Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

114 találat a megadott adómentes bevétel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: 2020-as labdarúgó-Európa- bajnokságra szóló belépőjegy adómentessége

Kérdés: A 2020-as foci-Eb-t az UEFA és 12 európai város - köztük Budapest - rendezi. Budapesten lesz három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő mérkőzés. Elképzelhető, hogy a tornán a magyar válogatott is részt vesz majd. Kérdés, hogy adhat-e adómentesen a munkáltató az Európai Labdarúgó Szövetség (a továbbiakban: UEFA) által megrendezésre kerülő 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság (a továbbiakban: Eb) budapesti mérkőzéseire belépőjegyet a munkavállalónak?
Részlet a válaszból: […]mérkőzésre, vagy kizárólag külföldi résztvevőkkel, de Magyarországon szervezett eseményre szól, hiszen az ilyen események szervezésében az illetékes magyar szövetség vagy sportszervezet mindenképpen részt vesz. Másrészt az olyan versenyrendszerben lebonyolított eseménysorozatra vagy annak valamely mérkőzésére szóló jegy, bérlet juttatása is adómentes, amely szerepel a szövetség versenynaptárában, azon magyar egyéni résztvevő vagy csapat elindul, de esetleg arra a szintre (pl. döntőre, elődöntőre) már nem jut el, amelyre a jegyet előzetesen megvásárolták.Ez alapján a 2020. évi labdarúgó-Eb egyes mérkőzéseire szóló belépőjegy juttatásának adómentessége megállapítható (beleértve a selejtező mérkőzéseket, a csoportkör és az utána következő kieséses szakasz mérkőzéseit is).Az eseményt hivatalosan az UEFA rendezi az egyes mérkőzések lebonyolítására pályázatot elnyert városokkal együttműködve. A nemzeti szövetségek tehát rendezőként közvetlenül nem jelennek meg, ugyanakkor nehezen képzelhető el, hogy az egyes mérkőzések szervezésben és a lebonyolításban tevőlegesen ne venne részt annak az országnak a szövetsége, ahol mérkőzést rendeznek.A Magyarországon megrendezésre kerülő mérkőzések esetében tehát mindenképpen megvalósul az Szja-tv. 1. számú melléklet 8.28. pontja a) alpontjának az a kritériuma, amely szerint az Stv. hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy ingyenes vagy kedvezményes juttatása adómentesnek minősül. Ezt erősíti meg az a körülmény is, hogy az Stv. a sport-eseményt is sportrendezvénynek minősíti, de annak további jellemzőit nem határozza meg. Nem vonható kétségbe azonban, hogy egy labdarúgó-mérkőzés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5136
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Iskolakezdési támogatás nyújtása települési támogatásként

Kérdés: A Költségvetési Levelek 276. lapszámában a 4961. kérdésszám alatt megjelent válaszhoz kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy a beiskolázási támogatás akkor is egyéb jövedelemnek minősül és adóköteles, ha azt önkormányzati rendelet állapítja meg mint települési támogatást?
Részlet a válaszból: […]alapján szociális rászorultság esetén a jogosult számára a képviselő-testület - az e törvényben és a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek szerint - települési támogatást állapít meg (szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás).A Szociális tv. 45. §-ának (1) bekezdése szerint a képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint - pénzbeli vagy természetbeni formában - települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen:a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. július 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4996

3. találat: Közcélú adományozással kapcsolatos adó- és illetékfizetési kötelezettség

Kérdés: Önkormányzatunk egy család megsegítésére adományt gyűjt. Az adomány fogadására egy elkülönített bankszámlát nyitott önkormányzatunk, ahova magánszemélyek, gazdasági társaságok utalhatják azt. Az összegyűjtött összeget az önkormányzat a rászoruló család rendelkezésére bocsátja. Valójában tehát magánszemélyek, gazdasági társaságok nyújtják az adományt magánszemély részére, az önkormányzat "csupán" közvetítő szerepet tölt be. Az adományozottnál milyen bevételnek minősül az átadott összeg? Van-e bármiféle adóvonzata, illetve felmerül-e az önkormányzatot terhelő adó, illetve járulék?
Részlet a válaszból: […]gyűjtött pénzösszeg (magánszemélyektől, gazdálkodó szervezetektől) jótékony célú közadakozásból származó vagyoni értéknek, bevételnek minősül-e. A NAV értelmezése szerint annak meghatározása során, hogy mi minősül jótékony célnak, a kifejezés hétköznapi értelemben vett jelentéséből kell kiindulni. Közadakozásnak pedig az tekinthető, ha nyilvánosan meg van hirdetve a gyűjtés, bárki számára hozzáférhető, aki adakozni szeretne. Nyilvános meghirdetésnek tekinthető például az önkormányzat hirdetőtábláján történő közzététel, a közösségi oldalon történő felhívás, a (helyi)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4758
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Falunapon juttatott étel- és italfogyasztás

Kérdés: Városunkban az önkormányzat szervezésében minden évben megtartják a Városi Majális rendezvényt. A rendezvény helyéül egy kastélypark szolgál, ahol különböző szervezetek (pártok, egyesületek) sátrakat állíthatnak fel, és az általuk főzött, általában egytálétellel megkínálják a sátrukat meglátogató érdeklődőket. Az idén a Kisebbségi Nemzetiségi Önkormányzat is felállított egy sátrat, és egy nagy üstben babgulyást főztek. A megfőzött ételt az arra látogatók között kiosztották. Hasonló módon járt el a Kisebbségi Nemzetiségi Önkormányzat, amikor gyermeknap keretében ételt osztottak a rendezvényen részt vevő gyermekeknek. A kiosztott ételek után kell-e reprezentációs "adót" befizetniük?
Részlet a válaszból: […]lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zárt körű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport-, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint - legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben - résztvevőnként azonos értékű ajándék,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. szeptember 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4552
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás

Kérdés: Önkormányzatunk szociális intézménye jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást nyújt, amelyre pénzt kap a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól. A Főigazgatóság számlát kér az intézménytől. Nem támogatásként kellene kezelnünk a Főigazgatóság által utalt pénzt?
Részlet a válaszból: […]esetében. Feltehető, hogy a Főigazgatósággal a Ptk. előírásainak megfelelő szerződést kötöttek, amelyben meghatározták az elvárt feladatokat, valamint az azért járó ellenértéket. Ebből következően az ügylet megfelel az Áfa-tv. 13. §-a szerinti szolgáltatásnyújtásnak.A szociális ellátás az Áfa-tv. 85. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján mentes az adó alól.Az adómentes szolgáltatásról nem kell számlát kiállítani az Áfa-tv. 165. §-ának (1) bekezdése alapján, feltéve ha a vevő nem kér számlát. Ha[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4448
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

6. találat: Települési támogatások

Kérdés: Önkormányzatunk helyi szociális rendelete alapján települési támogatásként minden újszülöttnek babacsomagot ad, valamint ünnepekhez kapcsolódó települési támogatásként az iskolás, óvodás gyermekeknek 3000 Ft értékű ajándékcsomagot, és a 70 éven felülieknek Erzsébet-utalványt ad szociális helyzet vizsgálata nélkül. Kell-e adót, járulékot fizetnünk ezek után a juttatások után, vagy szükséges-e a jövedelmi helyzet vizsgálata az adómentességhez?
Részlet a válaszból: […]hanem azt írja, hogy elsősorban kiket és milyen körülményekre tekintettel lehet támogatni. Elismeri az alkalmanként jelentkező többletkiadásokat mint támogatható helyzetet. Ilyen alkalmanként jelentkező többletkiadás lehet többek között a családok életében a gyermek születése, illetve karácsonyi ünnepi ajándékozás.A Szoc. tv. 45. §-a (4) bekezdésének jelenleg hatályos szövege igen tág lehetőségeket kínál a települési önkormányzatoknak arra, hogy települési támogatás keretében a lakosságnak természetbeni segítséget nyújtson, jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül. Ezt használja ki az önkormányzatok jelentős része. Ebbe belefér a gyermek születésekor adott "babacsomag", illetve az ünnepekhez kapcsolódó települési támogatás is, a 70 éven felülieknek karácsonyra adott ajándékcsomag, vagy a 70 éven felüliektől átvállalt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4434
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Adómentes bölcsődei, óvodai ellátás, szolgáltatás - számlakiállítás, családi napközik megszűnése

Kérdés: Gazdasági ellátó szervezetként több intézmény gazdasági feladatait látjuk el. Iskolai/óvodai/bölcsődei étkeztetés és bölcsődei ellátás számlázásával kapcsolatos a kérdésünk. Kiállítható-e az erről szóló számla egy cég nevére az igénybe vevő gyermek helyett? Erről a témáról már Önök írtak a Költségvetési Levelek 201. számában a 3784. szám alatt, de időközben több szülő jelezte felénk, hogy a munkáltatójuk cafeteriaelemként adná ezt a juttatást, de emiatt a számlát ne a gyermek nevére, hanem a szülő munkáltatójának nevére kérjék. Mivel a válasz 2014. évi, nem 2017-re vonatkozik, emiatt nem fogadják el az abban foglaltakat.
Részlet a válaszból: […]magánszemély által megelőlegezett összeget, vagy pedig egy meghatározott összeget átad a magánszemélynek azzal, hogy a szolgáltatás vásárlásáról a nevére szóló számlával egy meghatározott időpontig számoljon el. Nem felel meg azonban az adómentesség feltételeinek az, ha a számla a magánszemély, és nem a munkáltató nevére szól. (A vonatkozó NAV-tájékoztató ugyan egyes rendelkezések módosítása miatt archívumba került, azonban az itt szóban forgó kérdések szempontjából továbbra is irányadónak tekinthető.)Amennyiben tehát a bölcsődék, óvodák nem állíthatnák ki a számlát a juttató (munkáltató) nevére, úgy az Szja-tv. ezen adómentes juttatást lehetővé tevő rendelkezése kiüresedne. Bár elméleti síkon valóban felmerülhetnek kétségek annak kapcsán, hogy kinek a nevére állítható ki a számla, a gyakorlat azonban következetesen elismeri annak lehetőségét, hogy az óvodák, bölcsődék a juttató (munkáltató) nevére állítsák ki a számlát. A korábbiakhoz képest tehát változott ezen kérdés megítélése a gyakorlatban.Az óvodai, bölcsődei ellátásba, szolgáltatásba az étkezés is beletartozik. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy 2017. január 1-jétől a családi napközik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4405
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

8. találat: EU-s pályázat keretében, magánszemély részére nyújtott támogatások adómentessége

Kérdés: Egyetemünk az Európai Unióból és/vagy az államháztartás valamely alrendszeréből nyer pályázati pénzt többek között oktatásra, kutatásra, konferencia szervezésére. Az Szja-tv. 4.27. pontja értelmében az ezekben a pályázatokban elszámolt költségek, amelyek 2013-ban adókötelesek voltak, 2014-ben és visszamenőleg adómentessé váltak? Például étkezés, szórakoztatási szolgáltatás (városnéző kisbuszos szolgáltatás, amely a pályázati kiírásnak megfelel)?
Részlet a válaszból: […]valamely alrendszere költségvetése terhére elnyert támogatás, ha az nem szolgáltatás ellenértéke, adómentes. E rendelkezés a 2013. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre is alkalmazható az átmeneti rendelkezések alapján. Azt, hogy egy adott szolgáltatás (pl. étkezés, városnézés) megfelel-e ezen rendelkezésnek, mindig a konkrét körülmények alapján kell
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3663
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

9. találat: Temetési segély adókötelezettsége

Kérdés: Temetési segélyt szeretnénk kifizetni 30 000 Ft értékben az intézet munkavállalója részére közeli hozzátartozó elhalálozása miatt. Milyen adó- és járulékvonzata van a kifizetésnek a munkavállaló, illetve a munkáltató részéről?
Részlet a válaszból: […]egyik a másiktól származik.A közeli hozzátartozó ennél tágabb fogalom, amelyet a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 685. §-a szabályoz. E szerint közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyenes ágbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa.Abban az esetben, ha az elhalálozott a munkavállaló egyenes ágbeli rokona, a temetési segély adómentes juttatásnak minősül, adó-, illetve járulékfizetési kötelezettség nem terheli sem a munkavállalót, sem a munkáltatót. Amennyiben a munkavállalójuk tágabb értelemben vett közeli hozzátartozójának halála miatt nyújtanak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3481

10. találat: Szakmai továbbképzés költségeinek elszámolása

Kérdés: Egyik alkalmazottunknak a munkájához szükséges (nem iskolai rendszerű) szakmai továbbképzésen kell részt vennie. Kérdésünk, hogy az intézmény milyen költségeket téríthet meg adómentesen a képzéssel összefüggésben?
Részlet a válaszból: […]illetve q) pontjai alapján.Ha a munkavállaló a saját gépkocsijával utazik a képzés helyére, akkor nem minősül bevételnek az az összeg sem, amelyet kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra kap, feltéve hogy az nem haladja meg az igazolás nélkül elszámolható mértéket. Igazolás nélkül a norma szerinti üzemanyag-mennyiség és a NAV által havonta közzétett üzemanyagár alapulvételével megállapított üzemanyagköltség, valamint kilométerenként 9 forint általános személygépkocsi-normaköltség számolható el. Ha a munkavállaló nem a saját tulajdonú személygépkocsijával utazik, akkor a kiküldetési rendelvénnyel összefüggő kedvező szabály nem alkalmazható. A nem saját tulajdonú személygépkocsi használata esetén a fenntartási költségeket csak számla alapján (a hivatali, üzleti utak arányában) lehet elszámolni, vagyis nincs lehetőség a 9 forint általános személygépkocsi-normaköltséggel történő elszámolásra. Ilyen esetben a munkáltatótól kapott költségtérítést bevételként kell figyelembe venni. Az ilyen címen megszerzett bevételével szemben útnyilvántartás alapján számolhat el költséget a munkavállaló.A képzés keretében nyújtott más járulékos szolgáltatások (étkezés, szabadidőprogramok) jellemzően adókötelesek. A juttatások után annak a munkáltatónak, kifizetőnek kell megfizetnie a közterheket, amely az említett juttatások költségét a magánszemély helyett viseli.Ha a hivatali, üzleti utazásnak minősülő képzéshez kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás költségét a magánszemély munkáltatója viseli, akkor ezek a juttatások az Szja-tv. 70. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősülnek.Ha viszont[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3465
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 ... | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést