Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott árfolyamveszteség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kölcsönfelvételnél jelentkező árfolyam-különbözet számviteli elszámolása

Kérdés: Az önkormányzat személygépkocsi vásárlásához 2 400 000 Ft összegű kölcsönt vett fel X Finanszírozási Zrt.-től. A kölcsön és kamatai összegét az önkormányzat havi fix konstrukcióban 48 hónapon át fizette. A törlesztőrészlet minden hónapban tartalmazott tőketörlesztést és kamatot is. A kölcsön összege forintban került megállapításra, folyósításra és törlesztésre. A kölcsönszerződés szerint azonban a felek a svájci frankot határozták meg "mértékadó devizaként", ezért a futamidő alatti árfolyamváltozások hatásával a futamidő végén kell elszámolni, ami esetünkben azt jelenti, hogy a kölcsön folyósításakor alacsonyabb volt a CHF árfolyama, mint bármikor a futamidő alatt, így a futamidő végén az önkormányzatnak fizetési kötelezettsége keletkezett. Hogyan kell könyvelni a futamidő végén, az árfolyamváltozás miatt bekövetkező fizetési kötelezettséget?
Részlet a válaszból: […]árfolyam-különbözetet (árfolyamnyereség vagy -veszteség) az általános szabályok szerint kell elszámolni. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamnyereséget realizált árfolyamnyereségként a 9172. Realizált árfolyamnyereség bevételi előirányzatának teljesítése főkönyvi számlán, az árfolyamveszteséget az 5742.
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3365
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Devizában teljesített kiadások elszámolása

Kérdés: Milyen módszerei vannak a devizában teljesített kiadások elszámolásának? Hogyan kell helyesen végrehajtani a devizaszámla év végi értékelését?
Részlet a válaszból: […]illetve költségvetés forintértékének meghatározásakor a valutát, a devizát - a választott - hitelintézet által meghirdetett devizavételi és devizaeladási árfolyamának átlagán vagy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani." Ettől az árfolyamtól el kell térni, ha a hitelintézet, illetve az MNB által nem jegyzett és nem konvertibilis valutát, ilyen valutára szóló eszközöket és kötelezettségeket kell forintra átszámítani. Ezekben az esetekben a valuta szabadpiaci árfolyamán (ennek hiányában országos napilapban a világ valutáinak árfolyamáról közzétett tájékoztató adatai alapján), a választott hitelintézet vagy az MNB által jegyzett devizára átszámított értéket kell a hitelintézet által jegyzett deviza, devizavételi és devizaeladási árfolyamának átlagán vagy az MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyamon forintra átszámítani. A devizában teljesített kiadások elszámolásánál a következő elszámolási módszerek lehetségesek: - Ha a devizabevétel jóváírása és könyvelése különböző napokon, különböző árfolyamokon történt, akkor a költségvetési szervnek joga van az ebből a devizából kiegyenlítésre kerülő felhasználás forintértékét megállapítani: = Súlyozott átlagos választott árfolyamon; minden deviza-jóváírást követően a jóváírt devizaárfolyam és a devizakészlet könyv szerinti súlyozott átlaga alapján. = Deviza bevételezésekori árfolyamán; a legrégebben jóváírt és a bekerüléskori választott devizaárfolyamon forintosított devizát használjuk fel a tényleges bekerülési összegben (kifogyásos módszer). = Nyilvántartási árfolyamon átszámított forintértéken; a nyilvántartási árfolyamon számított forintérték, valamint a bekerülés devizaárfolyamán számított forintérték különbözetét a 349. Deviza-valuta árkülönbözetek számlán kell kimutatni. A változásokból[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. június 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1408

3. találat: Értékpapír beváltásánál kapott kamat és árfolyamveszteség elszámolása

Kérdés: Polgármesteri hivatalunk korábban hosszú lejáratú értékpapírt vásárolt azzal a céllal, hogy rendszeres jövedelemre tegyen szert. A közelmúltban likviditási gondjaink keletkeztek, és beváltottuk (eladtuk a pénzintézetnek) értékpapírjainkat. A pénzintézet által kiállított bizonylaton a vételár mellett kamatösszeg és árfolyamveszteség szerepelt. Hogyan kell ezt könyvelni, hogy helyesen járjunk el?
Részlet a válaszból: […]alszámláján kell könyvelni (T 341 - K 9332). A kapott kamat működési bevételnek minősül, ezért a 9162. Kamatbevételek előirányzatának teljesítése számlán kell elszámolni (T 341 - K 9162). A vételárat és a kamatot funkcionális osztályozás szerint is kell könyvelni (T 999 - K 992). Az árfolyamveszteséget kiadásként az egyéb dologi kiadások között kell kimutatni (T 5632 - K 341 és T 599 - K 7). Az értékpapírok beváltásával egyidejűleg azokat ki kell[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 808