Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott feltöltési kötelezettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Lezárt időszak bírságolása

Kérdés: 2007-ben átfogó adóellenőrzést tartott az adóhivatal. Mindent rendben találtak, július 25-én jogerőre emelkedett a kiadott elsőfokú határozat. Szeptemberben kaptunk egy újabb határozatot, amely a 2006. évi társaságiadó-előleg feltöltésének elmulasztása miatt mulasztási bírságot állapított meg. A december 20-ai feltöltés helyett valóban csak márciusban fizettünk, de ismereteim szerint a lezárt időszakot ismételten nem lehet ellenőrizni, ezért szerintem jogtalan az "elfelejtett" bírság kiszabása.
Részlet a válaszból: […]adózó által elkövetett hibát, azt már megállapítani nem lehet. Jelen esetben csupán néhány hónap telt el az ellenőrzés lezárása óta, tehát az ismételt ellenőrzés tilalma itt nem érvényesül. Jelen esetben azonban nem is erről van szó! A bevallás utólagos vizsgálata során az adóhatóság azt vizsgálja, hogy az adózó által bevallott kötelezettség megegyezik-e a jogszabályban előírt kötelezettségekkel. Ha hiányosságot állapít meg, akkor a bevalláshoz képest adókülönbözetet tár fel. A feltöltési kötelezettség elmulasztásakor az adóhatóság nem a bevallásban szereplő adó összegét vitatja, hanem azt vizsgálja, hogy az adózó a jogszabályban meghatározott határidőre (december 20.) befizette-e a bevallásban megjelölt összeget. Ha akár csak egy napot késik az adózó,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. november 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1886

2. találat: Feltöltési kötelezettség önellenőrzése

Kérdés: A 2006. december 20-án benyújtottuk a feltöltési kötelezettségről szóló bevallásunkat. A bevallásban csak a 20-áig ismert kötelezettséget tudtuk szerepeltetni, az azt követően - december 31-éig - jelentkezőt értelemszerűen nem. Helyesbíthető-e a "feltöltési" bevallás? Ha önellenőrizzük, a mulasztási bírságot az adóhatóság az eredeti, vagy a módosított bevallás alapulvételével állapítja meg?
Részlet a válaszból: […]beérkezése után lehetett). Másrészt a bevallás, mint minden más bevallás is, szükség esetén önellenőrzéssel helyesbíthető! Amennyiben tehát a fizetendő adó összegét helytelenül állapítottuk meg - nincs jelentősége annak, hogy alacsonyabb vagy magasabb összegben -, akkor lehetőségünk van önellenőrzésre. Ha magasabb összeget vallottunk, akkor az önellenőrzéssel csökkenthetjük a kötelezettséget, és visszakérhetjük a többletet (természetesen, ha be is fizettük). Amennyiben kevesebb összeget vallottunk, akkor pedig megemelhetjük a kötelezettséget, és az önellenőrzéssel egy időben a különbözetet is megfizethetjük. Az Art. 172. § (8) bekezdése előírja, hogy ha az adózó az esedékességig az adóévi várható adó összegét - figyelemmel az adóév során megfizetett előleg összegére is - nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, a befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot fizet. Az adóhatóság a feltöltés "helyességének" megállapítását csak a társasági adóról szóló bevallás beérkezését, azaz a tárgyévet követő május 31-ét követően tudja elvégezni. A beérkezett bevallást összevetik a december 20-ai feltöltéssel, és ennek alapján állapítják meg, hogy az adózó helyesen járt-e el. A mulasztási bírság csak akkor állapítható meg, ha a tényleges kötelezettség és a feltöltés között legalább 10%-os különbség van. A bírság kiszabása tehát nem a feltöltésről szóló bevalláshoz, hanem a ténylegesen megfizetett kötelezettséghez igazodik. Mindezek alapján megállapítható az is, hogy a feltöltésről szóló 0629/K jelű bevallás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. március 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1642