Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott számítógép-használat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Számítástechnikai eszköz használatának biztosításához kapcsolódó adózási előírások

Kérdés: Van-e bármilyen adó- és/vagy járulékvonzata annak, ha a felsőoktatási intézmény volt dolgozójának ingyenes használatra laptopot biztosít arra az időre, amíg vele oktatási tevékenység ellátására megbízási jogviszonyt létesít? Ugyanez a kérdés, amennyiben a használatra való átengedés professor emeritus részére történik, akivel az intézmény semmilyen jogviszonyban nem áll, és a juttatást nem tartalmazza semmilyen szabályzat sem. Kell-e ez után adót fizetni az intézménynek vagy a dolgozónak, ha igen, hogyan kell az adó alapját meghatározni?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel, kivéve ha a törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg.Tekintettel arra, hogy a számítástechnikai eszköz, például laptop bizosítását a törvény nem határozza meg kifejezetten adóztatható körülményként, annak használatra történő biztosítása (ha nem kerül a magánszemély tulajdonába) nem keletkeztet bevételt abban az esetben, ha az a kifizető által megbízási szerződéssel foglalkoztatott személy részére történik a tevékenység ellátása érdekében.A személyi jövedelemadó alól mentes vagy bevételnek nem minősülő juttatások után sem a juttatót, sem a juttatásban részesülő magánszemélyt nem terheli sem személyijövedelemadó-, sem szociálishozzájárulásiadó-,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3479

2. találat: Számítógép használatára jogosító utalvány

Kérdés: 2013-ban adhat-e a munkáltató adómentesen számítógép-használati utalványt a munkavállalóinak, amelyet a munkavállalók számítógép-alkatrészek vásárlására, számítógép bérlésére, illetve az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokra használhatnak fel?
Részlet a válaszból: […]megfelelnek az adómentes rendelkezésben foglalt feltételeknek.Így nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a munkáltató számítógép-használatára jogosító utalványt adómentesen juttasson. Azonban a felhasználás körét nem lehet tágan értelmezni. Ha az utalvány felhasználásával a munkavállalónak számítógép bérlésére vagy pl. elmentett dokumentumok kinyomtatására van csak lehetősége, akkor az utalvány formájában adott juttatás adómentes. Nem alkalmazható viszont az adómentesség akkor, ha az utalvány az adómentesnek minősített juttatásnál tágabb körben is felhasználható, mert a számítógép használata mellett az internet használatára is lehetőséget ad (pl. nyilvános internetes kávézókban is felhasználható). Ugyanígy nem lehet szó adómentességről, ha az utalványt számítógép-alkatrész vásárlásánál vagy a bérelt számítógép javítása esetén is elfogadják.Ugyanakkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy az Szja-tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként biztosítsa a kérdéses utalványt a munka­vállalóinak. Ebben az esetben valamennyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. március 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3394
Kapcsolódó tárgyszavak: ,