Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott üzemanyag-túlfogyasztás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Megtakarított/túlfogyasztott üzemanyag elszámolása az analitikus nyilvántartásban

Kérdés: Intézményünk 1 db személygépkocsit üzemeltet. A gépkocsivezető menetlevelet használ. A tankolásról az intézmény nevére kiállított számlával számol el. Az intézmény úgy határozott, hogy az üzemanyag-megtakarítás nem illeti meg, ill. a túlfogyasztást sem kell megtérítenie. Az analitikus könyvelésben a megtakarított, ill. túlfogyasztott üzemanyagot hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]alapján megállapított felhasználást csökkenési tételként kell rögzíteni. Amennyiben az elszámolt normához képest megtakarítás jelentkezik, az többletként értelmezhető, és ezért növekedésként kell a nyilvántartásban állományba venni. Ha túlfogyasztás mutatkozik, akkor a nyilvántartásban csökkenteni kell a készlet állományát. Az Szt-vhr. 49. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint az analitikus nyilvántartások egyeztetését és az egyeztetés megtörténtének dokumentálását minden intézmény saját hatáskörben szabályozza. Jelen esetben az egyeztetésnek arra is ki kell terjednie, hogy az időszakonként végzett egyeztetéseknél az üzemanyag mennyisége csak készletet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. november 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1544

2. találat: Üzemanyag-túlfogyasztás, illetve -megtakarítás

Kérdés: Önkormányzatunk több gépkocsit üzemeltet, melyek esetében számításokkal alátámasztott üzemanyag-megtakarításért fizetünk a sofőrök részére. Mi tekinthető alapnormának abban az esetben, ha a 60/1992. Korm. rendelet műszaki adatokról szóló melléklete nem tartalmazza adott gépkocsi műszaki adatait, és a gyártó a gépkocsi fogyasztási adatait városi, országúti és kombinált közlekedés kategóriákban határozza meg? Esetleges túlfogyasztás után kell-e az önkormányzatnak kifizetői adót fizetnie, mivel az üzemanyag-túlfogyasztás a gépkocsivezető egyéb természetbeni juttatásának is felfogható?
Részlet a válaszból: […]alkalmazható. A városi fogyasztás természetesen csak az útnyilvántartás szerinti városban megtett km-ekre számolható el, és ilyen esetben a 60/1992. Korm. rendelet 2. számú mellékletében a városi forgalomhoz megadott korrekciós szorzó elszámolására már nincs mód. Nem alkalmazható ez a
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 927

3. találat: Üzemanyag-túlfogyasztás, illetve -megtakarítás

Kérdés: Önkormányzatunk falugondnoki tevékenységének ellátásához saját gépjárművet üzemeltet. Az üzemanyagköltség elszámolásánál keletkező túlfogyasztást kötelezően meg kell-e téríttetni a gépkocsivezetővel, ugyanakkor az üzemanyag-megtakarítást kötelezően ki kell-e részére fizetni? Ha igen, milyen jogszabályra történő hivatkozással tegyünk ezen kötelezettségünknek eleget?
Részlet a válaszból: […]megszűnt. Viszont az üzemanyag-megtakarítás címén kifizetett összeg nem számít a magánszemély bevételének, az után nem kell adót fizetnie. Üzemanyag-megtakarításnak az az összeg minősül, amely nem több, mint a gépjármű által futott útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer alapján a 60/1992. számú kormányrendelet szerinti - korrekciós tényezőkkel módosított - fogyasztási alapnorma, és az APEH által közzétett üzemanyagár[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 909

4. találat: Üzemanyag-elszámolás

Kérdés: Az intézmény 1 db személygépkocsit üzemeltet. Menetlevelet használ a gépkocsivezető. Tankoláshoz az intézmény nevére kiállított számlával számol el. Kell-e készpénzigénylés üzemanyag-előlegre, illetve üzemanyagelőleg-elszámolási nyomtatványt alkalmazni? Kell-e kimutatást készíteni üzemanyag-megtakarításról, ill. üzemanyag-túlfogyasztásról, ha az intézmény úgy határoz, hogy a megtakarítás nem illeti meg a gépkocsivezetőt, ill. a túlfogyasztást sem kell neki megfizetni? Hogyan kell az üzemanyag-elszámolást szabályszerűen végezni? Elegendő csak a számla alapján kifizetni a tankolást?
Részlet a válaszból: […]alátámasztani. Azonban az üzemanyag-megtakarítás kifizetése nem kötelező, ha arra a munkáltató a gépkocsivezetővel kötött munkaszerződésben nem vállalt kötelezettséget. Ilyen esetben nem kötelező, de nem is szükséges kiszámítani, illetve nyilvántartani az adott gépkocsira az üzemanyag-megtakarítás összegét. [Üzemanyag-megtakarítás az az összeg, amely nem több, mint a gépjármű által futott, útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer alapján a fogyasztási normáról szóló kormányrendeletben meghatározott, korrekciós tényezőkkel módosított alapnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevételévelével kiszámított összegnek a munkáltató által számlák alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevétel kiszámított összeget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 800

5. találat: Üzemanyag-túlfogyasztás elszámolása

Kérdés: Egy nagyváros közepes nagyságú költségvetési intézményének vagyok a gazdasági vezetője, amely 5 db hivatali gépjárművet üzemeltet. Az üzemanyag-megtakarításról már olvastam a Költségvetési Levelekben, és azt a gyakorlatot folytatjuk mi is. Nem tudom azonban, hogyan járjak el az üzemanyag-túlfogyasztás esetében. Vissza kell-e fizetnie a dolgozónak az üzemanyag-túlfogyasztás összegét? Melyik céggel, hivatallal kell, illetve lehet hivatalos üzemanyag-felhasználást, normát méretnem? Mennyi az a mérték, ami még elfogadható túlfogyasztásnak?
Részlet a válaszból: […]túlfogyasztás értékét, akkor az elsősorban munkajogi, és nem adójogi kérdés. Ha a gépjármű üzemanyagnormáját a 60/1992. Korm. rendelet és az adott jármű típusbizonyítványa sem tartalmazza, akkor az Szja-tv. 3. §-ának 20. pontjában foglaltakat kell alkalmazni, ezek szerint ilyen esetben az üzemanyag-fogyasztási norma a műszaki szakértő által megállapított mérték. Az üzemanyag-fogyasztási alapnorma meghatározására - alapvetően a rendelkezésre álló dokumentációk felhasználásával - alkalmas "tárcaszakértők" jegyzékét a 33/1999. KHVM rendelet alapján a Közlekedési Főfelügyelet tartja nyilván. E nyilvántartás a Közlekedési Főfelügyeletnél megtekinthető. A hivatalosan közzétett állásfoglalás szerint az üzemanyag-fogyasztási norma meghatározására - dokumentációk, illetőleg fogyasztásmérés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 610
Kapcsolódó tárgyszavak: