Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott nyugdíjjárulék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Nyugdíjjárulék utáni adókedvezmény

Kérdés: Az alkalmi munkavállalói könyvvel való foglalkoztatás esetén a közteherjeggyel teljesített társadalombiztosítási kötelezettséggel kapcsolatban 2003. évre vonatkozóan igénybe vehető-e az Szja-tv. 33/A. § szerinti adókedvezmény? A munkaügyi központ által kiállított igazoláson a nyugdíjjárulék összege nem szerepel. Az Amk-tv. 3. § (2) bekezdés b) pontja alapján a munkáltató az alkalmi foglalkoztatás esetén a melléklet második oszlopában meghatározott értékű közteherjeggyel teljesítheti a Tbj-tv. 19. § (2) bekezdésében foglalt nyugdíjjárulék-levonási kötelezettségét. A hivatkozott törvény 8. § (1) bekezdése szerint az Szja-tv. alkalmazásában a munkavállaló bérjövedelmeként kell figyelembe venni a kifizetett munkadíj sávjához tartozó ellátási alapot, melyet a kiadott igazolás tartalmaz. Tekintettel arra, hogy a közteherjeggyel teljesíthető a nyugdíjjárulék-levonási kötelezettség, ezért értelmezésünk szerint az Szja-tv. 33/A. §-a alapján a számított adót csökkenti a nem megállapodás szerint fizetett nyugdíjjárulék, a magánnyugdíjrendszer keretében - nem megállapodás alapján és nem kiegészítésként - fizetett tagdíj együttes összegének a 25 százaléka, függetlenül attól, hogy a kiadott igazoláson feltüntették-e. Helyesen értelmezzük-e a hivatkozott jogszabályokat?
Részlet a válaszból: […]munkavállalói könyv kiállítójának a munkavállalónak kiadott igazoláson tételesen mit kell feltüntetnie. Az igazolás kiállítójának a közteherjeggyel megfizetett kötelezettségeket nem kell részleteznie. Tekintettel arra, hogy a meghatározott összegű közteherjeggyel történő kötelezettségrendezés az egyszerűsített eljárást szolgálja, ezért a hivatkozott törvény rendelkezései alapján a munkaügyi központ által kiállítandó igazoláson nem kell külön feltüntetni a megfizetett százalékos nyugdíjjárulék összegét sem. A 2003-ban hatályos Szja-tv. 33/A. § rendelkezése szerint a számított adót csökkentette a Tbj-tv. rendelkezései alapján az adóbevallásban, a munkáltatói és az azzal egyenértékű elszámolásban figyelembe vett jövedelem után a) nem megállapodás szerint fizetett nyugdíjjárulék, b) a magánnyugdíjrendszer keretében - nem megállapodás alapján és nem kiegészítésként - fizetett tagdíj együttes összegének a 25 százaléka. Tekintettel arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyvvel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. szeptember 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 852
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Magánnyugdíjpénztárból történő visszalépés és az adókedvezmény

Kérdés: Fiatal munkatársam jelenleg magánnyugdíjpénztári tag. Azon gondolkodik, hogy élve a lehetőséggel visszalépne a társadalombiztosítási nyugdíj rendszerébe. Nem kell-e visszafizetnie az adókedvezményét? Van-e különbség a nyugdíjjárulék és a nem megállapodás alapján fizetett magán-nyugdíjpénztári tagdíj kedvezménye között?
Részlet a válaszból: […]nyugdíjrendszerbe, az oda a magánnyugdíjpénztár által visszautalt összeg után is megilletné az adókedvezmény. A korábbi évekre elszámolt adókedvezményt tehát nem kell visszafizetnie. Abban az esetben, ha a magán-nyugdíjpénztári tagdíját kiegészítette és további adókedvezményt érvényesített ezen összeg után, és a visszalépéskor nem veszi fel a kiegészítő tagdíj összegét, hanem önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba utaltatja át, nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. augusztus 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 410
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,