanulók részére.Az Áhsz. 15. melléklete alapján a K47. "Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai" rovaton csak a versenyt szervező közoktatási intézménybe járó gyermekek részére juttatott ajándékutalvány, könyv számolható el. Amennyiben másik óvodába vagy iskolába járó gyermek kap ajándékutalványt vagy könyvet, azt a K512. "Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre" rovaton javasoljuk elszámolni. Szintén[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5397
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

6. találat: Gyermekek részére juttatott önkormányzati ajándék

Kérdés: Önkormányzatunk a településen élő minden 0-3 éves korú gyermek számára karácsonyra 5000 forint alatti ajándékutalványt adott. Helyi rendeletben ez nem került szabályozásra. Az így adott ajándékutalvány milyen juttatásnak minősül? Milyen adóvonzata van az önkormányzat esetén, és aki kapja, annak a részéről? Hogyan kell bizonylatolni az átadást? A védőnő szolgáltatta ahhoz az adatot, hogy kik részesülhetnek az ajándékban. Az utalványok átadását postai úton végezték, melynek során a tértivevény szolgálna bizonylatként, hogy az érintettek az utalványt átvették. Ez az eljárás megfelelő?
Részlet a válaszból: […]személyi jövedelemadót és a 15,5% szociális hozzájárulási adót. A gyermekeknek nem keletkezik adó-fizetési kötelezettségük. Csekély értékű ajándék egy magánszemélynek egy évben egy ízben adható. Azt, hogy ugyanaz a személy (gyermek) csak egyszer kapott ajándékot, az önkormányzatnak kell bizonyítani, de nincs szabályozva, hogy hogyan biztosítja a nyilvántartást, tehát azt saját maguknak kell kialakítani. A postai[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5383
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Mikuláscsomag adókötelezettsége

Kérdés: A Roma Nemzetiségi Önkormányzat mikuláscsomagot osztott ki hátrányos helyzetű családoknak. A mikuláscsomag után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik? Esetleg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat ez alól mentesül?
Részlet a válaszból: […]a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, az egyesület, az alapítvány, a közalapítvány, az egyházi jogi személy által a lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zárt körű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint - legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben - résztvevőnként azonos értékű ajándék, továbbá az ilyen rendezvényeken ingyenesen közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás.Nyilvános rendezvénynek számít az is, ha a helyi nemzetiséghez tartozók vehetnek részt a rendezvényen, akkor is, ha a nemzetiséghez tartozók létszáma kicsi. Feltétel azonban, hogy a kiosztott ajándék a rendezvény összköltségének 10%-át ne haladja meg, vagy ha meghaladja, akkor a felettes rész adóköteles. Ha nem volt rendezvény, akkor sajnos ez a mentesség nem alkalmazható.Ha az előző mentességek közül egyik sem alkalmazható, akkor csekély értékű ajándékként kell adót fizetni a mikuláscsomag után. Csekély értékű ajándék az Szja-tv. 70. §-a (9) bekezdésének a) pontja alapján a minimálbér[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. január 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5375
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

8. találat: Ajándék áfája

Kérdés: Önkormányzatunk dolgozói Lengyelországban voltak kiküldetésben saját gépkocsival. Hoztak az önkormányzat nevére szóló számlával ajándéktárgyakat, amelyeket karácsonyi ajándékként szeretnénk majd kiosztani. A számlán 23% áfa szerepel. Hogyan kell ezt lekönyvelnünk? Nincs közösségi adószámunk, és nem volt még ilyen esetünk.
Részlet a válaszból: […]közösségi beszerzések általános rendje az, hogy az eladónak és a vevőnek is kell rendelkeznie közösségi adószámmal. Az eladó nem számítja fel a saját országában érvényes adót, mert közösségi mentes értékesítést hajt végre. A vevő pedig a saját országa szerinti áfát vallja be, mert áfás közösségi beszerzést hajt végre.Annak, hogy az eladó adómentesen tudjon számlázni, több feltétele van:- a vevő más tagállamban közösségi adószámmal rendelkező adóalany (vagy adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személy) legyen,- a termék az értékesítés következményeként - igazoltan - más tagállamba jusson el. A termék más tagállamba történő elfuvarozásának, eljuttatásának ténye fuvarokmánnyal vagy más hitelt érdemlő módon igazolható legyen.A kérdéses esetben ezek a feltételek hiányoztak. Nem rendelkeztek a vásárláskor közösségi adószámmal, másrészt a kiszállítás tényét sem igazolták az eladó felé, ezért az eladónak a saját országában érvényes áfát fel kellett számítani az értékesítésre.Az áfa területi hatálya elvéből következően a lengyel áfa Magyarországon nem kezelhető áfaként sem adójogilag, sem számvitelileg, tehát nem könyvelheti a beszerzést adóalapra és áfára bontva. A teljes, lengyel áfát is tartalmazó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5118

9. találat: Lakosság részére adott karácsonyi ajándék

Kérdés: Önkormányzatunk a község lakosainak karácsonyi ajándékként falinaptárt szeretne adni, háztartásonként egyet. Árajánlat alapján 1 falinaptár ára 462 Ft lenne. A falinaptárak költségét, valamint azok szerkesztési díját hova kell könyvelnünk?
Részlet a válaszból: […]felszámított általános forgalmi adó rovaton fogják elszámolni.A K123. Egyéb külső személyi juttatások rovaton kell elszámolni többek között:f) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti reprezentáció és üzleti ajándék kiadásait, ideértve azt az esetet is, ha azok megfelelnek a reprezentáció, üzleti ajándék feltételeinek, de a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott értékhatárt meghaladják.A lakosságnak karácsony alkalmából adott naptár a külső személyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. január 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5112
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Munkáltató által nyújtott tanévkezdési támogatás

Kérdés: Hogyan adhat a munkáltató tanévkezdési támogatást? Van-e lehetőség kedvezőbb adózás mellett nyújtani?
Részlet a válaszból: […]ellenében történik a juttatása.Ennél kedvezőbb adózási oldalról, ha a munkáltató csekély értékű ajándékként biztosítja azt.Ennek feltétele, hogy az adott adóévben még nem adott a magánszemély részére csekély értékű ajándékot, mivel a magánszemélynek évente csak egyszer adható ezen a jogcímen juttatás, továbbá nem nyújtható pénzbeli formában, csak természetben (utalvány formájában vagy számlával történő elszámolás mellett), és legfeljebb 14 900 Ft értékben.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5031
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 59 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést