Természetben nyújtott étkeztetés elszámolása

Kérdés: A 2200 forintos természetbeni étkezési hozzájárulást, mely egy hónapra szól, a munkáltató arányosan csökkentheti-e, ha a dolgozó a hónap nem minden napján veszi igénybe az étkezést? Megteheti-e a dolgozó, hogy csak a 2200 forint erejéig veszi igénybe az étkezést?
Részlet a válaszából: […] A Ktv. 49/F §-a arról rendelkezik, hogy a köztisztviselő természetben nyújtott étkezésre vagy étkezési utalványra jogosult. A juttatás értékét az Szja-tv.-ben meghatározott adómentes természetbeni juttatásnak megfelelő értékben határozza meg. Az Szja-tv. 1. számú...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. március 11.

Bérleti jogról való lemondás

Kérdés: Kerületi önkormányzatunknak egy magánszemély felajánlotta, hogy lemond az önkormányzat tulajdonában lévő lakásának bérleti jogáról, mivel megnősült, és feleségével közös, nagyobb ingatlant kívánnak vásárolni. A bérleti jogról való lemondásért fizetett összegből kell-e adót levonni?
Részlet a válaszából: […]

Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 2.2 pontja alapján a bérleti jogról lemondás ellenében fizetett térítés adómentes az azt kapó magánszemélynél, így az önkormányzatnak adólevonási kötelezettsége nincs.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Munkaruha juttatása közalkalmazottaknak

Kérdés: Közalkalmazottaknak – óvónők, dadák, tanárok, védőnők – juttatható-e védő- vagy munkaruha szja-mentesen, vagy csak költségtérítés formájában?
Részlet a válaszából: […] A Kjt. 79. §-ának (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy a munkáltató meghatározza a munka- és formaruha-juttatás feltételeit. A hivatkozott törvényhely [(3) bekezdése] rendelkezik arról is, hogy a munkaruha a juttatási idő letelte előtt a munkáltató tulajdonában marad. Ez...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Munkaruha-juttatás adómentessége

Kérdés: A munka- és védőruha-szabályzatban előírt, számlával igazolt munkaruha-vásárlás hogyan adózik az Szja-tv. szerint?
Részlet a válaszából: […] A munka- és védőruha-szabályzatban előírt munkaruha-juttatás a személyi jövedelemadó szempontjából adómentes juttatásnak minősül az alábbi feltételek mellett: A munkáltató által vásárolt munkaruhának az előírt juttatási időn belül a munkáltató tulajdonában kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Temetési segély élettársnak

Kérdés: A közelmúltban elhunyt egyik dolgozónk. Szeretnénk a temetési költségekhez hozzájárulni. Jól gondoljuk-e, hogy a kollégánk élettársának (akivel több éven át élt együtt) adott temetési segély is adómentes?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 1.3. pontja nem korlátozza a folyósító szervezetet, ugyanakkor az adómentességben részesülő jogosultak körét leszűkíti. A munkáltató adómentesen temetési segélyt az elhunyt dolgozó házastársának, vagy az elhunyt dolgozó egyenes ágbeli...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 12.
1
16
17