Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

33 találat a megadott ruhapénz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Ruházati költségtérítés felhasználásának igazolása

Kérdés: Központi költségvetési intézmény vagyunk, és adunk ruházati költségtérítést a dolgozóinknak. A szabályzatunkban előírtuk, hogy a ruhákról az intézmény nevére szóló számlát kell hozni. A ruházati költségtérítés összevonandó jövedelemként adózik. Van-e értelme előírni, hogy számlával számoljanak el a dolgozók, jelent-e adózásban különbséget, ha nem számoltatjuk el a dolgozókat a ruhapénzzel?
Részlet a válaszból: […]szerint kellett volna adóztatni.2019-től a ruházati költségtérítés minden esetben jogviszonyos bérjövedelemként adózik, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kell-e számlával igazoltatni a juttatás felhasználását. A személyijövedelemadó-törvény szabályainak változása miatt az adóztatásra nincs befolyással az a körülmény, hogy a ruhapénzről kérnek-e számlát vagy sem, számlával történő elszámoltatás esetén és számla nélkül is összevonandó jövedelemként adózik.A munkáltatók ennek ellenére továbbra is előírják a számlával történő elszámoltatást. Ennek hiányában ugyanis a juttatás célja szerinti felhasználás nem igazolható. A munkáltató azzal a céllal adja a juttatást, hogy a munkavállalók öltözködési kiadásaihoz hozzájáruljon. Gyakran elő is írnak öltözködési elvárásokat (minisztériumokban öltöny, kosztüm, esetleg fehér blúz stb.), mindennapi viseletre, vagy bizonyos hivatali események[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. június 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5212

2. találat: Ruhapénzjuttatás adóvonzata

Kérdés: Központi költségvetési szervként dolgozóinknak ruhapénzt szeretnénk adni. A korábbi évek gyakorlata szerint ez elszámolásra kiadott előlegnek minősült, amellyel 30 napon belül a dolgozóknak el kellett számolni, belső szabályzat alapján, minden dolgozó azonos összegben kapta meg. A 2019. évi adójogszabályok változása alapján hogyan minősül ez a juttatás? Megkövetelhető-e továbbra is, hogy a munkáltató nevére szóló számlával számoljanak el a dolgozók a juttatás felhasználásáról?
Részlet a válaszból: […]nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, illetőleg a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következik be;c) az egyenruha, a formaruha, a védőruha és a munka-ruha, valamint tartozékai;ca) a közúti közlekedés területén az utasokkal, ügyfelekkel közvetlen kapcsolatot tartó munkakörben, a műszaki, fizikai és közvetlen termelésirányítói munkakörökben;cb) a vízi közlekedés területén az utasokkal, ügyfelekkel közvetlen kapcsolatot tartó munkakörökben, a műszaki, nautikai, fizikai és közvetlen termelésirányítói munkakörökben, a hajózási vállalat vezetésében a forgalmi, kereskedelmi és a közönség-kapcsolattartók, illetve a hajózást képviselők munkaköreiben;cc) a légi közlekedés területén az utasokkal, ügyfelekkel kapcsolattartó munkakörökben, a műszaki, fizikai és közvetlen termelésirányítói munkakörökben, a légi forgalmi irányítás munkaköreiben;cd) a posta és távközlés területén az ügyfelekkel, illetve szolgáltatást igénybe vevőkkel közvetlen kapcsolatban lévők munkaköreiben, a műszaki, fizikai és közvetlen termelésirányítói munkakörökben,ce) a vízügy területén a gát- és csatornaőri munkakörökben, valamint a műszaki, fizikai és közvetlen termelésirányítói munkakörökben;d) a kifejezetten jelmezszerű öltözet (így különösen: a kosztümös színielőadások jelmezei), a szolgáltatási tevékenységet végzők (portás, pincér, sportjátékvezető, kegyeleti szolgáltatást végző stb.) megkülönböztető jellegű ruházata és tartozékai, amely az adott munkaköri feladat ellátásán kívüli viseletre alkalmatlan.Minden más esetben a ruhapénz juttatása adókötelesnek minősült korábban is. Amennyiben minden munkavállaló azonos feltételekkel részesült a juttatásban, vagy mindenki által megismerhető belső szabályzat alapján a munkavállalók objektív szempontok szerint meghatározott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4960
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Ruházati költségtérítés adózása 2019-től

Kérdés: Hogyan adózik a ruházati költségtérítés 2019-től? Van lehetőség egyes meghatározott juttatásra vonatkozó adózás mellett adni?
Részlet a válaszból: […]meghatározott juttatásként nyújtson a munkavállalók számára juttatásokat arra tekintettel, hogy azokat valamennyi munkavállaló egyformán megkapja vagy arra, hogy azt belső szabályzat alapján azonos feltételekkel és módon juttatja, objektív szempontok szerint meghatározott munkavállalói körnek. Az ilyen, például ruházati támogatás, minden esetben munkaviszonyból származó
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. szeptember 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4797
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Ruhapénzzel történő elszámolás

Kérdés: Idén kapott ruhapénz elszámolásánál elfogadható-e jövő évi ruhaszámla? (A tervezett utasításban úgy szerepelne, hogy az utasítás hatálybalépésétől 2017. január 31-ig kiállított számla fogadható el.)
Részlet a válaszból: […]megállapíthatóan a munkaruházati termék használata nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, illetőleg a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következik be;c) az egyenruha, a formaruha, a védőruha és a munkaruha, valamint tartozékai a közúti közlekedés, vízi közlekedés, légi közlekedés, légi forgalmi irányítás, posta és távközlés, vízügy területén egyes, az Szja-tv. által meghatározott munkakörökben;d) a kifejezetten jelmezszerű öltözet (így különösen: a kosztümös színielőadások jelmezei), a szolgáltatási tevékenységet végzők (portás, pincér, sportjátékvezető, kegyeleti szolgáltatást végző stb.) megkülönböztető jellegű ruházata és tartozékai, amely az adott munkaköri feladat ellátásán kívüli viseletre alkalmatlan.Ha ilyen munkaruházati termék beszerzésének költségét térítik meg, a beszerzett munkaruházati termékről a munkáltató nevére szóló számla szükséges, és e juttatás adómentesnek minősül. Ekkor az idén juttatott pénzösszeg tulajdonképpen elszámolásra kiadott előlegnek tekinthető. Az ilyen előleg után akkor nem keletkezik kamatkedvezményből származó jövedelem, ha azzal az érintettek 30 napon belül elszámolnak.Amennyiben nem az Szja-tv. szerinti munkaruházati termékről van szó, a ruhapénzjuttatás jogviszonyból származó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4371
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Ruházati hozzájárulás adókötelezettsége

Kérdés: Önkormányzatnál anyakönyvvezető munkakörben a dolgozó kaphat-e ruházati hozzájárulást? Ha igen, azt milyen adó terheli, milyen adókötelezettsége van az anyakönyvvezetőnek, és milyen adókötelezettsége van a munkáltatónak?
Részlet a válaszból: […]önkormányzat ruházati hozzájárulást.Ugyanakkor az anyakönyvvezető ruházata nem minősül munkaruházatnak, ezért még a hivatal nevére szóló számlával megvásárolt ruha sem minősülhet adómentesen adott munkaruhának. Amennyiben a köztisztviselő részére pénzbeli hozzájárulást nyújtanak, az jogviszonyból származó jövedelemként lesz adóköteles, tehát munkaviszonyból származó bérjövedelemként, mely után a munkavállalótól le kell vonni 15% személyi jövedelemadót, 10% nyugdíjjárulékot, 1,5% munkaerőpiaci járulékot, 3% pénzbeli és 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot. A költségvetési szerv kifizető pedig 27% szociális hozzájárulási adót fizet.Amennyiben a hivatal bárki által megismerhető[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4259
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

6. találat: Ruházati költségtérítés adóvonzata

Kérdés: Közös hivatalként működünk, melybe két település tartozik. Az idei évben mindkét település elfogadta a köztisztviselők juttatásairól szóló rendeletét, és a közös önkormányzati hivatal költségvetésében a köztisztviselők és a polgármesterek részére ruházati költségtérítést állapított meg. Különbözik-e a levonandó közterhek összege a ruházati költségtérítés után, ha a köztisztviselői szabályzatban számla benyújtását írom elő, vagy ha az összeget számla benyújtása nélkül fizetem ki a dolgozóknak?
Részlet a válaszból: […]szociális hozzájárulási adót fizet).Ha a juttatást a munkáltató nevére szóló számla ellenében adják, akkor a juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősülhet, feltéve hogy a hivatal a juttatást valamennyi munkavállaló részére adja azonos feltételekkel és módon, vagy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján több munkavállaló részére nyújtja azonos feltételekkel és módon, feltéve hogy a juttatásra jogosultak körét a belső szabályzat nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más - munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. június 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4231
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Ruhapénz adózása

Kérdés: Amennyiben intézményünk ruhapénzt szeretne adni egyes munkakörökben dolgozó személyeknek, tekintettel arra, hogy azon munkakörökben elvárás az öltöny, kosztüm viselete, ezt milyen adóvonzat mellett teheti meg?
Részlet a válaszból: […]kosztümöt vásárol a dolgozóinak, vagy annak vásárlását a költségvetési szerv nevére szóló számla alapján az érintetteknek megtéríti, az nem minősül személyi jövedelemadó szempontjából adómentes munkaruházati terméknek. Annak juttatása egyes meghatározott juttatásnak minősülhet, ha azt valamennyi, az adott munkakörben dolgozó személy egységes feltételek szerint megkapja [Szja-tv. 70. § (1a) bek. ac) pont]. Ekkor értékének 119%-a után 16% személyi jövedelemadó és 27% szociálishozzájárulási­adó-fizetési kötelezettség keletkezik. Ha pénzbeli juttatást kapnak a munkavállalók (akár úgy, hogy arról a saját nevükre szóló számlával[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3579
Kapcsolódó tárgyszavak:

8. találat: Részmunkaidős köztisztviselő ruházati költségtérítése

Kérdés: Köztisztviselőnek heti 35 órás munkaviszonyban csökkentett összegű ruhapénz jár, vagy teljes összegű?
Részlet a válaszból: […]ellenértékének és a ruházati költségtérítésnek a különbözetére jogosult [Ktv. 49/G. § (2) bek.]. A 49/G. § (3) bekezdése csak arra az esetre rendelkezik a ruházati költségtérítés időarányos kifizetéséről, ha a közszolgálati jogviszony hat hónapot meghaladóan szünetel, vagy ha a közszolgálati jogviszony év közben keletkezik, illetve szűnik meg. Részmunkaidős foglalkoztatás esetére maga a törvény nem ír elő arányosítási kötelezettséget a ruházati költségtérítés vonatkozásában. A 49/G. § (5) bekezdés úgy rendelkezik, hogy a hivatali szervezet vezetője állapítja meg a ruházati költségtérítés fizetésének és elszámolásának feltételeit (a törvényben előírtakon túlmenően). Mivel a részmunkaidős foglalkoztatásnál irányadó, hogy a pénzbeli és természetbeni juttatásokra legalább az időarányosság elve alkalmazandó, ezért legalább időarányosan jár a részmunkaidős köztisztviselőnek a ruházati költségtérítés. Ebben az esetben azonban ezt le kell szabályozni, méghozzá az egyenlő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2351
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

9. találat: Ruházati költségtérítés

Kérdés: A közalkalmazottak részére utólagos elszámolási kötelezettséggel biztosított ruházati költségtérítés összegét előlegként vagy ruházati költségtérítésként kell-e könyvelni, illetve hogyan kell nyilvántartani? Az adófizetési kötelezettség a kifizetéskor vagy a számlával történő elszámoláskor keletkezik-e?
Részlet a válaszból: […]könyvelésre, majd az elszámolás alkalmával a vásárlási előleg visszavételezésre kerül, és a ruházatról adott bizonylat a személyhez kapcsolódó költségtérítések és hozzájárulások között kerül lekönyvelésre. Az is megengedett, hogy a munkavállaló megvegye azt a ruhát, ami munkavégzéséhez szükséges, és utólag számol el a bizonylat alapján a házipénztárban. A bizonylatot a munkáltató nevére kell kiállítani. Mivel utólagos elszámolásról van szó, nem történt vásárlási előleg kiadása, a munkaruha közvetlenül a személyhez kapcsolódó költségtérítések és hozzájárulások főkönyvi számlára kerül lekönyvelésre. Mindkét lehetőség járható, az intézményi belső szabályozásban van mód intézményre szabottan meghatározni, hogy melyik lehetőséget (lehetőségeket) választják. Az analitikus nyilvántartásra vonatkozó szabályozásra is az intézmény belső szabályzatában van lehetőség. Amennyiben a megvásárolt munkaruha nem felel meg az Szja-tv. 1. számú melléklet 9.2 pontjában leírtaknak, akkor adóköteles természetbeni juttatásnak kell tekinteni, ha a juttatás körülményei megfelelnek az Szja-tv. 69. § (1) bekezdés c)-e) pontjában leírtaknak. Ebben az esetben 54%-os személyi jövedelemadót kell fizetni a juttatónak. Az Szja-tv. 10. § (2) pontja szerint az adófizetési kötelezettség a munkaruha vásárlásának időpontjában keletkezik, az elszámolásnak még a tárgyhónapban meg kell történnie. Abban az esetben, ha a munkaruha-juttatás nem felel meg az előbb említett, Szja-tv. 69. § (1) bekezdés c)-e) pontjában leírtaknak, akkor a munkaruha értéke a magánszemély munkaviszonyból származó adóköteles összevonandó jövedelmének számít. Az adókötelezettség keletkezése ebben az esetben is a vásárlás időpontja lesz. Abban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. december 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2223
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Polgármesteri juttatások

Kérdés: Községünk polgármestere havonta 102 000 Ft költségátalányban részesül. Ezenkívül minden egyéb juttatást megkap, amely a köztisztviselőket megilleti, így ruházati költségtérítést, étkezési hozzájárulást, mobiltelefon-költségtérítést. Kérdésem, hogy fenti költségek térítésére jogosult-e a költségátalány mellett?
Részlet a válaszból: […]tisztsége ellátásával összefüggő számlával igazolt, szükséges költségeit meg kell téríteni. A polgármester a képviselő-testület döntése alapján a tételes költségelszámolás helyett költségátalányt kaphat. A testület által meghatározott költségátalány mértéke a polgármester illetmény 20-30 százalékának megfelelő összeg lehet. A köztisztviselőket megillető
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1763
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 33 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést