Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott kettős adóztatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Gépjárműadó-fizetési kötelezettség egyidejűleg két országban

Kérdés: Egy ügyfél a Magyarországon nyilvántartásba vett gépjárműve után Németországban gépjárműadót (Kraftfahrzeugsteuer) fizet. Erre való tekintettel kéri a magyarországi gépjárműadó törlését. A gépjárműadó mint adónem nincs nevesítve a két ország között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményben (2011. évi LXXXIV. törvény). Ennek ellenére részesülhet adómentességben az ügyfél?
Részlet a válaszból: […]nyilvántartásba venni. Előfordulhat azonban, hogy az ideiglenes tartózkodás szerinti országban is meg kell fizetni a gépjárműhasználat utáni díjakat (pl. gépjárműadót). Tagállami szabályok rendelkezhetnek úgy, hogy 6 hónapon belül kell regisztrálni az autót, ha valaki ennél tovább kívánja ott használni. Ha valaki több mint 6 hónapig kíván tartózkodni egy másik uniós országban, az általános szabály szerint be kell jelentkeznie az adott országban állandó lakosként, és járművét is nyilvántartásba kell vetetnie ott, valamint meg kell fizetnie az adott tagállam által meghatározott adókat, díjakat.Amennyiben valaki a személygépkocsiját egy másik tagállamban szeretné forgalomba helyezni, akkor célszerű a kivitel előtt az autó forgalomból történő ideiglenes kivonását kezdeményezni, és a másik tagállamban regisztrálni az autót. Ekkor természetesen a magyar rendszámot, forgalmi engedélyt le kell adni. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a hatóság a gépjárművet bármely okból a forgalomból kivonta. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, a külföldi forgalomba helyezés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4203
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Kettős adóztatás és járulékfizetési kötelezettség az EU-ban

Kérdés: Múzeumunkban osztrák és angol magánszemélyek tartanak időnként megbízási szerződés keretében előadást. Megbízási díjuk adó- és járulékfizetési kötelezettségére milyen szabályok vonatkoznak?
Részlet a válaszból: […]Az előadók a múzeumban történő előadás tartásához állandó berendezéssel nem rendelkeznek Magyarországon.Az osztrák, illetve angol előadók önálló tevékenységére tekintettel kifizetett jövedelem abban az esetben adózik Magyarországon, ha a magánszemélyek nem igazolják a külföldi adóügyi illetőségüket.Amennyiben a magánszemélyek rendelkeznek osztrák, illetve angol adóügyi illetőségigazolással, és azt a jövedelem számfejtéséig át is adják, jövedelmük Magyarországon nem adózik, adókötelezettségüket az illetékes államban, annak adójogszabálya szerint teljesítik.Az adókötelezettség megállapítása mellett a megszerzett jövedelem járulékkötelezettségének megállapítása is fontos feladat. Miután uniós állampolgárok Magyarországon történő munkavégzéséről van szó, alkalmazni kell a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló Európa Parlament és a Tanács 883/2004/EK rendelet szabályait.Az EK rendelet II. Címe rendelkezik az alkalmazandó társadalombiztosítási szabályok megállapításának rendjéről. A 13. cikk alapján kell meghatározni, hogy melyik állam társadalombiztosítási szabályait kell alkalmazni abban az esetben, ha a magánszemély két vagy több tagállam területén folytatja tevékenységét.Abban az esetben, ha az előadók az osztrák, illetve az angol illetékes egészségbiztosítási szervtől A1-es igazolással rendelkeznek, azaz igazolják a külföldi társadalombiztosítás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. július 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3995
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Szlovák magánszemély magyarországi szja-ja

Kérdés: Szlovák állampolgárt részmunkaidőben, munkaszerződéssel, 10 havi határozott időtartamra kívánunk alkalmazni. Nevezettnek Szlovákiában főállású munkaviszonya van, Magyarországon nem lesz lakhelye, nincs adóazonosító jele s taj-száma. Munkavégzés mindkét országban történik. A munkáltatónak milyen bejelentési, járulékfizetési kötelezettségei vannak, illetve a munkavállalótól milyen okmányok, igazolások kellenek, és a béréből mit és mennyit kell levonni?
Részlet a válaszból: […]a magyar-szlovák kettős adózást kizáró egyezmény alapján, Magyarországon az Szja-tv. általános - a bérjövedelmekre vonatkozó - rendelkezései szerint adóköteles. 2005. január 1-jétől a külföldi magánszemélyek részére is csak akkor fizethető ki az adóköteles jövedelem (illetve akkor állítható ki az adókedvezményre jogosító igazolás), ha a külföldi magánszemélynek van adóazonosító száma. Az adóazonosító jelet az APEH Észak-bp.-i[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. szeptember 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1191
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Kettős adóztatást elkerülő egyezmények

Kérdés: Mikor köti újra Magyarország az Amerikai Egyesült Államokkal a kettős adóztatást elkerülő egyezményt? Ez már szakállasnak mondható, több mint 30 éves egyezmény.
Részlet a válaszból: […]kettős adózást kizáró egyezmények általában addig maradnak hatályban, amíg azt az egyik szerződő állam kormánya fel nem mondja. A felmondásra általában nem kerül sor, előfordul viszont, hogy az ilyen egyezményeket a szerződő felek kezdeményezésére - a szükséges egyeztetéseket
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. június 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1094
Kapcsolódó tárgyszavak: