Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

24 találat a megadott kiküldetési díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Külföldi napidíj kifizetése

Kérdés: A külföldi napidíj kifizetéséhez milyen nyomtatványt kell alkalmazni? Használhatjuk a külföldi kiküldetési rendelvényt?
Részlet a válaszból: […]hogy milyen személyijövedelemadó-kötelezettség terheli a kifizetett napidíjat. Főszabályként a külföldi kiküldetésre tekintettel kifizetett összeg 30%-át, de legfeljebb a kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeget, azaz legfeljebb 15 eurónak megfelelő forintösszeget lehet költségként igazolás nélkül figyelembe venni.Tehát meg kell vizsgálni, hogy a kifizetett napidíj 30%-a több vagy kevesebb, mint 15 euró, és amennyiben kevesebb, akkor csak a jövedelem 30%-a adómentes (költségként igazolás nélkül elszámolható), az ezen felüli rész már adóköteles jövedelem, méghozzá jogviszonyból származó jövedelemként.Amennyiben a napidíj 30%-a eléri vagy meghaladja a 15 eurót, akkor viszont maximum 15 eurónak megfelelő forintösszeg számolható el adómentesen.A napidíj adómentes részének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. április 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5441

2. találat: Kiküldetés vagy munkába járás?

Kérdés: Kormánytisztviselőink, illetve munkaszerződéses dolgozóink saját gépjárművüket használják illetékességi területen belül munkavégzés céljából. Szabályosan járunk-e el, ha kiküldetési rendelvényen számolják el a megtett utat, illetve hogyan lehet külön választani, hogy mennyi a munkába járás, illetve mennyi a kiküldetés költsége, ha mindennap más az úti cél?
Részlet a válaszból: […]a munkába járás költségtérítése a lakóhely és a munkavégzési hely közötti kilométer távolság és a 9 forintos költségátalány alapján jár. Az állandó munkavégzés helyéről munkavégzés céljából az illetőségi területen belüli utazás kiküldetésnek minősül, kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság figyelembevételével a magánszemélyeket megilleti költségtérítés. Más a helyzet abban az esetben, ha a munkavégzés helye változó, és az kiterjed a teljes illetőségi területre. Változó munkavégzési hely esetén munkavégzési helynek azt a telephelyet kell tekinteni, ahová a tisztviselőt, illetve a munkavállalót a munkáltató munkavégzés céljából beosztotta (megjegyezzük, hogy a munkáltatónak joga van a munkahelyi beosztást bármikor megváltoztatni). Változó munkavégzési helyben való megállapodás esetén a munkavállalót tájékoztatni kell első munkavégzési helyéről, így munkavégzési helynek azt a helyet kell tekinteni, ahová a munkáltató a munkavállalót, tisztviselőt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. július 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2954
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Szokásosan telephelyen kívüli munkavégzés

Kérdés: Központi költségvetési intézmény vagyunk. Felügyeleti szervünk ez év februárjában kiadta az alkalmazottak belföldi kiküldetése esetén fizetendő költségtérítés szabályait tartalmazó utasítását (Szabályzat). Abban úgy fogalmaz, hogy "nem minősül kiküldetésnek, ha az alkalmazott a munkáját - a munka természetéből eredően - kinevezési okiratában meghatározott szolgálati helyén kívül, de az érintett megye illetékességi területén végzi." Az érintett dolgozók igazságügyi alkalmazottak (tisztviselő, informatikus, villanyszerelő, asztalos, ellenőr... stb.), akiknek szolgálati helye Budapest. Kiküldetésüket eddig is Pest megye területén végezték, a fenti szabályozással azonban - a megye illetékességi területére hivatkozással - megszüntette a felügyeleti szerv a napidíj folyósítás lehetőségét, mondván, a megye területén szolgálati helyen kívül végzett munka nem minősül kiküldetésnek. Fenti szabályozás az ÁSZ szerint törvénytelen. Az Mt 105. §-a, valamint a Ktv. 49/C. §-a is utal arra, hogy nem minősül kiküldetésnek, ha a köztisztviselő a munkáját a "munka természetéből eredően" szokásosan a közigazgatási szerv székhelyén kívül végzi... Már csak az a kérdés mi értendő "a munka természetéből eredő" fogalom alatt? Csak tájékoztatásul jegyzem meg, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter 14/2009. (X. 2.) MeHVM utasítása a belföldi ... kiküldetéssel kapcsolatos kiadások elszámolásánál a következők szerint rendelkezik: "II. Belföldi hivatalos kiküldetés 5. Belföldi hivatalos kiküldetésnek minősül, amikor a MeH-nél állami vezetői szolgálati, közszolgálati, ill. munkaviszonyban álló személyek ... a jogviszonyukból adódó feladataikat Budapest közigazgatási határán kívül látják el." Fentiek alapján kérem szíves állásfoglalásukat, hogy a budapesti szolgálati székhelyű, de Pest megye területén munkát végző alkalmazott kiküldetést teljesít-e?
Részlet a válaszból: […]a szokásosan telephelyen kívüli munkavégzésre például egy mosógépszerelő által végzett munka, ha ő szokásosan, tehát rendszerint a telephelyen kívül, a megrendelők székhelyén, lakásán végzi el a javításokat. Ha azonban a munkavállaló általánosságban a székhelyen, telephelyen végzi a munkáját, és alkalmanként fordul elő, hogy a székhelyen, telephelyen kívül kell a feladatait végeznie, akkor már nem szokásosan telephelyen kívüli munkavégzésről van szó. Ilyen eset például, ha a villanyszerelő alapvetően az intézménynek végzi a saját szerelési munkáit, de esetleg egy-egy alkalommal ki is küldik. Az Mt. 105. § (1) bekezdés rögzíti, hogy nem minősül kiküldetésnek, ha a munkavállaló a munkáját - a munka[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2753
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Kiküldetés vagy munkába járás?

Kérdés: Egy kistérség belső ellenőre vagyok. A felvételkor a pályázati kiírás saját gépkocsi meglétét írta elő feltételként. A munkám szerint a hét 5 munkanapjából 4 munkanapot a kistérséghez tartozó önkormányzatok és intézményeik belső ellenőrzésével töltöm, péntekenként vagyok a kistérségen az irodámban, amikor is a jelentésemet írom, az adott belső ellenőrzésről. A saját gépkocsival történő munkába járás költségét, a lakóhely és az iroda közötti távolság után kilométerenként 9 Ft-ot kapok, havi elszámolással. Ezzel nincs is problémám. Amikor azonban a kistérséghez tartozó községekben dolgozom, akkor a saját gépkocsi használata szerinti elszámolást a lakásomtól számított kilométer alapján, az APEH-norma szerinti benzinárral számolom. A kérdésem, hogy amikor az adott községben dolgozom napi 8 órát, a lakóhelytől vagy az irodától kell-e számolnom a kiküldetést, költségeimet? Tehát minden esetben a kistérségi irodaház az indulóhelyem?
Részlet a válaszból: […]rögzített munkahelytől eltérő helyen történő munkavégzés. Azt, hogy a munkaszerződésében, kinevezésében rögzítették-e az eltérő helyen történő munkavégzési kötelezettséget, nem derül ki a kérdésből, bár ettől függetlenül a lakóhelytől a munkavégzés helyére saját gépjárművel történő eljutás munkába járásnak minősül, és kilométerenként csak a 9 Ft költségtérítés fizethető adó- és járulékmentesen. A kiküldetést a munkáltató rendeli el, ennek megfelelően akkor valósul meg a kiküldetés, ha a munkavállaló a munkáltató székhelyéről indul a kiküldetés, azaz a munkavégzés helyére. Ebben az esetben számolható el adómentesen a kilométerenkénti 9 Ft-os költségtérítés mellett a fogyasztási norma alapján számított üzemanyagköltség. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2722

5. találat: Kiküldetés vagy munkába járás?

Kérdés: Többcélú kistérségi társulás munkaszervezete saját feladatként látja el a belső ellenőrzési tevékenységet saját maga és költségvetési szervei részére, valamint további 22 önkormányzatnak. Mint belső ellenőr az egyik érintett önkormányzat közigazgatási területén lakom. Mindennap autóval utazom a székhelyre, a székhelyről indítjuk a kiküldetést, azaz az ellenőrzés helyszínére utazunk. (Saját autóval járunk az ellenőrzésre, mert nincs hivatali gépjármű.) A székhely és lakóhely között 9 Ft/km költséget havonta útnyilvántartással alátámasztom (minden munkában töltött nap x oda-vissza km x 9 Ft/km). A székhelyről az önkormányzatokhoz történő utazást kiküldetésként számoljuk el. Jelenlegi kollégám a székhelyen lakik, logikus mindennap együtt a székhelyről indítani a munkát. A jövőben azonban új kollégával dolgozom, akivel egy településen élünk, s a település elhelyezkedése földrajzilag az ellátási terület középpontjában van, lényegesen több költséggel jár a székhelyről indítani a munkát, mint a lakóhelyről. Az Szja-tv. szerint a székhely és telephelyek közötti út hivatali útnak minősül, tehát kiküldetésként elszámolható. Jelenleg lakóhelyemhez 5 km távolságra lévő község eléréséhez oda-vissza 40 km munkába járást kell elszámolnom a székhelyig, majd onnan a kiküldetés céljából további 50 km oda-vissza kiküldetés címén, miközben lakóhelyemen átutazom. Logikus és lényegesen olcsóbb megoldás az lenne, ha lakóhelyem - mely egyben az egyik társult község mint telephely - és a többi település közötti utat kiküldetésként számolnám el, jelenlegi példával illusztrálva 5-5 km kiküldetés, s nem 50 km kiküldetés, plusz 40 km munkába járás. Sért valamely jogszabályt ez a megoldás? Van más lehetőség arra, hogy sem a munkahely, sem én, mint magánszemély ne járjak rosszul anyagilag?
Részlet a válaszból: […]és kötelező tartalmi elemeit is felsorolja, eszerint a kiküldetési rendelvény a kifizető által két példányban kiállított bizonylat, amely tartalmazza a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát, a hivatali, üzleti utazások célját, időtartamát, útvonalát, a futásteljesítményt, az utazási költségtérítést, az élelmezési költségtérítést, valamint ezen költségtérítések kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogyasztási norma, üzemanyagár stb.). Az Szja-tv. konkrétan nem tartalmaz olyan megkötést, hogy a kiküldetés csak a munkáltató székhelyéről indítva rendelhető el, mégis a klasszikus kiküldetésnek a Pénzügyminisztérium álláspontja szerint is az minősül, amikor a munkáltató székhelyéről indul a munkavállaló a székhelyen kívüli munkavégzés helyére. Esetükben tehát a drágább és a hosszabb időtartamú elszámolás a klasszikus kiküldetés. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet értelmében munkába járásnak minősül[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2707

6. találat: Buszmenetjegy elszámolása belföldi kiküldetésként

Kérdés: Költségvetési szerv vagyunk. Belföldi kiküldetés esetén a kiküldetési utasítás mellé elég, ha a dolgozó a buszmenetjegyét leadja, és ezt megtérítjük neki, vagy számlával kell igazolnia az utazását? Ha kell számla, az intézmény vagy a dolgozó nevére legyen kiállítva?
Részlet a válaszból: […]bekezdésének g) pontja alapján nem kell bevételként figyelembe venni hivatali, üzleti utazás esetén a magánszemélynek adott - az utazásra szolgáló - azon összeget, amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni. Ugyanakkor az Szja-tv. 7. § (1) bekezdésének q) pontjában foglaltak szerint nem számít bevételnek a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértéke sem. Ez utóbbi rendelkezés alapján tehát nem szükséges az utazási költséget a menetjegyen kívül más bizonylattal (számlával) igazolni annak érdekében, hogy adómentes (bevételnek nem számító) legyen a költségtérítés. Miután egyik rendelkezés sem írja felül a másikat,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2458

7. találat: Kedvezményes menetjegy elszámolása belföldi kiküldetésként

Kérdés: Önkormányzati költségvetési intézmény vagyunk. Munkatársunk kötelező mérlegképes továbbképzésen vett részt Budapesten. Utazását a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rend. 7. § (1) bekezdésében meghatározott 50 százalékos utazási kedvezmény igénybevételével oldotta meg. Kérdésünk, hogy az intézmény a kedvezményes menetjegy árát elszámolhatja-e a dolgozónak belföldi kiküldetésként (kiküldetési rendelvény alapján, a menetjegy csatolásával)?
Részlet a válaszból: […]haladja meg a jogszabály alapján igazolás nélkül elszámolható mértéket. A kiküldetési rendelvény használata kifejezetten a saját gépkocsi hivatali, üzleti célú használata esetén előnyös, a kedvező szabály is az ilyen költségtérítések elszámolásának egyszerűsítését szolgálja. Az Szja-tv. 7. § (1) bekezdésének q) pontja (mely a kiküldetési rendelvénytől függetlenül alkalmazható) alapján nem számít bevételnek a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékének a megtérítése. Ez a rendelkezés nem tartalmaz kivételes vagy tiltó szabályt a kedvezményes menetjegyek megtérítésére[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2455

8. találat: Külföldi kiküldetési költségek elszámolása

Kérdés: Kisebbségi önkormányzat képviselői és tagjai - kapcsolatfelvétel céljából - többnapos külföldi utat szerveznek. Milyen kiadásként számolható el az utazási és szállásköltségük?
Részlet a válaszból: […]kapcsolódik feladatuk ellátásához (nem magánjellegű), akkor a felmerülő utazási, szállás- stb. költségek elszámolása az önkormányzat alkalmazottaira
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. június 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2392
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

9. találat: Belföldi kiküldetés elszámolása

Kérdés: Közalkalmazott 3 nap/2 éjszaka belföldi kiküldetésénél a szállásköltség számlájában az alábbiak szerepelnek: - szállás: 2 éj, 9800 Ft, - reggeli: 2 db, 3200 Ft, - idegenforgalmi adó: 400 Ft. Hogyan történik a belföldi kiküldetés elszámolása?
Részlet a válaszból: […]bekezdés r) pontja alapján adóalapba nem számító bevétel. A kiküldetési költségek, azokon belül a napidíj, azt a célt szolgálják, hogy a közalkalmazottnak a telephelyen kívül történő munkavégzés következtében felmerült étkezési többletköltségei megtérüljenek. A közalkalmazott a telephelyén kívüli munkavégzést a munkáltató által elrendelt kiküldetésben teljesíti, és a többletköltségei fedezetére, a kiküldetésének tartamára, napidíj jár. A 278/2005. (XII. 20.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése értelmében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. december 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2243
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Belföldi kiküldetési kiadások áfájának könyvelése

Kérdés: Belföldi kiküldetés dologi kiadásainak áfatartalmát külön ki kell-e bontani és könyvelni, vagy mint belföldi kiküldetés rákerül az 5622 főkönyvi számlára?
Részlet a válaszból: […]adót a kiadás jogcímétől elkülönítetten kell kimutatni. Az elkülönített nyilvántartás az egyeztethetőség érdekében szükséges. Csak abban az esetben áll fenn az ellenőrzési lehetőség az analitikus nyilvántartás, az adóbevallás és a főkönyvi számla megfelelő
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. november 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2208
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 24 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést