Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott parkolójegy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Nyugta tételes rögzítése

Kérdés: Egészségügyi szolgáltató a kórház területén történő parkolásért parkolási díjat szed be, illetve a tüdőszűrésért ellenértéket kér. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a felmerülés helyszínén (tüdőgondozó, illetve porta) kézi nyugtát bocsátanak ki abban az esetben, ha a vevő nem kér számlát, majd az így összeszedett pénzt időközönként a pénztárba az illetékes befizeti? Kell-e tételesen rögzíteni a nyugtákat, vagy elegendő összesítőről felkönyvelni?
Részlet a válaszból: […]számoljanak el. Készpénzes fizetés esetén bizonylat kiállítása (pl. nyugta), a személy kérése esetén pedig számla kiállítása kötelező. Minden egyes gazdasági eseményt a nyilvántartásban rögzíteni szükséges, nem elegendő csak az összesítő készítése. Összesíteni kell naponta a parkolásidíj-bevételt és a tüdőszűrésből származó bevételt. A?parkolás áfás bevétel, a tüdőszűrő áfamentes. A napi pénztárjelentéshez hasonló, részletes, gazdasági eseményeket tartalmazó kimutatás szükséges, amely összesítést is tartalmaz.A nyugtának meg kell felelnie az Szt. szerint a számviteli bizonylat alaki és tartalmi követelményeinek. Figyelemmel kell lenni továbbá az Szt. 166. §-ának (2) bekezdésében foglaltakra, mely szerint a bizonylat adatainak alaki és tartalmi szempontból hitelesnek,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. január 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4639
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Parkolási költség elszámolása parkolójegy alapján

Kérdés: Költségvetési szerv dolgozója a belföldi kiküldetésének elszámolásához a számlák mellett nyugtát is hoz a parkolásról. Kérdésem, hogy számla hiányában a parkolójegyek elszámolhatóak-e a kiküldetés részeként?
Részlet a válaszból: […]elszámolni a parkolás költségét. Ekkor az eljárás biztosan nem kifogásolható meg, feltéve hogy az ügylet valós volt.Az utóbbi időben ugyanakkor olyan szakmai vélemények is léteznek, melyek szerint más bizonylatokkal együtt (pl. kiküldetési rendelvény) elfogadható a nyugta (parkolójegy) is, amennyiben azok alátámasztják a nyugtával igazolt gazdasági
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. szeptember 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4037
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Parkolási kiadások adózása

Kérdés: Költségvetési szerv dolgozójának kiküldetési rendelvénnyel kifizetett gépkocsiköltség-térítés belföldi kiküldetés esetén tartalmazhatja-e számla nélkül a parkolási jegy árát?
Részlet a válaszból: […]meghatározott bizonylat kiállítására kötelezett, akkor a kiadás igazolására kizárólag az Áfa-tv. szerinti bizonylat (ide nem értve a nyugtát) fogadható el. A kérdéses esetben tehát a parkolójegy (és az esetlegesen arról kapott nyugta sem) nem elegendő a kiadás igazolására. A parkolót fenntartó (üzemeltető) társaságtól számlát kell kérni a parkolójegyről. Ha a parkolás helyszínén erre nincs lehetőség, akkor utólag is kérhetik a számla kiállítását[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 901
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Parkolójegyek elszámolhatósága

Kérdés: A parkolóautomaták által kibocsátott parkolójegyekről utólag kérjük meg a számlát. A postaköltség ugyanannyi, mint a parkolójegy ára, és jelentős adminisztrációval, nyilvántartással jár. Költségvetésünk évek óta szűkre szabott, 2004-től pedig újra megszorítások várhatók. Miért nem fogadhatjuk el a parkolójegyet a menetlevél csatolásával, bár tudjuk, hogy ez nem felel meg a Szt. előírásainak?
Részlet a válaszból: […]adattartalom mellett is bizonylatként, akkor az adott intézmény a bárki által igénybe vett parkolást, illetve annak díját elszámolhatná kiadásként. Az Áfa-tv. 35. § (1) bekezdése értelmében az adólevonási jog - ha az Art. másképp nem rendelkezik - kizárólag az előzetesen felszámított adó összegét hitelesen igazoló dokumentum birtokában gyakorolható. Ilyen dokumentum lehet a számla, illetve egyszerűsített számla, de parkolójegy nem fogadható el. Felhívom a figyelmet arra, hogy a 2004. január 1-jétől hatályos 33. § (2) bekezdés h) pontja értelmében a parkolási szolgáltatás igénybevétele esetén az előzetesen felszámított[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 755
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,