Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

19 találat a megadott felújítások elszámolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Épület felújításához kapcsolódó fordított áfa

Kérdés: Épület felújításához kapcsolódó fordított áfát, illetve adószámos magánszemélynek kifizetett összeget hogyan kell könyvelni költségvetési és pénzügyi számvitelben? Az utóbbi számfejtésre került, és a bérfeladásban szerepel. Hogyan kerülnek át ezek a tételek az adott épületre? Milyen rovaton kell utalni az adószámos magánszemélynek kifizetett összeget?
Részlet a válaszból: […]visszaigazolt megrendelés alapján:költségvetési számvitel:vételár, köt. váll. áfa nélkülT0021 - K05/62/213. kötelezettség pénzügyi rendezése,pénzügyi számvitel: vételár áfa nélkülT4216 - K331,332költségvetési számvitel: vételár áfa nélkülT05/62/3 - K00314. fordított áfa elszámolásapénzügyi számvitel:- levonható fordított áfaT3641 - K3642- le nem vonható fordított áfaT84331 - K3642Adószámos magánszemélynek kifizetett összeget számfejteni kell. Ha a számla áfát is tartalmaz, az áfát levonható[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3827

2. találat: Bérelt ingatlan felújítási költségei

Kérdés: Önkormányzati bérlakásainknál a szerződések alapján a nyílászárók cseréje, felújítása a bérlő kötelessége. Bizonyos feltételek megléte esetén a nyílászárócsere költségének a felét az önkormányzat biztosítja úgy, hogy a felújítás teljes költségét a számla alapján az önkormányzat kifizeti, a bérlő pedig az 50%-át (önrészt) befizeti az önkormányzat számlájára, vagy az önkormányzat kamatmentes kölcsönként megelőlegezi azt. Az önkormányzat a lakásbérbeadásra az áfamentességet választotta. A csere teljes költségét az önkormányzatnál kell felújításnak lekönyvelni? Mit kell kiállítani a bérlő befizetéséről? Ha számlát, akkor milyet? Ha nem kell, akkor a bérlő befizetése hozzájárulásnak minősül, és átvett pénzeszközként kell könyvelni? Ha az önkormányzat kamatmentes kölcsönként megelőlegezi az önrészt, akkor azt csak a kölcsön állományi számlára kell bekönyvelni, vagy van más teendő is?
Részlet a válaszból: […]helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 13. §-ának (1) bekezdése alapján: "A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik."A felújítás költségének vagy annak egy részének a bérlő részére történő áthárítása független az önkormányzat bérbeadási tevékenységének áfamentességétől, mivel ez az ügylet nem a bérbeadás járulékos költsége.A bérlő felújítási költségekhez történő hozzájárulását véleményünk szerint a "felhalmozási célú pénz­eszközátvétel államháztartáson kívülről" számlacsoportban a "beruházási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3418
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Befejezetlen beruházásként nyilvántartott tervezési költségek elszámolása

Kérdés: Az évek óta befejezetlen beruházások között nyilvántartott tervezési költségeket, amelyekről előre nem tudható, hogy a beruházás, amihez a terv kapcsolódik megvalósul-e valaha, meddig lehet a könyvekben értékkel szerepeltetni, illetve mi a könyvelési módja a kivezetésnek? Az elutasított EU-s pályázatok tervezési díját is a befejezetlen beruházások, illetve felújítások állományában tartjuk nyilván. Helyes-e ez a gyakorlat, vagy máshova kell átvezetni az elutasított felhalmozási kiadásokat?
Részlet a válaszból: […]értéken szerepeljen a mérlegben. Amennyiben az immateriális jószág, a tárgyi eszköz, a beruházás rendeltetésének megfelelően nem használható, illetve használhatatlan, megsemmisült vagy hiányzik, az immateriális javak, a tárgyi eszközök, a beruházások közül a - terven felüli értékcsökkenés elszámolása után - ki kell vezetni." A költségvetési beszámolónak a valós helyzetet kell tükröznie. Amennyiben az előzőek szerint az eszköz kivezethető, akkor azt legkésőbb az éves beszámoló mérlegének elkészítése előtt a könyvekből ki kell vezetni. A terven felüli értékcsökkenés elszámolását a tőkeváltozások számla alkalmazásával kell[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2497

4. találat: Felújítás, illetve támogatás könyvelése

Kérdés: Támogatott beruházást kezdtünk, aminek csak az 5% saját részét kell utalni a kivitelezőnek, a többit az elszámolás után fogja megkapni. A számlát nekem mint önkormányzatnak nyújtja be a kivitelező, nettó számlát, mivel fordított áfa alá tartozik a felújítás. Az áfát be kell fizetni 15 napon belül a teljesítést követően az APEH-nak, ami eleve 25%, és bevallani. Hogy fog ez a könyvelésemben megjelenni, mikor én csak a számlát tudom felvinni a nyilvántartásokban, valamint az áfa befizetését pénzforgalmilag, de az áfa alapjából csak az 5%-ot, a beruházás saját erejét fizetem ki?
Részlet a válaszból: […] K 499 T 499 - K 919242 Funkcionális osztályozás szerint: T 72, 791 - K 1992, 1998 T 999 - K 992, 995 Beruházások beszerzési árába be nem számítandó (levonható) áfa fordított adózás esetén: T 18232 - K 499 T 499 - K 919221 A kérdés alapján feltételezzük, hogy a támogató a támogatást közvetlenül a szállítónak utalja. A kedvezményezett elszámolása pénzforgalom nélkül valósulhat meg, ha a szállítói számlák ellenértékét nem fizette ki, és a finanszírozó szervezet közvetlenül a szállító felé rendezi a benyújtott elszámolások után járó támogatást. A saját erőt a támogatás elszámolása előtt rendezni kell. Szállító számlájának nyilvántartásba vétele: T 41231 Tranzakciós K 441 Belföldi szállító partnerhez kapcsolódó pénzforgalom nélküli tőkeváltozások Saját erő erejéig a szállító számlájának átutalása: T 39 Függő, átfutó K 321 költségvetési elszámolási számla Szállítói kötelezettség állományának csökkenése: T 441 belföldi szállító K 4122[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2486

5. találat: Bérleti díj terhére végzett felújítás elszámolása

Kérdés: Költségvetési intézmény vagyunk, egy ügyfélszolgálati irodát bérelünk. Ezt az irodát szeretnénk felújítani saját költségünkön - külső szállítóval -, mert a bérbeadó (önkormányzat) ezt nem tudja fizetni. A felújítás értékét beszámítanák a bérleti díjba. Kérnénk állásfoglalásukat a megfelelő számviteli elszámolásról!
Részlet a válaszból: […]belül megtérül a bérleti díjból: - bérleti díjról az önkormányzattól a számla beérkezése T 41231 - K 441 - a bérleti díj kiadásként történő elszámolása a felújítás összegével egyezően T 5522 - K 499 - funkcionális osztályozás szerint T 72 - K 599 - az elvégzett felújításról a számla kiállítása és állományba vétele T 28... - K 41231 - a bevétel elszámolása (a bérleti díjjal egyező összegben) T 499 - K 9122 - funkcionális osztályozás szerint T 999 - K 992 - szállítói kötelezettség kivezetése T 441 - K 4122 - vevői követelés kivezetése T 4122 - K 28... A bérbe vevő költségvetési szervnek a felújítási számlát, az idegen kivitelező számláját az 55. Szolgáltatások között kell elszámolnia. 2. Ha a felújítás éven belül nem térül meg a bérleti díjból, akkor a bérlő költségvetési szerv részletfizetést engedélyezett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. augusztus 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2431

6. találat: Befejezetlen felújítás selejtezése

Kérdés: Intézményünk 2006. és 2007. évben elkezdett egy épületfelújítást. Az engedélyezési terv elkészült, a 127 főkönyvi számlán szerepelnek ezek az összegek. Sajnos pénzhiány miatt a felújítás nem fog megvalósulni. Mi a teendő? A 127 főkönyvi számlán szereplő tételeket hogyan és hová kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]befejezetlen beruházás selejtezésénél a következő könyvelési tételek szükségesek: - terven felüli értékcsökkenés elszámolása, - befejezetlen felújítás állományának kivezetése a tőkeváltozással szemben, -
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2354

7. találat: Idegen ingatlanon végzett felújítás elszámolása

Kérdés: Panelprogramhoz csatlakozott önkormányzatunk. A lakásszövetkezettel együtt lakáskasszát fizetünk. Az állami támogatás 33,3%, a lakói hozzájárulás 33,3%, az önkormányzati hozzájárulás 33,3%. A felújítás elkészült. A számlák az önkormányzat nevére szólnak, kiegyenlítésük megtörtént. Hogyan kell könyvelnünk a nem saját ingatlanon végzett felújítást?
Részlet a válaszból: […](1262. számú kérdés). Az azóta módosult Szt-vhr. 9. mellékletében foglalt Számlakerettükör szerint az új főkönyvi számla száma 382. Felhalmozási célú
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2097

8. találat: A panellakások energiatakarékos felújításának elszámolása II.

Kérdés: Hogyan kell könyvelni az önkormányzatnál a panellakások pályázati pénzzel megvalósított energiatakarékos felújítását a számlatükör 2006. évi változása után? A Költségvetési Levelek 55. számában megjelent 1245. sz. kérdésre adott válasz a költségek teljes összegét (pályázat + önkormányzati hozzájárulás + önerő) osztja fel a tulajdoni arányoknak megfelelően. Az 56. szám 1262. sz. kérdésében már csak az önkormányzati hozzájárulás összege kerül megbontásra magán- és önkormányzati tulajdon szerint. Milyen számlára kell könyvelni a pályázatra eső 1/3 részt és a lakosságtól befolyt önerőt? Kell-e alkalmazni a 487. Továbbadási célú bevételek számlát az átvett pénzekre, illetve a 397. Továbbadási célú kiadások számlát az ezekből kifizetett felújítások összegére? Helyes-e az értelmezésünk, hogy ezeken a főkönyvi számlákon csak államháztartáson belülre továbbított pénzeszközök szerepelhetnek?
Részlet a válaszból: […]bankszámlán kezeli a pályázat megvalósítására szolgáló forrás mindhárom pénzeszközét (állami hozzájárulás, önkormányzati hozzájárulás, lakossági önrész). Ezért osztják fel a költségek teljes összegét a tulajdonarányok figyelembevételével. A másik esetben az önkormányzati hozzájárulásnak csak akkora hányada illeti meg az önkormányzatot, amennyi az önkormányzati tulajdoni hányad része, ezt az összeget kell aktiválnia. A másik két forrást a társasház osztja meg. A 397. Továbbadási (lebonyolítási) célú kiadások és a 487. Továbbadási (lebonyolítási) célú bevételek számlákat nem lehet olyan esetben alkalmazni, amikor a pénzeszközzel kapcsolatban gazdasági műveletet is végrehajtanak.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. szeptember 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1473

9. találat: A panellakások energiatakarékos felújításának elszámolása I.

Kérdés: Hogyan kell könyvelni az önkormányzatnál a panellakások energiatakarékos felújítását, ha a felújítás az épület teljes tetőszerkezetének hő- és vízszigetelésére irányul, és a társasházban magán- és önkormányzati tulajdonú lakások is vannak? Helyes-e az a megközelítés, hogy az osztatlan közös tulajdon (pl. tető) felújítása az egyes lakások értékét nem emeli? (Ellentétben például a nyílászárók cseréjével, aminél a kiadás közvetlenül konkrét lakáshoz kapcsolható.) Könyvelhető-e az osztatlan közös tulajdon felújítása - függetlenül a tulajdoni megosztástól - teljes összegben átadott pénzeszközként?
Részlet a válaszból: […]teljes hő- és vízszigetelése növeli az egyes lakások értékét is, mert a lakások tulajdonosainak költségei a felújítás elvégzése után csökkennek. A felújításhoz kapcsolódó 1/3 önkormányzati hozzájárulás összegét a 3822. Felhalmozási
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. szeptember 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1472

10. találat: Beruházás, felújítás és karbantartás közötti különbség

Kérdés: Egy oktatási intézmény a tanműhelyén kicserélt 2 db ablakot saját kivitelezésben, melyet beruházásként ráaktivált az épület értékére. A belső ellenőrzés kifogásolta a jelentésében, arra hivatkozva, hogy ez karbantartásnak minősül. Az intézmény gazdasági vezetője azzal indokolta a beruházásként történő könyvelést, hogy műszakilag magasabb színvonalú ablak került beépítésre - egyszeres fémkeret helyett fakeretes, hőszigetelt üvegű -, ami növeli az épület értékét. Kérdésem, hogy az ablakcsere (mely 2 db ablakot érintett) beruházás, felújítás vagy karbantartás? Az intézmény értékelési szabályzata így szól: "épület-karbantartás: a rendeltetésszerű használat érdekében elvégzett külső, belső állagmegóvási munka még akkor is, ha az egész épületre kiterjed (beleértve a nyílászárók cseréjét is)".
Részlet a válaszból: […]gondolni), - nem a rendeltetés megváltoztatását, átalakítását, élettartamának, teljesítőképességének közvetlen növelését eredményező tevékenység. A kérdésben megjelölt ablakcsere nem tartozhat a karbantartási tevékenység körébe sem, mivel nem egy egyszerű javításról, rendszeres helyreállításról van szó. Ezt a tevékenységet a felújítási körbe lehet besorolni, mivel megfelel az Szt. felújítási kritériumai közül annak, hogy "felújítás a korszerűsítés is, ha az a korszerű technika alkalmazásával a tárgyi eszköz egyes részeinek az eredetitől, eltérő megoldásával vagy kicserélésével a tárgyi eszköz üzembiztonságát, teljesítőképességét, használhatóságát vagy gazdaságosságát növeli." A kérdésben idézett értékelési szabályzatban foglaltakkal ez a minősítés nincs ellentétben, mivel az ablakoknak az eredetivel közel azonos minőségűre történő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. július 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1437
| 1 - 10 | 11 - 19 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést