Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott jelzálogjog tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Lakásvásárlási kölcsön visszafizetése esetén jelzálogjogtörlési engedély

Kérdés: Kell-e képviselő-testületi határozat a lakásvásárlási kölcsön visszafizetésének megtörténte esetén jelzálogjogtörlési engedélyre vonatkozó jognyilatkozat jóváhagyására?
Részlet a válaszból: […]keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek főszabályként közokirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye. Ellenjegyzésként a jogtanácsos ellenjegyzését is el kell fogadni, ha a szerződő felek valamelyike jogtanácsos által képviselt szervezet. Jelzálogjog alapítására, módosulására és megszűnésére vonatkozó bejegyzés olyan magánokirat alapján is teljesíthető, amelyet a nyilatkozattevő hitelintézet - nevének feltüntetésével - szabályszerűen és nyilvánvalóan azonosítható módon írt alá. Az okiratot a jogi személy nevének feltüntetésével szabályszerűen és nyilvánvalóan azonosíthatóan kell aláírnia a képviseletre jogosultnak. Az ingatlan-nyilvántartási eljárásban a képviseleti jogot megfelelően igazolni kell. A Mötv. alapján a helyi önkormányzat jogi személy, a képviselő-testületet a polgármester képviseli.Tekintettel arra, hogy a lakáscélú kölcsön visszafizetése esetén nincs szó döntéshozatalról vagy kötelezettségvállalásról, csupán egy tény igazolásáról, véleményünk szerint a jelzálogjogtörlési engedélyt a fentiek szerint, az ingatlan-nyilvántartási eljárási szabályok figyelembevételével kell kiállítani.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4283

2. találat: Térítésidíj-előírás könyvelése követelésként, ingatlant terhelő jelzálogjog-bejegyzés esetén

Kérdés: Idősek tartós bentlakásos - önkormányzat által fenntartott - költségvetési intézménye vagyunk. Előfordul, hogy a térítési díj megállapítása ingatlanon bejegyzett jelzálogjog fejében történik. A jelzálogjog-bejegyzést minden esetben a fenntartó kezdeményezi. Kinek kell a követelést kimutatni a mérlegben, és hogyan kell lekönyvelni?
Részlet a válaszból: […]költségvetési szerv jogosult, a követelés az intézményi mérlegben jelenik meg abban az esetben is, ha a követelés biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzése iránt a fenntartó intézkedik.A követelés könyvelését a 38/2013. NGM rendelet XII. Egyéb gazdasági események leszámolása fejezet
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4100
Kapcsolódó tárgyszavak: