Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ingóértékesítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Gyűjteményértékesítés

Kérdés: Cégünk, az XY Kft. (továbbiakban: Társaság) az egyéb tevékenysége mellett szisztematikus gyűjtőmunkát is végez, melynek eredményeként ezres nagyságrendben rendelkezik az adózás, a számvitel és az irodai életből különböző relikviákkal (szakkönyvek, különféle iratok, tárgyi emlékek). A gyűjtemény egy részét már több szakmai kiállításon is bemutatta a Társaság (ebből némi bevételre is szert tett), illetve a gyűjtemény jó információbázis bármilyen szakmai jellegű kutatáshoz, információs alap lehet reklámokhoz, de használható lehet akár marketingötlet-forrásként is. Profiltisztítás miatt egy másik vállalkozásban szeretnénk az egész gyűjteményt tovább működtetni. Ehhez szükség lenne az egész gyűjteménynek, mint egy egységnek a másik vállalkozásba történő áthelyezésére. Az átvevő vállalkozásnak konkrét üzleti elképzelései vannak a gyűjtemény hasznosításával kapcsolatosan. Mivel az átadó és átvevő cég egyazon tulajdonosi körhöz tartozik, ezért az átadás az átadó könyveiben (eddig üzemkörön kívüli eszközök címén) nyilvántartott bekerülési értéken történne meg. Tekinthető-e ez a gyűjteményáthelyezés egyik vállalkozásból a másik vállalkozásba az Áfa-tv. 17. §-ának (4) bekezdése szerinti üzletág-átruházásnak? Amennyiben nem, alkalmazható-e az értékesítésre az Áfa-tv. XVI. fejezetében foglalt, a használt ingóságok, műalkotások, gyűjteménydarabok és régiségek értékesítésére vonatkozó különös szabályok?
Részlet a válaszból: […]szabályok nem lesznek alkalmazhatóak.Az Áfa-tv. XVI. fejezetében részletezett viszontel­adókra vonatkozó különös szabályok alkalmazásának többek között feltétele, hogy a használt ingóságokkal, műalkotásokkal, gyűjteménydarabokkal, régisé­gekkel kereskedő adóalany megfeleljen a viszontel­adó fogalmának. Az Áfa-tv. 213. §-a (1) bekezdésének e) pontja alapján viszonteladó: minden olyan adó­­­alany, aki (amely) ilyen minőségében továbbértékesítési céllal használt ingóságot, műalkotást, gyűjteménydarabot vagy régiséget szerez be, importál vagy egyébként tart tulajdonában, illetőleg e körben - megbízás alapján - bizományosként jár el. Tekintve, hogy az adott esetben a gyűjtemény darabjainak beszerzésekor a továbbértékesítési cél (Áfa-tv. 259. § 22. pont) a közölt információk alapján nem áll fenn, így a gyűjtemény értékesítésekor az Áfa-tv. XVI. fejezetében foglalt különös szabályok az adott esetben szintén nem lesznek alkalmazhatóak.Alkalmazható különös szabályok hiányában az adott esetben a gyűjtemény értékesítésekor (feltételezve, hogy az ellenérték fejében történik), a Társaságnak a termékértékesítésre vonatkozó általános szabályokból kell kiindulnia. A gyűjtemény értékesítése tehát,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3590
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Polgármesteri hivatal gépjárművásárlása magánszemélytől

Kérdés: Vásárolhat-e polgármesteri hivatal magánszemélytől használt gépjárművet számla nélkül, adásvételi szerződéssel?
Részlet a válaszból: […]átruházással kapcsolatos kiadások) és a jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Önálló tevékenység esetén nem alkalmazható az a szabály, hogy évi 200 000 Ft jövedelemig nem kell az adót megfizetni [Szja-tv. 58. § (7) bekezdés]. Alkalmazható viszont az a szabály, hogy ha a bevétel a 600 000 Ft-ot nem haladja meg, nem kell jövedelmet megállapítani a bevételből. A gazdasági tevékenység nem pontosan körülhatárolt fogalom a jogszabályban, ezért az értelmezéséhez néhány szempontot adunk. Semmiképpen nem gazdasági tevékenység, ha az értékesítés eseti jellegű, pl. a magánszemély ötévente eladja használt gépjárművét. A rendszeres értékesítés sem tekintendő gazdasági tevékenységnek, ha az ebből származó bevétel éves szinten nem haladja meg a 600 000 Ft-ot (pl. kismama a kinőtt gyermekruhákat rendszeresen eladja). A kérdésből arra lehet következtetni, hogy a konkrét esetben a magánszemély saját tulajdonú használt gépjárművét értékesíti eseti jelleggel. A leírtak alapján feltételezhető, hogy a magánszemély értékesítése nem minősül az Szja-tv. 3. §-ának 46. pontja szerint gazdasági tevékenységnek. Ebben az esetben nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3142
Kapcsolódó tárgyszavak: ,