Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott pályázati díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Pályázati díj elszámolása

Kérdés: Az önkormányzatok fejlesztési feladataik ellátásához, saját forrásaik központi kiegészítésére pályázatot nyújtanak be. A pályázat a jogszabályban meghatározott mértékű pályázati díj befizetésével érvényes. A befizetett díj könyveléséhez milyen bizonylat szükséges? Ki köteles azt kiállítani? A megvalósuló beruházásnak része-e a pályázati díj?
Részlet a válaszból: […]pályázati díj többféle lehet, attól függően, hogy a jogszabály, illetve a pályáztató a pályázati kiírásban foglaltak szerint milyen okból fizetteti meg. Így egy-egy pályázati díj adófizetési kötelezettségét mindig a jogszabályi, illetve a pályázati háttér ismeretében lehet eldönteni. Következésképpen az első bekezdésben megfogalmazottakat szükséges megvizsgálni valamennyi körülmény ismeretében. Ennek megfelelően, amennyiben a kérdésben felvetett pályázati díjnak van valamilyen ellenszolgáltatása, abban az esetben adóköteles értékesítés történik (amennyiben valamennyi egyéb feltétel is fennáll). Ha azonban a pályázati díjnak nincs ellenszolgáltatása, azaz a pályáztató nem nyújt sem szolgáltatást, sem terméket, abban az esetben nincs áfafizetési kötelezettség, minthogy az Áfa-tv. tárgyi hatálya nem terjed ki erre az értékesítésre. Előfordul olyan pályázati kiírás, mely szerint a pályázó a részvételért köteles egy összeget megfizetni, amelyet később valamilyen feltétel (pl. benyújtja a pályázatot) teljesülése esetén teljes egészében visszakap. Ez esetben természetesen nem beszélhetünk értékesítésről, hiszen nem áll szemben szolgáltatás ellenszolgáltatással. Gyakran előfordul, hogy a pályázati díjat a résztvevőkkel a pályázati dokumentáció ellenértékeként fizetteti meg a pályáztató. Ez esetben adófizetési kötelezettség keletkezik, tekintettel arra, hogy a pályázati dokumentáció ellenszolgáltatásnak minősül. Ugyanez vonatkozik az olyan szervezetek által kiírt közbeszerzési pályázatokra is, melyek az Áfa-tv. 4/A § szerinti közhatalmi tevékenységet folytatnak, de gazdasági tevékenységükből származó bevételük a tárgyévben időarányosan meghaladja[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. április 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1375
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,