Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott változásbejelentés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kapcsolt vállalkozás bejelentése

Kérdés: Társaságunk hosszú ideje többségi befolyással rendelkezett egy másik társaságban. Most kiszálltunk ebből a társaságból, és ezzel egy időben egy újonnan alapított társaságba léptünk be. A társasági szerződéseket az ügyvédek megfelelően módosították, a cégbíróság felé benyújtották. Van-e bejelentési kötelezettségünk az adóhatóság felé, tekintettel arra, hogy egyik kapcsolt vállalkozásunkkal megszűnt a kapcsolat, de helyette egy másikkal most keletkezett?
Részlet a válaszból: […]alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik, d) a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, valamint a külföldi vállalkozó telephelyei, továbbá a külföldi vállalkozó belföldi telephelye és az a személy, amely a külföldi vállalkozóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll, azzal, hogy da) többségi befolyásnak minősül az is, ha valamely személy jogosult a vezető tisztségviselők, felügyelőbizottsági tagok többségének kinevezésére vagy leváltására, db) a többségi befolyás meghatározásához a közeli hozzátartozók szavazati jogát együttesen kell figyelembe venni." A kapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatos Art. szerinti bejelentési szabályok valóban változtak a kezdeti előírásokhoz képest, de már közel öt esztendeje változatlanok. Az adókötelezettséget érintő változás szabályai szerint az állami adóhatósághoz a kapcsolt vállalkozásnak minősülő másik személy nevét (elnevezését), székhelyét (telephelyét) és adóazonosító számát az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül kell bejelenteni. Önmagában tehát az a tény, hogy kapcsolt vállalkozásuk van, bejelentési kötelezettséget nem von maga után. Az új kapcsolt vállalkozást változásbejelentésként az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1789
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Tevékenységi kör bejelentése

Kérdés: A 2006. július 1-jétől hatályos szabályok szerint az újonnan alakuló társaságoknak csak a főtevékenységét kell a társasági szerződésben feltüntetni. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben nem kell a társasági szerződést módosítani akkor, ha a társaság további tevékenységeket is folytatni kíván? A tevékenységi körök változását az APEH-nek sem kell bejelenteni?
Részlet a válaszból: […]tevékenysége mellett, akkor ehhez nem szükséges a társasági szerződés módosítása és a cégbíróság felé történő bejelentés. Lényeges változtatás viszont, hogy a 2006. évi LXI. törvény 237. §-ának (5) bekezdésével 2006. szeptember 15. napjától módosította az Art. 16. § (3) bekezdésének c) pontját. A bejelentés szabályai e szerint megváltoznak. Az úgynevezett egyablakos rendszeren keresztül az illetékes elsőfokú állami adóhatóság a cégbíróságtól értesül a társaság hozzá bejelentett főtevékenységéről, illetve a cég által a létesítő okiratban megjelölt további tevékenységi körökről. Ugyanakkor a 16. § (3) bekezdésének c) pontjában meghatározottak alapján a társaságoknak azokat a tevékenységi köröket is be kell jelenteniük az illetékes elsőfokú adóhatóság felé, amelyek a cég létesítő okiratában nem szerepelnek, de amelyeket a társaság ténylegesen végez. A bejelentés elmulasztása értelemszerűen mulasztási bírság kiszabását is vonhatja maga után, de talán súlyosabb szankció, ha egy esetleges áfa-visszaigényléskor az adóhatóság azzal tagadja meg a kérelem teljesítését, hogy a számlában szereplő értékesítés vagy szolgáltatás nem kapcsolható semelyik tevékenységi körhöz. A cégjegyzékben nem szereplő, de folytatni kívánt tevékenységeket az illetékes elsőfokú adóhatóságnak az APEH internetes honlapjáról is letölthető adatbejelentő lapon kell megküldeni. Az újonnan alakulóknak a bejelentést a következő adatlapokon lehet megtenni: - 07T201C a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok részére, a Ctv. 36. § (4) bekezdésében lehetővé tett elektronikus benyújtás esetén (1. pótlap). Ezt a nyomtatványt kizárólag a Cégszolgálat részére, elektronikus úton, a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. augusztus 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1773
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: