Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott kaució tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Önkormányzati gasztronómiai rendezvény lebonyolítása, elszámolása

Kérdés: Az önkormányzat saját költségén beszerzett alapanyagokból pörköltet főz, és a vendégek számára értékesíti támogatói jegy vásárlásával. A rendezvény közterületen van. Az önkormányzat kerámiaedényeket, üvegpoharakat vásárolt, és ezt is értékesíti. A támogatói jegynek, a kerámiaedényeknek, üvegpoharaknak áfatartalmuk van-e, nyugta- vagy pénztárgép-kötelesek-e? Az önkormányzat az üvegpoharaknál a visszaváltás lehetőségét is biztosítani szeretné. A visszaváltásnak milyen szabályai vannak?
Részlet a válaszból: […]hogy a helyszínen legyen számlatömb, amibe kérésre leszámlázható a vásárlás. A számlatömb bemutatását az adóhatóság is kérheti helyszíni ellenőrzése során.A törvény lehetőséget ad arra is, hogy az eladó nyugta helyett számlát állítson ki akkor is, ha a vevő magánszemély, és készpénzzel fizet az értékesítéssel egyidejűleg. Ennek a szabálynak a gyakorlati alkalmazását nehezíti, hogy ebben az esetben el kell kérni a vevő nevét és címét, mert ez kötelező tartalmi eleme a számlának.Nem egyértelmű a kérdés alapján, hogy a támogatói jegy pontosan mit takar. Ha arra szolgál, hogy az étel, ital stb. ellenértékét fizeti meg vele a magánszemély, illetve annak megvásárlása ellenében jogosult az étel-, italfogyasztásra, akkor önmagában a támogatói jegy nem a szolgáltatás ellenértéke, gyakorlatilag pénzhelyettesítő eszközként funkcionál, ezért azt nem kell leszámlázni. Számlázni a jegy ellenében igénybe vett szolgáltatást kell.A kerámiaedények, üvegpoharak visszavételezésének bizonylatolása: a kerámiaedényeket, poharakat az eladó visszavásárolja. Ez az ügylet értelmezhető úgy, mintha göngyöleget venne vissza. Ebben az esetben helyesbítő számlát vagy számlával egy tekintet alá eső okiratot kellene kibocsátani. A számlával egy tekintet alá eső okiratnak szigorú számadású, sorszámozott nyomtatványnak kell lennie, amelynek adattartalmát az Áfa-tv. 170. §-a határozza meg. Ennek használata piaci körülmények között nehézkes, és a nyugtás értékesítés helyesbítésére nem is alkalmazható.Másik lehetőség, ha az ügyletet úgy értelmezzük, hogy a magánszemély vevő eladja a bögrét a kereskedőnek. Ebben az esetben egy nyilvántartást kell felvezetni.Ennek a módszernek az alkalmazásánál a következőkre kell figyelemmel lenni: az "eladó" magánszemély, aki számla-, illetve nyugtaadásra nem kötelezett, és áfát sem számíthat fel. Ebből következően a visszavásárlási árat áfát nem tartalmazó összegben kell meghatározni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. szeptember 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4032
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,