Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott kompenzálás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kompenzálás - ingyenes átadás

Kérdés: Önkormányzatunk tulajdonában álló eszközön egy nagy értékű berendezést kellett kicserélni, amit az üzemeltető cég fizetett ki. Az eszköz értékét részben a bérleti díj tartozásával szemben akarjuk kiegyenlíteni. A fennmaradó részt ingyenesen átadná. Milyen áfavonzata van az ingyenes ügyletnek? Hogyan kell számlázni? A számlán meg kell-e bontani az ingyenesen átadott ellenértékrészt és a kompenzációval kiegyenlített részt?
Részlet a válaszból: […]eszközértékesítés azáltal, hogy az ellenérték egy részét bérbeadási szolgáltatással egyenlítik ki, nem tekinthető ingyenes ügyletnek. Egy adott termék nem osztható meg ingyenes, illetve nem ingyenes ügyletre. A kompenzáció egyfajta kiegyenlítési módot jelent.A számlán a kompenzációval kiegyenlített, illetve a fennmaradó ellenértéket nem kell megbontani, nem lehet egy ügyletről két számlát kiállítani, és nem is szükséges külön soron szerepeltetni a két összeget. Véleményünk szerint az a helyes eljárás, ha a cég termékértékesítésként áfásan számlázza az önkormányzatnak az eszköz piaci értékét. Önkormányzat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3913
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Engedményezési szerződés

Kérdés: Hogyan történik az engedményezési szerződéssel létrejött engedményezés számviteli elszámolása költségvetési szerv mint engedményes részéről, ha a követelés, illetve a kötelezettség kiegyenlítése kompenzálással, illetve anélkül történik? Az engedményezés követelésvásárlással történik.
Részlet a válaszból: […]elszámolása kiadásként közgazdasági osztályozás szerint   T 5632 K 311, 321, 3311 funkcionális osztályozás szerint   T 72, 751 K 599 Vevőkövetelés állományba vétele   T 282 K 4132 Ha az engedményezés követelésvásárlással történik, akkor az Áfa-tv. 13. §-a (3) bekezdésének b) pontja szerint az engedményezés nem minősül szolgáltatásnyújtásnak. Mivel a követelés vásárlása ellenérték megtérítésével történik, ezért az ügylet nem lesz áfaköteles. Kompenzálással történő engedményezés számviteli elszámolása: Szállítói kötelezettség rendezése beszámítással, bruttó módon, azonos vevő esetén Tartozás elszámolása kiadásként közgazdasági osztályozás szerint   T 1-5 telj. K 499 számlák funkcionális osztályozás szerint   T 72, 751 K 199, 599 szállítói kötelezettség kivezetése   T 441 K4122, 4132     Vevőkövetelés rendezése bruttó módon, azonos szállító esetén Vevőkövetelés elszámolása bevételként közgazdasági osztályozás szerint   T 499 K bevételi számlák funkcionális osztályozás szerint   T átv. számlák K 992, 9951 követelés kivezetése   T 4122, 4132 K 28 Ha az engedményezésnél a követelés és a kötelezettség kiegyenlítése nem kompenzálással történik, akkor a gazdasági esemény számviteli elszámolása pénzforgalom szerint történik. Szállítói kötelezettség keletkezése […] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. július 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3228
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,