Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott élelmezési norma tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Diákélelmezési norma

Kérdés: Középiskolás kollégista esetében a napi normafelosztás hogyan oszlik meg akkor, ha napi háromszor étkezik (csak főétkezések vannak), és hogyan oszlik meg akkor, ha ötször étkezik (tízórai + uzsonna)? Hol van szabályozva ez a kérdés, milyen rendeletben találom meg?
Részlet a válaszból: […]és az uzsonna összehangolása. A növényi eredetű élelmiszerek mellé kell rendelni az állati eredetű élelmiszereket is. Biztosítani kell az ásványi anyagok és a vitaminok folyamatos bekerülését az étrendbe. A különböző tápanyagok szerepeltetésének összhangjára, az egyoldalúság elkerülésére is ügyelni kell.Az egyes ételek elkészítéséhez anyagkiszabást kell készíteni, amely az egyes ételekhez felhasználható alapanyagok mennyiségét tartalmazza. A norma számításánál figyelembe kell venni az ajánlott mennyiségeket, továbbá azt, ha az önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében meghatározott áron szerez be bizonyos élelmiszereket.Arra vonatkozóan nincs előírás, hogy a napi normán belül milyen arányban osszák meg az egyes étkezések normáját. Ezt az önkormányzat rendeletben határozza meg. Van olyan önkormányzat, amelyik forintösszegben, és van, amelyik százalékos megoszlásban határozza meg az egyes étkezésekre jutó normát. Ha a tapasztalati adatok és az önköltségszámítás alapján kiderül, hogy nem megfelelően osztották el a normát az egyes étkezések között, akkor azt utólag módosítani szükséges.Az önkormányzati rendeletben meghatározott élelmezési norma és annak megoszlása meghatározásához ki kell kérni az élelmezésvezető véleményét. Az élelmezésvezetőnek a szakmai tudása és tapasztalata alapján, a helyi sajátosságok figyelembevételével (pl. van-e közbeszerzési szerződés vagy Start közmunkaprogram keretében termelt termények stb.) kell a normára és annak megosztására javaslatot tenni. Segítségül az alábbi jogszabályokat ajánljuk figyelmébe.Vonatkozó jogszabályi előírások:1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről [50. § (3) bek.]1991. évi XI. törvény az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről [4. § (5) bek. b) pont ba), bb), bc) alpont és 4. § (5) bek. d) pont, da), db) alpont]1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról [41. § (1) bek. és 151. § (2) bek.]2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről [46. § (3) bek b) pont]15/1998. (IV. 30.) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről [bölcsődei étkeztetés: 40. § (1) bek. b) pont; étkeztetés és az erre fordított költség összege otthont nyújtó ellátás keretében:[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. június 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3455
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,