Élelmezésvezetőre vonatkozó képesítési követelmények 2015. szeptember 1-jétől
Kérdés
Milyen előírások vonatkoznak az élelmezésvezetőkre szeptembertől? Mely jogszabályban találhatók meg az erre vonatkozó rendelkezések?
Megjelent a Költségvetési Levelekben 2015. augusztus 11-én (215. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4009
[…] Azon intézmény, amely saját, működő főzőkonyhával rendelkezik, és a közétkeztetési szolgáltatást ennek keretében biztosítja, közétkeztetőnek is minősül.A rendelet előírásai a betegélelmezésben nyújtott közétkeztetési szolgáltatás esetén az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendeletben foglalt előírások sérelme nélkül alkalmazandóak.A rendelet 2015. szeptember 1-jétől alkalmazandó 16. §-a rendelkezik arról, hogy az ételek elkészítését, az étlap és a nyersanyag-kiszabati ív elkészítését, folyamatos vezetését az élelmezésvezető felügyeli, az étrend összeállítását az élelmezésvezető végzi.A fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés kivételével az élelmezésvezetőnek a következő feltételek valamelyikét kell teljesítenie:a) élelmezésvezető szakképesítés,b) vendéglátó-ipari vagy élelmiszer-ipari felsőfokú végzettség és a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásában – ideértve a tápanyagszámítást, étrend- és étlaptervezést – való dokumentált jártasság,c) dietetikus szakképesítés, vagyd) vendéglátó-ipari szakközépiskolai érettségi, vagy érettségi és szakács szakképesítés, továbbá a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásában – ideértve a tápanyagszámítást, étrend- és étlaptervezést – való dokumentált jártasság.A fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés esetén az élelmezésvezetőnek dietetikus szakképesítéssel […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*