Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott informatikai szolgáltatások tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Weboldal számviteli elszámolásai

Kérdés: Egy régóta meglévő weboldal teljes átszerkesztése (másik fejlesztő cég által) hova könyvelendő? Az önkormányzat kifizette a fejlesztés egyszeri díját, mely meghaladta a kis értékű tárgyi eszköz értékhatárát. Fizeti folyamatosan a havi karbantartási átalánydíjat is. A honlap használatban van, adatok, információk megjelenítésére (meghatározott helyekre adatfeltöltési és -törlési lehetőség biztosított), de a programkód nincs az önkormányzat birtokában.
Szerintünk nem licenc és nem is tulajdonjog-vásárlás volt az ügylet, emiatt nem tudjuk eldönteni, hogy immateriális eszköz és ráaktiválás, vagy csak szolgáltatás költsége volt-e a kifizetett ellenérték? Az immateriális javak közül vagyoni értékű jogok közé tartozna, ha használati jognak vagy szellemi termékek felhasználási jogának, illetve a szellemi termékek közé tartozna, ha szerzői jogvédelem alatt álló alkotásnak, szellemi alkotásnak vagy szoftverterméknek minősülne. Jelenleg nálunk a költségvetési számvitelben az informatikai szolgáltatások költségnemre van könyvelve a honlap fejlesztési kiadás.
Részlet a válaszból: […]tulajdona lesz, a szolgáltató az ügyintézést fogja csak végezni. Ebben az esetben a saját webcím megszerzésével kapcsolatos kiadásokat vagyoni értékű jogként kell könyvelniük.Amennyiben viszont olyan webcímük van, amely formátumban a szolgáltató neve is szerepel, mint pl. http://................szolgaltato.hu, akkor ez azt jelenti, hogy az internetcímet az internetszolgáltató biztosítja, és havi díj fizetése mellett adja az intézménynek, a költségvetési szervnek, az önkormányzatnak. Akkor nem lesz az internetcím az intézmény, költségvetési szerv, önkormányzat tulajdona, és amikor ezen a jogcímen díjat a biztosítási díjjal együtt kiszámlázzák az Önök részére, akkor ezt költségként fogják elszámolni. A kérdésből ez utóbbi valószínűsíthető.Az intézmény megrendelte a honlapot valamely szolgáltatótól, így ezt a külső megrendelést vásárolt szellemi termékként kell állományba venni. A?szellemi termékek értékcsökkenésének mértékét a várható élettartam határozza meg. Tehát annyi év alatt íródik le költségként, ameddig azt a bizonyos honlapot az adott formában működtetni kívánják. Ha a saját weboldaluk már megvan, és azt fejlesztik, átszerkesztik, akkor azt az összeget a weboldalra (megrendelt szellemi termékre) fogják ráaktiválni.Amennyiben az intézmény a saját informatikusai[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4730
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Nem mechanikus működésű bolti kártyaleolvasó (POS) terminál

Kérdés: Az informatikai szolgáltatások közé van sorolva a POS-terminálok után fizetett bérleti díjak ellenértéke, az alábbi meghatározással: "nem mechanikus működésű bolti kártyaleolvasó (POS) terminál". A nem mechanikus fogalom alatt milyen készülékeket kell érteni (melyik mechanikus)? Egy általános, pl.: OTP Bank által kitelepített hordozható POS-terminál idetartozik?
Részlet a válaszból: […]szoftverek.Kereskedői elfogadóhelyeken működhet mechanikus POS-terminál, de Magyarországon ez nem elterjedt. A mechanikus változat kézinyomtató, "vasaló" néven ismert.Előfordulhat, pl. önkiszolgáló benzinkutaknál, parkolóházaknál, ahol a kártyaelfogadást biztosító POS-terminált nem személyzet üzemelteti.A kézinyomtató (= imprinter, "vasaló"): mechanikus készülék, amely a kártyáról lenyomatot készít, így a kártyán látható adatok egy hárompéldányos bizonylatra kerülnek. A bizonylaton feltüntetik az elfogadóhely nevét, a vásárlás napját és az áru vagy szolgáltatás kártyával fizetett ellenértékét. Ilyen tranzakciót csak dombornyomott kártyákkal lehet végezni.Mechanikus kártyalehúzók (kézinyomtató) alkalmazása esetén bizonyos összeg felett történő vásárlások esetében a kereskedőnek telefonon kell engedélyt, felhatalmazást kérni a bankjától a tranzakció lebonyolításához.Elektronikus terminál = POS, amely a mágnescsíkon vagy a csipen kódolt adatokat leolvassa, és előállítja a kártyabizonylatot. Ezeken a helyeken a dombornyomott kártyák mellett a kizárólag elektronikus környezetben működő kártyákkal (például MasterCard Electronic, Maestro és VISA Electron) is lehet vásárolni. Egyes POS-terminállal felszerelt kereskedelmi elfogadóhelyen kérhetik a kártyához tartozó biztonsági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4315
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: