Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott gépjárműátalány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Nem saját tulajdonban álló gépkocsi hivatali célú használatára tekintettel elszámolható költség

Kérdés: 9 Ft/km kopás jár-e a nem saját (szülő) tulajdonában lévő gépjárműre?
Részlet a válaszból: […]tulajdonában lévő gépjármű, azonban a szülő tulajdonában lévő nem, ezért az után a 9 Ft/km elszámolását az Szja-tv. nem engedi meg.A magánszemély a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát e törvény bizonylatmegőrzésre vonatkozó szabályainak betartásával a kötelező gépjármű-felelősség­biztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolja. A nem saját tulajdonban álló személygépkocsi
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3894
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Átalány költségtérítés fizetése saját gépjármű hivatali célú használatára tekintettel

Kérdés: Saját gépjárművét hivatali céllal rendszeresen igénybe vevő kormánytisztviselő részére a munkáltató gépjárműátalányt kíván megállapítani. Milyen szabályokat kell figyelembe venni az átalány megállapítása során, milyen módon történik az okmányolása, illetőleg elszámolása, ellenőrzése a munkáltató, illetve az adóhivatal részéről?
Részlet a válaszból: […]elszámolhatók. Ekkor a kifizetőnek csak a nyilatkozat szerint elszámolni kívánt összeget meghaladó bevételrészből kell adóelőleget levonnia. Ebben az esetben a magánszemély önadózó lesz, 53-as bevallást kell benyújtania, melyben a teljes költségtérítést a bevételei között szerepeltetnie kell, és abból az elismert költségek levonhatók. (Tehát a magánszemély nem a munkáltató, illetve a kifizető részére számol el.)A költségelszámolásnál elszámolható egyrészt az üzemanyagköltség, másrészt a fenntartási, javítási, felújítási költség. Üzemanyagköltség címén kormányrendeletben meghatározott fogyasztási norma szerinti üzemanyag-mennyiség és a NAV által közzétett üzemanyagár szorzataként meghatározott összeg, vagy a számlával igazolt üzemanyag-vásárlás összege vehető figyelembe, azzal, hogy a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség. A magánszemély az adóév egy negyedévén belül a negyedév első napján választott üzemanyag-felhasználással összefüggő költségelszámolási módszertől - ideértve a választott üzemanyag-fogyasztási normát is - nem térhet el. Az üzemanyag-felhasználás költsége mellett elszámolhatók a számlával, bizonylattal igazolt fenntartási, javítási, felújítási költségek. Utóbbi helyett választható a kilométerenkénti 9 forint általános személygépkocsi-normaköltség elszámolása is. A magánszemély választhat a kétféle módszer között, választása azonban egész évre és valamennyi általa használt személygépjárműre vonatkozik.A költségtérítéssel szemben csak a hivatali célú használatra jutó költségeket lehet érvényesíteni. A hivatalos és a magáncélú futásteljesítmény arányának megállapítása céljából a hivatalos utakról a magánszemélynek útnyilvántartást kell vezetnie. Erre a célra a menetlevél vezetése is megfelel, ha tartalmazza az Szja-tv.-ben előírt adatokat. Minden gépjármű esetében külön útnyilvántartást kell vezetni. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, továbbá a fogyasztási normát. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni az év első és utolsó napján a kilométeróra állását, továbbá ha a költségelszámoláshoz ez szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni. Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell az utazás időpontját, az utazás célját (honnan hová történt az utazás), a felkeresett üzleti partner(ek)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3496

3. találat: Személygépkocsi hivatali célú használatának elszámolása

Kérdés: Önkormányzati hivatal jegyzője számára személygépkocsi hivatalos használata címén meg lehet-e állapítani havi átalánydíjat, és az adómentesen elszámolható-e? Vagy szabályosan csak kiküldetési rendelvény alapján számolható el?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló a saját gépkocsijának a hivatali (üzleti) célú használatára tekintettel kiküldetési rendelvény alapján kap akkor, ha ez az összeg nem több, mint amennyi költség a gépkocsi használata miatt igazolás nélkül elszámolható. Az Szja-tv. nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a munkáltató átalányban térítse meg a saját gépkocsi hivatali célú használatát. Az átalányban meghatározott költségtérítés kifizetésekor is kell nyilatkoznia a magánszemélynek arról, hogy a kapott költségtérítéssel szemben mennyi költséget fog elszámolni. (A költségnyilatkozat kötelezően előírt formája a Magyar Közlöny 2005. évi 171. számában jelent meg.) A gépkocsiátalány[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. április 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1371

4. találat: Gépkocsialapnorma-átalány alkalmazása

Kérdés: Hivatali személygépkocsi üzemanyag-fogyasztásának elszámolására alkalmazható-e a 60/1992. Korm. rendelet 4. § (2) és (3) bekezdése?
Részlet a válaszból: […]kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről rendelkezik. Magát a rendeletet a korábban hatályban volt Szja-tv. felhatalmazása alapján adta ki a kormány, és az kizárólag a magánszemélyek részére fizetett költségtérítéssel szemben, bizonylat nélkül elszámolható költség mértékének megállapítására, valamint egyéb, az Szja-tv.-ben meghatározott esetekben (pl. üzemanyag-megtakarítás kifizetése, munkába járás saját személygépjárművel) alkalmazható. Ilyen lehet a saját gépjárművel teljesített hivatalos kiküldetés üzemanyagköltségének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 452
Kapcsolódó tárgyszavak: