Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott autópályadíj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kiküldetéssel összefüggő autópálya-használati díj elszámolása

Kérdés: Az autópálya-használat díját melyik főkönyvi számra, az 5622 Kiküldetés, vagy az 5722 Díjak, egyéb befizetések között kell könyvelni, ha kiküldetéssel kapcsolatosan kerül elszámolásra a felmerült költség? Az NGM által kiadott Útmutató az 5722 Díjak, egyéb befizetéseknél emeli ki, és a kiküldetésnél nem.
Részlet a válaszból: […]szerv saját gépjárműveire, hosszabb időszakra (pl. éves) fizeti ezt a díjat. Ebben az esetben ez a díj nem kapcsolódik közvetlenül egy-egy úthoz.A belföldi kiküldetés elszámolásának főszabályából következik, hogy belföldi kiküldetésként kell elszámolni mindazon kiküldetés címén megjelenő utazási és szállásköltségek - előzetes áfa nélküli - összegét, valamint meghatározott feltételek mellett elszámolható élelmezési és egyéb más dologi kiadások, továbbá a saját személygépkocsi igénybevételével kapcsolatos költségtérítést, amelyet a kiküldő fél közvetlenül finanszíroz, vagy utólag megtérít.A belföldi kiküldetési kiadásokat - a napidíj kivételével - a dologi kiadások között a 03. űrlap 42. sorában kell kimutatni.Mindezek alapján az autópálya-használati díjat, ha az belföldi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3288
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Autópálya-matrica elszámolása

Kérdés: Keletkezik-e adófizetési kötelezettsége az intézetnek akkor, ha az autópálya-matricát elszámolja abban az esetben is, amikor azt olyan gépkocsihoz vásárolják, amely az egyik munkatársnak a saját tulajdona, de hivatali célból is használja?
Részlet a válaszból: […]lehet meghatározni. A matricára vonatkozó útnyilvántartást az egyébként is vezetett útnyilvántartás részeként, vagy attól függetlenül is az úthasználat díjának költségelszámolási szabálya alapján kell elkészíteni. Ez azt jelenti, hogy az úthasználatra jogosultság időszakában (a matrica érvényességi ideje alatt) a díjköteles útszakaszokról úgy kell vezetni, hogy abból kitűnjön az üzleti, hivatali, illetőleg a magáncélú futásteljesítmény (pl. feltüntetve a kilométeróra kezdő és befejező állását). Ha a magáncélú használat előzőek szerinti meghatározása nem lehetséges vagy a magánszemély az ezzel járó nyilvántartást nem vezeti, a kifizető választhatja, hogy a matrica árának 50 százalékát tekinti a természetbeni juttatás alapjának. A kifizető választása nem adóévre szól, hanem minden egyes autópályabérletre, harminc-, tíz- vagy négynapos útdíjra külön-külön dönthet az 50 százalékos adóalap választásáról.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1016

3. találat: Éves autópályadíj elszámolása

Kérdés: Milyen költségnek minősül az autópálya-használat előre megfizetett éves díja?
Részlet a válaszból: […]előirányzatainak összeállítására szolgáló "Tájékoztató"-jában (24. oldal) foglaltak szerint az autópálya díja a szállítási szolgáltatások közé tartozik. Az Szt-vhr. 9. melléklete szerint
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 26
Kapcsolódó tárgyszavak: ,