Képesítési követelmények változása a szociális ágazatban

Kérdés: Az ápoló munkakörű közalkalmazott egészségügyi szakközépiskolai érettségi bizonyítvánnyal és OKJ 54-140-02 pedagógiai és családsegítő munkatárs szakképesítéssel rendelkezik. A 257/2000. Korm. rendelet "C", "D", "E" fizetési osztályba engedi besorolni az ápolói munkakört. Az OKJ 54-es számú végzettséget az 1/2000. SzCsM rendelet 3. sz. mellékletében nem sorolja fel az ápolói munkakör betöltéséhez szükséges végzettségek között.
Ilyen esetben besorolható-e az ápoló "E" fizetési osztályba, vagy pedig csak az egészségügyi érettségi bizonyítvány vehető figyelembe, és "D" fizetési osztályba sorolható? A 2018. 01. 01. napjától hatályos 1/2000. SzCsM rendelet az ápolói munkakört "C", "D", "E" fizetési osztályba sorolja. A?dolgozó egészségügyi szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkezik. A 2017-ben hatályos rendelet alapján az ápoló munkakört "B", "C", "D", "E" fizetési osztályba lehetett sorolni. Ez alapján az egészségügyi szakiskolai bizonyítvány "B" fizetési osztályba lett besorolva. A 2018. 01. 01-jei változás hatására át kell sorolni a szakiskolai végzettséggel rendelkező dolgozókat "C" fizetési osztályba? Van-e valami iskola-előírási kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] A 2018. február 6-tól hatályos 1/2000. SzCsM rendelet 3. számú új melléklete átalakította a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben foglalkoztatottakra vonatkozóan az adott munkakör betöltéséhez szükséges képesítési minimum-előírásokat.A hatályos...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. október 16.

Besorolás egyetemi alapképzés alapján

Kérdés: Egyetemi oklevél címen kiadott diploma alapján, amely az egyetem egyik karának adott tagozatán, szakán történő egyetemi alapképzésről szól, besorolható-e a közalkalmazott a "H" fizetési osztályba?
Részlet a válaszából: […] A Kjt. alapján a besorolás szempontjából a Kjt. 61. §-ának (1) bekezdésében említett iskolai végzettséget, illetve szakképesítést, szakképzettséget a köznevelési, a szakképzési és a felsőoktatási törvényekben használt fogalmakkal azonosan kell értelmezni. Az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. szeptember 25.

Besorolás technikusi szakképesítés alapján

Kérdés: Műszaki előadó kollégánk 1989 decemberében szerzett gépkarbantartó, -javító technikusi képesítést. Bizonyítványában 5.10 szám található azonosító számként. Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg 54-es szintként van megjelölve a technikus végzettség [emelt szintű szakképesítés (technikum)]. A kollégát helyesen soroljuk-e be a Kjt. szerinti "E" kategóriába?
Részlet a válaszából: […] A Kjt. 61. §-ának (1) bekezdése alapján "D" fizetési osztályba sorolható a középfokú végzettséget, illetve érettségi végzettséget igénylő szakképesítésre épülő szakképesítéssel rendelkező közalkalmazott, feltéve, hogy a munkakör a "D" fizetési osztályba...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. szeptember 25.

Téves besorolás miatti visszasorolás – ágazati összevont pótlék alakulása

Kérdés: Szociális intézménynél a közalkalmazottat tévesen sorolták be, és olyan idő is beszámításra került, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé. A visszasorolás mellett a közalkalmazott bére nem fog változni, míg utol nem éri a módosított besorolással, de mi a teendő a szociális ágazati összevont pótlék esetében, amit a fizetési osztály és a közalkalmazotti jogviszony határoz meg?
Részlet a válaszából: […] Amennyiben a közalkalmazott tévesen került besorolásra, azt a tévedés feltárásakor korrigálni kell, a közalkalmazottat a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell besorolni. Változhat tehát a fizetési osztály, illetve a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. szeptember 25.

Iskolai gazdasági ügyintéző besorolása

Kérdés: Iskola gazdasági szervezetében dolgozó, tervezési és gazdálkodási feladatokat ellátó, érvényesítő gazdasági ügyintézőt, akinek legmagasabb iskolai végzettsége MA bölcsészdiploma, és emellett pénzügyi-számviteli ügyintézői végzettsége is van, milyen osztályba soroljuk be?
Részlet a válaszából: […] A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2. számú melléklet alapján közoktatásban a gazdasági dolgozó "C"-"H" fizetési osztályokba sorolható be. Ezen belül abba a legmagasabb fizetési osztályba kell besorolni, amelynek megfelelő végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik.Az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. augusztus 28.

Falugondnok: minimálbér vagy garantált bérminimum

Kérdés: Gimnáziumi érettségivel rendelkező falu-gondnokot "C" fizetési osztályba sorolták. Elvégezte a munkakör betöltéséhez szükséges tanfolyamot, erről tanúsítványt állított ki a szervező. E képzés a munkakör betöltéséhez szükséges, de álláspontunk szerint nem minősül szakképzésnek (nem OKJ-s képzés). A vonatkozó kormányrendelet értelmében a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimumra jogosult. Fenti végzettségű falugondnok jogosult-e a garantált bérminimumra?
Részlet a válaszából: […] A 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete alapján a segítő, falu- és tanyagondnok "A"-"E" fizetési osztályokba sorolható be. A besorolást a Kjt. 61. §-ának (1) bekezdésében foglaltak, illetve a Kjt. 63. §-ának (1) bekezdése alapján kell elvégezni, azaz a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. június 26.

Mikor jár a garantált bérminimum a közalkalmazottnak?

Kérdés: Szociális segítő képzettséggel – ha 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik – lehet-e a garantált bérminimumot megadni a dolgozónak, ha a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatják?
Részlet a válaszából: […] A kérdés megválaszolásához részben a munkakör besorolásából kell kiindulni (garantált bérminimum "B" fizetési osztálytól járhat), másrészt a szakképesítés szintjéből.Meg kell tehát nézni, hogy az érintett munkaköre a Kjt. és az annak ágazati végrehajtására kiadott...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. március 27.

Közalkalmazott besorolása – középiskola utolsó évfolyamának elvégzése érettségi nélkül

Kérdés: Intézményünk a Kjt. hatálya alá tartozik, dolgozói közalkalmazottak. Egy belső átszervezés során az alábbi kérdések merültek fel.
1. Melyik fizetési osztályba lehet besorolni azt a dolgozót, aki 1983-ban gimnáziumi végbizonyítványt szerzett, de nincs érettségi bizonyítványa?
2. A közalkalmazott rendelkezik egy 1983-as – az akkori Művelődési Minisztérium által kiállított – igazolással, amely az akkor hatályban volt 1965. évi 24. törvényerejű rendelet 13. §-ának (2) bekezdésére hivatkozással kimondja, hogy a gimnázium IV. évfolyamának sikeres elvégzéséről szóló bizonyítvány általános jellegű, középiskolai végzettséghez kötött munkakörök betöltésére jogosít. Érvényes-e még ez az igazolás?
3. A dolgozó jogosult-e jelenleg érettségihez kötött munkakör betöltésére?
4. A dolgozó jogosult-e arra, hogy a Kjt. 23. §-a szerinti vezetői megbízást kapjon (azaz középvezetői beosztást kaphat-e)?
5. Érettségivel egyenértékűnek minősül-e a dokumentum?
Részlet a válaszából: […] A Kjt. 61. §-ának (1) bekezdése alapján "B" fizetési osztályba az alapfokú iskolai végzettséget igénylő szakképesítéshez kötött munkakör, "C" fizetési osztályba pedig az alapfokú iskolai végzettséget igénylő szakképesítésre épülő szakképesítéshez kötött...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. január 16.

Szociális gondozó, szociális segítő besorolása

Kérdés: Szociális intézménybe szeretnénk egy közalkalmazottat felvenni gondozó munkakörbe. Végzettsége ruhakészítő, amelyet 1983-ban szerzett meg.
1988. 06. 20.-2002. 12. 31-ig varrónő,
2003. 02. 03.-2008. 07. 21-ig összeszerelő,
2009. 09. 14.-2014. 08. 31-ig varrónő,
majd ezek után közfoglalkoztatásban dolgozott. A vagy B besorolási osztályba soroljuk be? Mely időszakok számíthatók be a fizetési fokozatba soroláshoz?
Részlet a válaszából: […] A Kjt. vhr. 2. számú mellékletének I./2./c) pontja alapján szociális területen a gondozó munkakörök "B" fizetési osztálytól "E" osztályig sorolhatók be. A gondozó munkakörben tehát "A" fizetési osztályba sorolás nem lehetséges. A kisegítő munkakörök között található...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. december 12.

Közalkalmazotti besorolás alapjai, takarítónők besorolása

Kérdés: Egy középiskolában takarítok, 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezem. Akinek szakmunkásvégzettsége van, de nem szakirányú, ők garantált bérminimumot kapnak. Én és még egy kolléganő minimálbért. Sértő, hogy egyazon munkáért különböző bért fizetnek.
Részlet a válaszából: […] A közalkalmazottak besorolásánál minden esetben a munkakörből kell kiindulni. Az egyes munkaköröket és azok osztályba sorolását a Kjt. végrehajtási rendelete (Kjt. vhr.) tartalmazza. Oktatási ágazatban a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2. melléklete irányadó, a takarító...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 28.
1
2
3
4
25