Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott pénzforgalmi bankszámla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Bankszámlanyitás lehetősége

Kérdés: Központi költségvetési intézményünknek 2009. évben szükségszerű volt a látogatók számára bankkártyás fizetési lehetőséget biztosítani múzeumi belépőjegyek megvásárlásához. Ezért az ajánlatokat kikérve, a legolcsóbb banki árajánlatot fogadtuk el. Így ennél a banknál folyószámlát kellett nyitnunk a pénzforgalom kezeléséhez. Erre a számlára folyik be a bankkártyás tranzakciókat érintő jegybevételünk, ahol természetesen kezelési költséget számítanak fel. A kérdésünk az lenne, hogy ezeket a tételeket melyik főkönyvi számlán keresztül kell könyvelni, elsősorban, hogy melyik főkönyvi számlát kell használni a folyószámlához?
Részlet a válaszból: […]társadalombiztosítás pénzügyi alapjai, a társadalombiztosítás központi hivatali szervei és ezek igazgatási szervei, a rendelkezésükbe utalt pénzalapok, az elkülönített állami pénzalapok". Ugyanezen törvény 18/C. § (5) bekezdése kimondja, hogy az előbb felsorolt, meghatározott kincstári körbe tartozók pénzeszközeiket kötelesek a kincstári egységes számlán elhelyezni, és folyamatosan ott tartani. Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (Ámr.) 94-96. §-aiból szintén ez következik. Központi költségvetési szerv az Áht.-ban, Ámr.-ben meghatározott esetekben nyithat hitelintézetnél bankszámlát, jelen eset azonban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2586

2. találat: Költségvetési szerv pénzforgalmibankszámla-nyitási és -bejelentési kötelezettsége

Kérdés: Terheli-e önálló pénzforgalmibankszámla-nyitási és -bejelentési kötelezettség a költségvetési szervet, ha adókapcsolattal rendelkezik?
Részlet a válaszból: […]kereskedelmi forgalomban szerezhető be. A pénzforgalmi bankszámla nyittatására kötelezettek körét általánosságban a 232/2001. Korm. rendelet szabályozza. Ennek alapján a belföldi jogi személy, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán köteles tartani, pénzforgalmát azon keresztül lebonyolítani, és ennek érdekében bankszámlaszerződést kötni. Szükséges azonban utalni arra, hogy az előzőekben vázolt általános rendelkezések mellett a költségvetési szervek számára különleges szabályokat is előírnak a jogszabályok. E tekintetben különös figyelmet érdemel az Áht., valamint az ebben kapott felhatalmazáson alapuló Áht-vhr. A téma kapcsán feltétlenül meg kell említeni a helyi önkormányzatok kincstári finanszírozási rendszerét. Ennek lényege, hogy az önállóan, illetőleg részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek pénzforgalmát - az önálló számlák megszüntetésével - egyetlen költségvetési elszámolási számlával bonyolíthatják, alszámlák nyitási lehetősége mellett. Ezzel az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert hoz létre, amelynek keretében az általa[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 448