Lakásépítés munkáltatói számla vezetése

Kérdés: Hogyan kell könyvelni 2003. január 1-jén nyitó rendező tételként az idegen pénzeszközök között nyilvántartott lakásépítés munkáltatói számla átvezetését a költségvetési elszámolási számla alszámlája című számlára, és ezzel egyidejűleg államháztartáson kívülről felhalmozási célú pénzeszközátvétel jogcímen bevételként? Hogyan könyveljük a törlesztéseket, kamatokat?
Részlet a válaszából: […] Az önkormányzati területen 2003. január 1-jétől a dolgozók lakásépítésére és -vásárlására nem szabad a 365. főkönyvi számlát alkalmazni, hanem a 344. Költségvetési elszámolási számla lakásépítés és -vásárlás munkáltatói támogatás alcímű számlát kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. május 13.

Késedelmi kamat elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a költségvetési szerv által kifizetett késedelmi kamat összegét?
Részlet a válaszából: […]

A költségvetési szerv által kifizetett késedelmi kamat összegét az 57223. Különféle adók, díjak, egyéb befizetések, kiadások teljesítése főkönyvi számlán kell elszámolni.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Késedelmi kamat követelésként történő előírása

Kérdés: A költségvetési szerv által előírt késedelmi kamat milyen időpontban írható elő a követelések között?
Részlet a válaszából: […]

A késedelmi kamatot kizárólag olyan követelések után lehet felszámítani, amelyeket az adós, illetve a vevő elismert. A késedelmi kamat előírásának időpontját a két fél közötti megállapodás alapján, az abban foglalt időpontban lehet végrehajtani.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Az áfaarányosítás tételei

Kérdés: Hogyan kell minősíteni az arányosítás módszerében (figyelembe kell-e venni a képletben, ha igen, akkor csak a nevezőben, vagy a számlálóban és a nevezőben is) a következő tételeket:- kártalanítás, lelépési díj címén kapott összeg;- előleg, foglaló, kaució;- késedelmi kamatok, kötbérek;- saját rezsis beruházás teljesítményértéke, apport, térítésmentes átadás adóalapja;- önkormányzatnál a helyi adóbevétel, központi költségvetésből leosztott szja-bevétel;- önkormányzatnál a központi költségvetésből intézményei működésének finanszírozására kapott bevétel;- pályázaton elnyert pénzösszeg, átvett pénzeszköz;- intézményfinanszírozásos támogatás?Kell-e áfát fizetni ezek után a tételek után, és hogyan kell bizonylatolni?
Részlet a válaszából: […] 1. Nem szerepeltethető tételekNem ellenérték és nem támogatás, ezért nem vehető figyelembe az arányosítás során az Áfa-tv. 3. számú mellékletének I. részében közölt képletben (sem a számlálóban, sem a nevezőben): kártérítés; kaució, óvadék; késedelmi kamat,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 12.
1
4
5