Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

6 találat a megadott árfolyam-különbözet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Árfolyam-különbözet

Kérdés: Még 2011-ben vásároltunk nagy értékű berendezéseket, melyről a szállító devizás számlát állított ki. Negyedévente fizetjük a részleteket az ütemezés szerint, egészen 2015-ig. Egyeztetés során vettem észre, hogy tavaly az egyik törlesztőrészlet az árfolyam-különbözettel együtt került lekönyvelésre a következő módon:
T 0564003 vagy 0567003 - K 0031
T 4216 - K 3321
Ezáltal a 2014. évi záró/2015. évi nyitó végleges kötelezettségvállalás kevesebb összeget mutat ezeken a rovatokon a ténylegesnél. Hogyan tudjuk számvitelileg elrendezni ezt a tavalyi téves könyvelést?
Részlet a válaszból: […]tévesen könyvelt tételt, mintha éven túli tárgyi eszköz visszaküldéséről lenne szó, de mivel a helyesbítő könyvelésre a pénzügyi rendezést követően kerül sor (pénzmozgás most már nem történik), ezért gyakorlatilag a tárgyi eszköz vásárlásának elszámolása során alkalmazott könyvelési tételek fordítottjaként könyvelnek majd.Ezáltal a végleges kötelezettségvállalás a részletfizetés és árfolyam-különbözet összegével nőni fog. Majd ezt követően már a valós részlet összegét könyvelik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4066
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Árfolyamnyereség

Kérdés: Hogyan történik a forintszámlánkra érkező összeg árfolyam-különbözetének számviteli elszámolása abban az esetben, ha a szerződésben a szolgáltatás ellenértékét forintértéken határozták meg, a forintszámlát euróban egyenlítették ki, és a pénz átváltását a tranzakció menetében a bank végezte?
Részlet a válaszból: […]forintban érkezik. Az Önök esetében a forintszámlát euróban egyenlítették ki.A pénz átváltását a tranzakció menetében a bank végezte. Ilyen esetben nem keletkezhet árfolyam-különbözet. Az utalás indításakor a külföldi vevőnek kell annyi eurót utalnia, hogy az utalás és az átváltáskor történő árfolyam-különbözet éppen a számlázott forintértékkel egyezzen meg. Mivel Önöknek nagyobb összegű forint érkezett a számlájukra, mint a számla szerinti összeg, akkor az jogosulatlan, és a külföldi partnernek vissza kell utalni. Ha kevesebb pénz érkezett volna, akkor az sem árfolyamveszteségként lett volna kezelendő, hanem a számla értékének megfelelően kiegészítésre lett volna szükség a külföldi vevő részéről.A külföldi partnernek kell gondoskodnia arról, hogy annyi eurót indítson utaláskor, amelynek következtében az aznapi átváltáskor, a választott hitelintézet árfolyamán átszámítva éppen a számla forintértékének megfelelő összeg érkezik az Önök bankszámlájára.Javasoljuk, hogy a külföldi partnerrel vegyék fel a kapcsolatot, hogy igényt tart-e a többlet visszautalására, vagy az ő részéről ezt az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3556
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Kölcsönfelvételnél jelentkező árfolyam-különbözet számviteli elszámolása

Kérdés: Az önkormányzat személygépkocsi vásárlásához 2 400 000 Ft összegű kölcsönt vett fel X Finanszírozási Zrt.-től. A kölcsön és kamatai összegét az önkormányzat havi fix konstrukcióban 48 hónapon át fizette. A törlesztőrészlet minden hónapban tartalmazott tőketörlesztést és kamatot is. A kölcsön összege forintban került megállapításra, folyósításra és törlesztésre. A kölcsönszerződés szerint azonban a felek a svájci frankot határozták meg "mértékadó devizaként", ezért a futamidő alatti árfolyamváltozások hatásával a futamidő végén kell elszámolni, ami esetünkben azt jelenti, hogy a kölcsön folyósításakor alacsonyabb volt a CHF árfolyama, mint bármikor a futamidő alatt, így a futamidő végén az önkormányzatnak fizetési kötelezettsége keletkezett. Hogyan kell könyvelni a futamidő végén, az árfolyamváltozás miatt bekövetkező fizetési kötelezettséget?
Részlet a válaszból: […]árfolyam-különbözetet (árfolyamnyereség vagy -veszteség) az általános szabályok szerint kell elszámolni. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamnyereséget realizált árfolyamnyereségként a 9172. Realizált árfolyamnyereség bevételi előirányzatának teljesítése főkönyvi számlán, az árfolyamveszteséget az 5742.
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3365
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Devizaszámla

Kérdés: Önállóan gazdálkodó intézményünk egy pályázaton több ezer eurót nyert, melyre euróalapú devizaszámlát kellett nyitnunk. A gazdasági események könyvelése forintban történik, hogyan és milyen főkönyvi számlákra? Árfolyamveszteség vagy árfolyamnyereség esetén hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]elszámolási számlán a pénzintézeti értesítő alapján a következő: - átváltás forintra T 394122 - K 328 T 321 - K 394122 Az átváltáshoz kapcsolódó árfolyamveszteség elszámolása - közgazdasági osztályozás szerint T 57421 - K 394122 - funkcionális osztályozás szerint T 72, 751 - K 599 Az átváltáshoz kapcsolódó árfolyamnyereség elszámolása - közgazdasági osztályozás szerint T 394122 - K 91721 - funkcionális osztályozás szerint T 999 - K 992, 9951 Bankköltségek elszámolása a terhelési értesítés alapján hiányzik - közgazdasági osztályozás szerint T 5562 - K 328 - funkcionális osztályozás szerint T 72 - K 599 Év végén a devizakészletet értékelni kell, ha a költségvetési szerv nem alkalmazza a 329. főkönyvi számlaszámot, akkor az árfolyamveszteség elszámolása a következő: - közgazdasági osztályozás szerint T 57422 - K 328 - funkcionális osztályozás szerint T 72, 751 - K 599 Az árfolyamveszteség elszámolása: - közgazdasági osztályozás szerint T 328 - K 91724 - funkcionális osztályozás szerint T 999 - K 992, 995 Ha a deviza nyilvántartása nyilvántartási árfolyamon átszámított forintértéken történik a 328. számlán, akkor a nyilvántartási és a bekerülési forintérték különbözetét a 329. főkönyvi számlaszámú, deviza-valuta árfolyam-különbözet számlán kell rögzíteni. - a főkönyvi számla nyitása T 491 - K 329 vagy fordítva T 329 - K 491 Devizakészlet növekedése - közgazdasági osztályozás szerint - nyilvántartási árfolyamon T 328 - K 329 - a hitelintézeti jóváírás napján a = számviteli politika szerint = választott napi árfolyamon T 329 - K 4712, 4722 - funkcionális osztályozás szerint T 479 - K 992 Deviza-betétszámla betéti kamatainak tőkésítése - közgazdasági osztályozás szerint - nyilvántartási árfolyamon T 328 - K 329 - a hitelintézeti jóváírás napján a = számviteli politika szerint = választott napi árfolyamon T 329 - K 9162 - funkcionális osztályozás szerint T 999 - K 992 Devizakészlet felhasználása pénzügyi teljesítéskor - közgazdasági osztályozás szerint T 1, 5 - K 328 - a felhasználáshoz kapcsolódó árfolyam-különbözet […] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. december 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2519

5. találat: Árfolyam-különbözet elszámolása bankszámlák közötti átutalásoknál

Kérdés: Az önkormányzatnál előfordul olyan gazdasági esemény, amikor forintszámláról devizaszámlára, illetve fordítva, devizaszámláról forintszámlára történik az átutalás. Hová kell könyvelni a közben keletkezett árfolyam-különbözetet? (Választott árfolyam: MNB.)
Részlet a válaszból: […]főkönyvi számlákat tartalmazza: 5742. Realizált árfolyamveszteségek előirányzatának teljesítése 9172. Realizált árfolyamnyereség bevételi előirányzatának teljesítése A főkönyvi
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2015

6. találat: Devizában kifizetett beruházások árfolyam-különbözetének elszámolása

Kérdés: A beruházási szállító euróban állítja ki a számláit önkormányzatunknak, és euróban is utaljuk a részteljesítések ellenértékét. Belső szabályzatainkban a számlán feltüntetett teljesítés napja szerinti MNB hivatalos devizaárfolyamával számított forintértéken vesszük nyilvántartásba a devizás kötelezettséget. (Ezzel megfelelünk mind a számviteli, mind az Áfa-tv.-nek is.) Devizaszámlával nem rendelkezünk, a választott pénzintézetünk az euró átutalásakor az adott napi eladási árfolyamával terheli meg a költségvetési elszámolási számlánkat, ezáltal folyamatosan árfolyam-különbözeteink keletkeznek a kötelezettség bekerülési értékéhez képest. Az ily módon (aktiválás előtt) keletkezett árfolyamnyereség vagy -veszteség a beruházás bekerülési értékét csökkenti, illetve növeli, vagy 9-esbe és 5-ösbe kell könyvelni az árfolyamnyereséget, illetve -veszteséget?
Részlet a válaszból: […]pénzügyi rendezéskor érvényes árfolyamon kell mind közgazdasági, mind funkcionális osztályozás szerint elszámolni, és az így kifizetett összeg lesz az adott eszköz vagy készlet bekerülési értéke. A szállítói kötelezettséget a teljesítéskori árfolyamon kell az állományból kivezetni. Így a kérdésben leírt esetben elkülönítetten nem kell devizaárfolyam-különbözetet elszámolni. Az év végén a devizás kötelezettségek értékelését az összes eszköz és forrás értékelésével egyidejűleg kell elvégezni. A mérlegfordulónapon meglévő külföldi pénzértékre szóló üzembe nem helyezett beruházáshoz kapcsolódó kötelezettségek könyv szerinti értéke és a fordulónapi árfolyamon számított értéke közötti árfolyam-különbözetet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1787
Kapcsolódó tárgyszavak: ,