Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott vásárlási utalvány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Vásárlási utalvány visszaváltása

Kérdés: Cégünk zártkörűen működő részvénytársaság formában működik (továbbiakban: társaság), a régió önkormányzataival kötött együttműködési szerződés alapján egy általunk kitalált fantázianéven papíralapú utalvány nyomtatványokat gyártat és helyez forgalomba. Az utalvány értékesítése névértéken történik, a társaság jutalékot nem számít fel, és az utalvány használata az elfogadóhelyek között költségmentes. Az utalványtulajdonosoknak lehetőségük van az utalvány visszaváltására is a társaságunknál. A visszaváltásra jogosult utalványtulajdonosnak társaságunk a kezelési költség (2 százalék + áfa, minimum 200 Ft) megfizetésével egyidejűleg visszafizeti az utalvány értékét. A társaságnak adóköteles bevétele csak a kezelési költségből (visszaváltási jutalékból) van. Az utalvány előállításához, forgalmazásához, reklámozásához történt beszerzések (pl.: nyomdai költség, tervezési díj, helyiség­bérlet, könyvelési díj) előzetesen felszámított adója levonásba helyezhető-e? Megalapozza-e a társaság adólevonási jogát az adóköteles utalvány-vissza­váltási jutaléka mint egyedüli adóköteles ellenérték?
Részlet a válaszból: […]minősül gazdasági tevékenységnek. Ebből következően a szóban forgó tevékenység nem tekinthető az Áfa-tv. 120. §-a szerinti adóköteles termékértékesítésnek/szolgáltatásnyújtásnak, amely a társaságot a fenti tevékenységhez kapcsolódóan eszközölt beszerzések, igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított áfatartalmának levonására jogosítaná. A rendelkezésre álló információk alapján a társaság továbbá az utalványok legyártatása, kibocsátása mellett, az utalványok visszaváltása kapcsán adóköteles szolgáltatást is nyújt az utalványt visszaváltóknak.A közölt információk alapján tehát a társaság többségében az Áfa-tv. hatályán kívül eső tevékenységet, míg kisebb részben adóköteles szolgáltatásnyújtást teljesít. Ennek megfelelően a tevékenységéhez kapcsolódó papíralapú utalvány előállításához, forgalmazásához, reklámozásához stb. kapcsolódó beszerzések/igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított áfatartalmából csak azt helyezheti levonásba, amely az adóköteles tevékenységéhez, azaz jelen esetben a jutalék fejében nyújtott adóköteles szolgáltatásához kapcsolódik. Az áfa hatályán kívül eső tevékenységéhez kapcsolódó beszerzések[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3413
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Balatoni korona

Kérdés: Önkormányzatunk tervezi a strandjain a Balatoni korona elfogadását. A Balatoni koronából vissza kell adni forintban (mivel koronában a legkisebb címlet az 500 Ft-os) és koronában, illetve további vásárlásokhoz fel lehet használni. Kérdésünk, hogyan kell lekönyvelnünk, amikor elfogadjuk (bevétel, áfa), ha vásárolunk vele, valamint amikor visszaváltjuk?
Részlet a válaszból: […]történik. Rögzíteni kell az új utalványok, valamint a már kiadott utalványok címleteit és sorszámát, munkavállalónak történő juttatás esetén a dolgozó nevét és azonosítására szolgáló adatait, a juttatott utalvány összegét és címleteit. Az utalványok zárókészletét szükség szerinti gyakorisággal, de évente legalább egyszer, a mérleg fordulónapján tételes leltárral is szükséges egyeztetni, az év végi beszámoló részeként. Az utalványok a zrt.-nél és a zrt.-vel együttműködési szerződést kötött Kinizsi Bank Zrt.-nél igényelhetők. A Balatoni korona utalvány nem készpénz-helyettesítő, nem előleg, nem értékpapír, hanem az értékesítéstől vagy a vásárlástól függően kötelezettség vagy követelés. Amikor a Balatoni korona utalvány vásárlására kerül sor, akkor valójában még nem történik termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás, az utalványokat követelésként kell előírni. Ekkor áfafizetési kötelezettség nem keletkezik. Követelés előírása   T 289 K 41331 Ha a Balatoni korona a munkáltató részéről a munkavállaló részére átadásra kerül, akkor ezt az összeget az átfutó kiadások között kell szerepeltetni mindaddig, míg a hóközi lejelentést követően a bérkönyvelés elszámolása a kincstártól megérkezik, és ekkor az utalvány összege az átfutó kiadásról kerül visszavezetésre a személyi kiadások közé. Ekkor az előírt összes követelést csökkenteni kell a munkavállaló részére nyújtott utalvány összegével. Visszaváltás, beváltás esetén az utalványokat ki kell vezetni a követelések közül. Követelés kivezetése   T 4132 K 289 A Balatoni korona utalványok értékesítésekor nem történik ellenszolgáltatás, ezért az értékesítést nem lehet bevételként elszámolni, az utalványokat kötelezettségként kell előírni, amely áfafizetési kötelezettséggel nem jár. Az utalvánnyal történő vásárláskor történik meg az ellenszolgáltatás, ezért ezt a gazdasági eseményt áfával növelt bevételek között kell elszámolni. Vásárláskor a kötelezettséget a vásárolt összeg mértékével csökkenteni kell. Számviteli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3242
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,