Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott üzleti ajándék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Szépkorúak jubileumi köszöntése

Kérdés: Önkormányzatunk az egyik kilencvenedik életévét betöltő lakos köszöntésére oklevelet, virágot és bonbont vásárolt. Ez a juttatás az Szja-tv. értelmében milyen juttatásnak minősül, azt a KIRA programban hogyan lehet feladni, valamint milyen költségvetési kiadásnemre kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]bekezdése szerint a jubileumi köszöntéssel okirat és jubileumi juttatás jár. A jubileumi juttatás a kormányrendeletben meghatározott pénzösszeg.A kormányrendelet szerint az oklevél adómentes, azt nem kell feladni a KIRA rendszerben elszámolható dologi kiadásként. A virág és bonbon nem a kormányrendeletben meghatározott juttatás, ezért arra nem vonatkozik adómentesség, hanem az Szja-tv. 70. §-ának (2) bekezdése szerinti üzleti ajándék, ami után a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4211
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Költségvetési szerv által elismerésként ajándékozott könyvhöz kapcsolódó adózási és egyéb kérdések

Kérdés: Egy költségvetési szerv szeretne egy másik költségvetési szervet (pl. egészségügyi intézmény könyvtárát) megajándékozni könyvvel, melynek értéke 5000, illetve 18 000 Ft. A megajándékozott költségvetési szerv (pl. kórház) munkájával hozzájárul az ajándékot juttató költségvetési szerv hatékonyabb működéséhez. A könyvet az a kórház kapja, ahol a legtöbb szervkivételre alkalmas donort jelentették és ápolták a transzplantációra váró betegek életének megmentése érdekében. Lehet-e költségvetési szervnek ajándékozni "üzleti ajándék" formájában az Szja-tv 3. §-ának 27. pontja alapján? Amennyiben nem minősül üzleti ajándéknak, adható-e csekély értékű ajándékként költségvetési szervnek, vagy csak egy ott dolgozó magánszemélynek? Költségvetési szervnek történő ajándékozás esetén milyen adóvonzat keletkezik? Hogyan adható ajándékkönyv a költségvetési szervnél dolgozó magánszemélynek? Mi alapján és milyen adózással?
Részlet a válaszból: […]tekintettel arra, hogy az magánszemélyek adókötelezettségét rendezi. Költségvetési szervek közötti átadásnál nem keletkezik közteherfizetési kötelezettség egyik oldalon sem.Amennyiben a juttatás valamely magánszemély, például a kórházban dolgozó, elismerést érdemlő dolgozó részére történik, akkor az Szja-tv. rendelkezéseire kell figyelemmel lenni. A leírtak alapján, véleményünk szerint, e juttatás nem kifejezetten valamely tevékenységet honorál, nem annak ellenértékeként adják, hanem - az ajándék nagyságrendjéből is adódóan - erkölcsi elismerés kifejezéseként, szakmai kapcsolatok keretében. A könyv juttatása ezért üzleti ajándékozásnak tekinthető, ezért a juttató költségvetési szerv egyes meghatározott juttatásként adózik utána, azaz a könyv értékének 119%-a után 15% személyi jövedelemadót és 27% egészségügyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4207
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,