Romániában bejegyzett gazdasági társaság

Kérdés: Megbízóm rendelkezik egy 100%-os tulajdonú önkormányzati gazdasági társasággal, mely Romániában működik, román illetőségű, román jogszabályok alapján létrehozott. Esetében a tulajdonosi joggyakorlás hogyan történik, illetve rájuk is irányadók a Gtbkr. rendelkezései? A képviselő-testületnek el kellene fogadnia az üzleti tervét, éves számviteli beszámolóját?
Részlet a válaszából: […] A Jat. 6. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a jogszabály területi hatálya Magyarország területére, az önkormányzati rendelet területi hatálya a helyi önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.A (2) bekezdés szerint a jogszabály személyi hatályaa) Magyarország...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2020. június 23.
Kapcsolódó címkék:  

Adó-visszaigénylő lap helyes kitöltése kettős állampolgár vevő esetében

Kérdés: Egy ukrán-magyar kettős állampolgár vásárolt az üzletünkben terméket, és személye azonosítására az útlevelét adta át, amelyet azonban Magyarországon állítottak ki. Állandó lakcímként egy ukrán címet adott meg. Az a kérdésem, hogy helyesen töltöttem-e ki az adó-visszaigénylő lapot, ha azon az úti okmányt kibocsátó ország rubrikában Magyarországot tüntettem fel?
Részlet a válaszából: […] A kérdés eldöntéséhez az Áfa-tv. külföldi utasra vonatkozó alábbi szabályait kell áttekinteni.A külföldi utas fogalmát az Áfa-tv. 259. §-ának 10. pontja határozza meg. E rendelkezés szerint külföldi utas az a természetes személy, aki a Közösség egyetlen tagállamának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2020. január 13.

Külföldi utas részére kiállítandó adó-visszaigénylő lap tartalmi követelményei

Kérdés: Egy társaság Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban és Portugáliában nyújt áfa-visszatérítési szolgáltatást kiskereskedőknek és utasoknak. A?cég új partneri kiskereskedővel rendelkezik Budapesten. A https://en.nav.gov.hu/taxation/taxinfo/VAT_foreign_traveller.html weboldalon az található, hogy az áfanyomtatvány 5 nyelven áll rendelkezésre. A kiskereskedőknek és az utasoknak történő jobb szolgáltatásnyújtás érdekében mobiltablettel rendelkeznek, melyhez nyomtató is tartozik, hogy így ki tudják nyomtatni az adó-visszatérítési űrlapot. A használt hőnyomtató papír csak 58 mm széles. Ha mind az 5 nyelven nyomtatnak az űrlapra, akkor az nagyon hosszú és nem környezetbarát.
1. A társaság használhatja-e fő nyelvként az angolt az áfaűrlap megtervezésében, valamint a kínait, mivel az ügyfeleik 90%-a Kínából származik, így ők is könnyebben tudnák használni a nyomtatványt?
2. Az Áfa-tv. 98. §-ának (5) bekezdéséhez kapcsolódóan a 360 napos szabály alkalmazható-e az Európai Unió területéről utasforgalomban kivitt termékekre?
Részlet a válaszából: […] 1. Az adó-visszaigénylő lappal kapcsolatos szabályokat az Áfa-tv. 99. §-a tárgyalja, melynek (10) bekezdése határozza meg az adó-visszaigénylő lap kötelező tartalmi elemeit, melyek az alábbiak:a) a termék értékesítőjének neve, címe és adószáma;b) a külföldi utas neve,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2019. augusztus 27.
Kapcsolódó címkék:    

Külföldön letelepedett adóalany által számlázott belföldi ügylet

Kérdés: Az elmúlt évben több alkalommal vettünk igénybe külföldi adóalanyoktól számítástechnikai, illetve tanácsadási szolgáltatást. Gyakran okozott problémát, hogy az e szolgáltatásokról kiállított számláknak mit kell tartalmazniuk? Bizonytalanok vagyunk abban is, hogy egyáltalán áfaalanyok nyújtják-e a szolgáltatást, mivel előfordul, hogy magánszeméllyel kötünk vállalkozási szerződést, aki saját nevében állítja ki a számlát.
Részlet a válaszából: […] Mindenekelőtt jelzem, hogy nincsenek ismereteink aMagyarországon kívüli vállalkozási, illetőleg adózási szabályokról, így a másországokban hatályos szabályok tekintetében az adott ország hatóságai adhatnakfelvilágosítást. Mindenesetre a Tanács közösségi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. január 12.